Παράταση για το άρθρο 96 για τα ατμιστικά προιόντα

0
1752

Τρίμηνη παράταση στη μεταβατική περίοδο που είχε οριστεί στο ν.4600/2019 για το άρ.96 έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας, μέσω νομοθετικής διάταξης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ψηφιστεί στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα εφαρμοστούν το Σεπτέμβρη τελικά, οι σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαγορεύσεις, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 96 θέσπιζε απαγόρευση πώλησης μόνο στα ατμιστικά καταστήματα, της γλυκερίνης και των αρωμάτων, παρότι αυτά διατίθενται ελεύθερα στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Επιπλέον έθετε ασύμβατες προειδοποιήσεις υγείας έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, για τα ατμιστικά υγρά χωρίς νικοτίνη, χειρότερες από εκείνες των νικοτινούχων.

Η απόφαση για την παράταση, σημειώνει ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος κρίθηκε απαραίτητη ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν οι βάσιμες αντιρρήσεις για την αντικανονικότητα του νόμου σε επίπεδο Κομισιόν (Βουλγαρία και Ρουμανία κατήγγειλαν την Ελλάδα για αντικανονικότητα και απειλούν με πρόστιμο 1εκατ. ευρώ), αφετέρου να λάβουν χώρα οι τεκμηριωμένες αλλαγές σε στρεβλές διατάξεις που είχαν ενσωματωθεί.

Όσον αφορά στα περιστατικά οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας στις ΗΠΑ, η άποψή του συντάσσεται με εκείνη του FDA: Οι ατμιστές να χρησιμοποιούν νόμιμα και ασφαλή προϊόντα από την αγορά, να μην προσθέτουν τίποτα παράνομο, κανένα ναρκωτικό, εντός του ατμοποιητή τους. Όπως ακριβώς δεν ευθύνεται η σύριγγα ινσουλίνης για τον ηρωινομανή που πεθαίνει από νοθευμένη δόση, έτσι και το άτμισμα δεν ευθύνεται για όσους αποφάσισαν να ατμίσουν παράνομο χασισέλαιο και να νοσήσουν.

Στην ΕΕ υπάρχει αυστηρό και πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τα 17 εκατομμύρια ατμιστές, που εξασφαλίζει ότι τα νόμιμα προϊόντα διαθέτουν προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Είναι πραγματικά εγκληματικό, για τους ατμιστές που έχουν κόψει το κάπνισμα με τη βοήθεια του ατμού, να ακούγονται από χείλη επιστημόνων σε Ευρώπη και Αμερική, οδηγίες για εγκατάλειψη του ατμίσματος προς αποφυγή ασθένειας: Πρόκειται για ευθεία ώθηση ξανά στα συμβατικά τσιγάρα. Και αυτό είναι το τελευταίο που θέλουμε εμείς, ως συνεπείς γνήσιοι αντικαπνιστές, για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Πηγή : www.iatronet.gr

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments