Η «4-η Βιομηχανική Επανάσταση» και στα τσιγάρα!

0
4208

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Εξυπηρέτησης Πελατών, Εξαγωγών και Επιμελητείας της Γερμανικής θυγατρικής της JTI (Japan Tobacco International) Jörg Rothfuss, «Έχουν υπάρξει έως τώρα τρεις επακριβώς βιομηχανικές επαναστάσεις. Η εμπορική ατμομηχανή και η άνθιση της μηχανής δημιούργησαν την πρώτη, η δεύτερη είχε ως έναυσμα τον ηλεκτρισμό και την μαζική παραγωγή ενώ η τρίτη ξεκίνησε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή». Με παρόμοιο σκεπτικό της βιομηχανικής και της καπνό-βιομηχανικής ανάπτυξης 4ης γενιάς η έκθεση της ρομποτικής που έγινε στο Mainz της Γερμανίας στις 2 με 3 Νοεμβρίου 2017 επονομάζεται από τους διοργανωτές του εκθεσιακού συνεδρίου TJI Campus «Βιομηχανία 4,0: Το εργοστάσιο του μέλλοντος».

Κατά την διάρκεια της ρομποτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αγγλόφωνο και Γερμανικό περιοδικό του καπνοβιομηχανικού ενδιαφέροντος TJI (Tobacco Journal International) στην έκθεσή του TJI Campus που συνήθως λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Mainz της Γερμανίας οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική παρουσίαση της Δανικής εταιρίας ρομποτικής Universal Robots που παρασκευάζει υψηλής ποιότητας και κομψά ρομπότ για κάθε βιομηχανικό κλάδο σχεδόν και χρήση. Ο Διευθύνων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Δανέζικου κομψοτέχνη Christian Lorenscheit παρουσίασε τους σχετιζόμενους βραχίονες στους εκπροσώπους της καπνό-βιομηχανικής διαδικασίας που είχαν την ευκαιρία να τους κατευθύνουν και να τους μεταχειριστούν από κοντά. Σημειώνεται ότι μερικές από τις εν λόγω μηχανές προβλέπεται στο μέλλον να λειτουργούν αυτόνομα λαμβάνοντας μηχανικά τις αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό οι καινοτομίες που παρουσίασε θα συνεχίσουν να προσθέτουν στην αξία και να μειώνουν και τα κόστη της καπνοβιομηχανίας ενώ σύμφωνα με μια άλλη άποψη που εκφράστηκε από ένα στέλεχος της πληροφορικής του νέφους «πρέπει να αναχωρήσουμε από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαμε πριν από δέκα χρόνια και να επινοήσουμε νέες και δυναμικότερες επαγγελματικές ροές».

Ο διευθύνων παραγωγής σε εταιρία χάρτου τσιγάρων και φίλτρων δήλωσε ότι «Η τάση από την οποία η χειρωνακτική υποκαθίσταται αυξανόμενα από την πνευματική εργασία πρόκειται να συνεχιστεί ενώ θα υπάρξει αλλαγή κουλτούρας και αξιών σε αυτοματοποιημένα πρωτίστως σωματεία που θα αποτελεί την πρόκληση για τα τμήματα του ανθρωπίνου δυναμικού».

Οι πέντε ομιλητές που πήραν τον λόγο στην παρουσίαση «Βιομηχανία 4,0: Το εργοστάσιο του μέλλοντος» ήταν οι εξής:

  • Ο επικεφαλής κανονιστικών ρυθμίσεων και των προϊόντων μειωμένου κινδύνου της θυγατρικής Philip Morris GmbH από την Γερμανία Maximilian Jell υπήρξε ο επικεφαλής στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεσολαβούσε στις κανονιστικές ρυθμίσεις και συμβάσεις στο κάπνισμα και παρέδωσε την ομιλία του με τον τίτλο «Η ψηφιακή πρόκληση: Θα οδηγήσουν τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου στην μετάθεση του παραδείγματος στους σχετικούς κανονισμούς ή πάλι και στα ίδια;».
  • Ο επιστήμονας της πληροφορικής Δρας Bernd Pape που ηγείται της ψηφιακής υπηρεσίας του μεγάλου μηχανολογικού καπνοβιομηχανικού παρασκευαστή Hauni όπου εργάζεται από το 2008 έχοντας ξεκινήσει την δουλειά του στην τεχνική επιμελητεία της Lufthansa.

Ο Δρας Bernd Pape εξήγησε πως «Για κάποιον καιρό οι μηχανές Hauni εγκαταστάθηκαν στους παραγωγούς των τσιγάρων με συστήματα παρακολούθησης και αυτοματισμού όπως την οπτικομετρία διαμέτρου MIDAS με εποπτικές δικτυώσεις και επιλογές για την αποθήκευση και την ανταλλαγή των δεδομένων. Μελλοντικά η γνώση θα μεταφέρεται απευθείας στην γραμμή της παραγωγής και οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά θα είναι αντάξιοι να λάβουν τις αποφάσεις σε κάθε τομέα χρησιμοποιώντας τα υποβοηθητικά συστήματα όπου είναι απαραίτητο για να επικεντρωθούν σε αξιόλογα καθήκοντά τους όπως την ετυμηγορία και τον σχεδιασμό. Από αυτόν τον πόλο η βιομηχανία της τέταρτης γενιάς θα επαναφέρει την εμπειρογνωμοσύνη των μηχανικών απευθείας στην διαδικασία της αξίας της παραγωγής και θα βελτιώσει την στάθμη των επαγγελματικών της χώρων».

  • Ο Stephan Lammers ηγείται στις διεθνείς διεργασίες της ηγετικής εταιρίας παροχής της τυποποίησης Saueressig έχοντας περάσει από το τμήμα της τυποποίησης των καπνικών προϊόντων της εταιρείας αυτής.
  • Ο Hans Michael Krause από την Bosch Rexroth GmbH που παρέχει βιομηχανικές λύσεις τέταρτης γενιάς απένειμε λόγο του με τον τίτλο «Μετατρέποντας τις ιδέες σε πραγματικότητα: Η ιστορία πίσω από το ταξίδι ενός κορυφαίου παραγωγού που σχημάτισε την βιομηχανία της τέταρτης γενιάς».
  • Τέλος ο Justinas Liuima από τον διεθνή εκδοτικό οίκο οικονομικών και καταναλωτικών αναλύσεων και στατιστικών πληροφοριών Euromonitor παρουσίασε την ομιλία του με τον τίτλο «Ο μελλοντικός ρόλος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην παραγωγή».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην παρακολούθηση και την ιχνηλασία των καπνικών προϊόντων που εξυπηρετείται αντίστοιχα από τις εξελίξεις της αυτοματοποίησης και του εκσυγχρονισμού που παρουσιάζονται στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και ειδικά στην ρομποτική, γεγονός που διαφάνηκε αναφορικά στα 50 και πλέον δισεκατομμύρια τσιγάρα που παράγει η JT International GmbH ετήσια στους Τρεβήρους της Γερμανίας.

Η Γερμανική θυγατρική της Ιαπωνικής πολυεθνικής JTI που εξάγει τα τσιγάρα από τους Τρεβήρους και προς τις άλλες αγορές της εστιάζει στην έκθεση «Βιομηχανία 4,0: Το εργοστάσιο του μέλλοντος» αποβλέποντας να ενισχύσει την λειτουργικότητα του δικτύου της διάθεσης που διαθέτει δια μέσω της ψηφιακής της επιμελητείας με την παρακολούθηση των φορτίων της που διεξάγεται με την βοήθεια των GPS στο μεταφορικό τους στάδιο από την έντυπη απογραφή που θα έχει αντικατασταθεί εξολοκλήρου μηχανικά από κάθε στάδιο της μεταφοράς και της καταγραφής τους.

Η επιμέρους εκδήλωση από τμήμα της ευρύτερης έκθεσης TJI Campus έλαβε χώρα στις αυτοματοποιημένες τυπογραφικές εγκαταστάσεις του εκδοτικού οίκου VRM στο Mainz της Γερμανίας με την συμμετοχή αντί του αντιτίμου των 790 € και διήρκεσε συνολικά 11 ώρες επί της έκτασης των δύο ημερών της Πέμπτης και Παρασκευής 2-3 Νοεμβρίου 2017.

druckzentrum_01tji.jpg

Πηγή: elepheriepilogi.wordpress.com

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments