Συλλογική «συνταγογράφηση» του Αμερικάνικου λαού

0
3064

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA – Food and Drug Administration) ανακοίνωσε στις 28 Ιουλίου 2017 επίσημα την πρόθεσή της να επιβάλλει την δραστική μείωση στην νικοτίνη που εμπεριέχουν τα τσιγάρα που καπνίζουν οι Αμερικανοί έχοντας ως σκοπό την εξάλειψη του εθισμού και τον έλεγχο του ποσοστού όσων ξεκινούν σαν συνέπεια το κάπνισμα.

Η απόφαση υλοποιείται με την κατάρτιση δημόσιου διαλόγου και με την θέσπιση νομοθεσίας και περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά προϊόντα καπνού και νικοτίνης όπου αναβλήθηκε ο έλεγχος και η διαδικασία χορήγησης των αδειών ώστε να ευνοηθεί η χρήση τους προς όφελος της μείωσης και της διακοπής του τσιγάρου. Οι παρασκευαστές των ηλεκτρονικών προϊόντων δόθηκαν την προθεσμία των τεσσάρων ετών για να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στα επίπεδα των εξαγγελιών που θα αποτελέσουν προσωρινά και κατά την σύσταση το κύριο μέλημά τους απέναντι στην ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών υποκατάστατων ως την εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

Η πίσσα και οι χημικές ενώσεις που παράγονται από την καύση του τσιγάρου όπως και ο άνθρακας αποτελούν τους κύριους παράγοντες που το καθιστούν θανατηφόρα συνήθεια καθότι η νικοτίνη προσδίδει σε αυτό τον εθισμό και την εξάρτηση που προξενεί. Ως αποτέλεσμα ανακοινώθηκε και συστάθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ελάττωση μέχρι και το 95% της νικοτίνης των τσιγάρων σε ορισμένες περιπτώσεις ώστε να μην αυξάνεται η επιθυμία του ατόμου να καπνίσει όσο να μειώνεται ο εθισμός που θα προκληθεί.

Παράλληλα διαφαίνεται ο στόχος της «μαζικής συνταγής» του Αμερικάνικου λαού η περικοπή του κεκτημένου επιπέδου του εθισμού με την πτυχή του προβλήματος της φθοράς που προκαλείται στην υγεία από τις χημικές ενώσεις της καύσης του τσιγάρου όπου τα αντίστοιχα καπνικά προϊόντα ελάσσονος κινδύνου διατίθενται και πάλι στην Αμερικάνικη αγορά με αυτήν ήδη της χώρας μας να μην απασχόλησε το επίκεντρο των εξαγγελιών.

Με την μείωση της νικοτίνης που εμπεριέχεται στα τσιγάρα που καταναλώνουν οι Αμερικανοί και με την αναθεώρηση των αρωματικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης που κυκλοφορούν στην αγορά όπως και της μέντας ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είναι αισιόδοξος ελπίζοντας στην καταπολέμηση του επιπέδου του εθισμού που δημιουργείται από το κάπνισμα και στην ελάττωση ως αποτέλεσμα των καπνιστών και των ατόμων που το ξεκινούν ιδίως σε νεαρή ηλικία.

MW-DO193_fdalog_20150616152801_ZH

Παρόμοιες συστάσεις έγιναν από τον οργανισμό όταν το 1994 δεν διέθετε την ισχύ για να τις υλοποιήσει μέχρι την θέσπιση στις ΗΠΑ το 2009 του ομοσπονδιακού τους νόμου περί του ελέγχου και της ελάττωσης του καπνού και στην οικογένεια που του χορήγησε τότε την σχετική εξουσία. Έκτοτε ο οργανισμός επέδειξε ζήλο και την προσήλωσή του στην καταπολέμηση της νικοτίνης στο χαμηλότερο επίπεδό της και στην τελική επίτευξη των στόχων του που έγιναν πραγματικότητα από τις δηλώσεις και την ανειλημμένη πρωτοβουλία του διορισμένου πρόσφατα από τον Ντόναλντ Τραμπ γενικού του επιτρόπου, ιατρού και επιζήσαντα από τον καρκίνο Δρα. Σκοτ Γκοτλίεμπ.

DrGottlieb_ScottGottlieb_WEB
Ο γενικός επίτροπος του FDA Δρ Σκοτ Γκοτλίεμπ

Η BAT (British American Tobacco) εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά στις εξαγγελίες που δεν την εκπλήσσουν λέγοντας «Η Αμερικανική θυγατρική μας Reynolds American Inc και οι εταιρείες συνεκμετάλλευσης ενθαρρύνονται από τα σημερινά σχόλια του επιτρόπου Δρα Σκοτ Γκοτλίεμπ του FDA αναγνωρίζοντας τις πολιτικές εξάλειψης της φθοράς που προξενείται από τον καπνό και την μηχανική συνέχειας κινδύνου από τα προϊόντα του». Οι μετοχές της BAT βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 9 χρόνια ενώ σημειώθηκε κάθετα πτώση στις μετοχές της καπνοβιομηχανίας και στην αγορά της που ελαττώθηκε από 26 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην ίδια ημέρα.

Αναφορικά η Βρετανική εταιρεία που έχοντας την επωνυμία Radient Technologies με την έδρα της στο Έντμοντον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις δια μέσω της εργαστηριακής της προόδου ανακοινώνει από εφικτή αργότερα την απόσταξη και πλέον του 95% της νικοτίνης από τα καπνά ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις που ετέθησαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην εξαγωγή των φυσικών πόρων από βιολογικές πρώτες ύλες ενώ μετά από την εξαγωγή της περισσότερης νικοτίνης (95%) από τα καπνά η εμφάνιση των φύλλων και η γεύση τους είχαν παραμείνει αναλλοίωτα. Η εταιρεία δήλωσε ότι προσβλέπει στην συνεργασία και εφαρμογή των καρπών και των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας στην καπνό-βιομηχανική διαδικασία.

Ένα αποκτημένο πρόσφατα παρακλάδι από την Philip Morris, ο όμιλος Άλτρια που παράγει τα ηλεκτρονικά προϊόντα όπως το IQOS και τα άλλα φαρμακευτικά προϊόντα όπου δραστηριοποιείται στην χώρα μας στο εργοστάσιο του Άσσου Παπαστράτος ενώ υπήρξε πριν και από την αγορά του έχοντας την αφορμή με τα δικαιώματα των καπνιστών και την φαρμακοβιομηχανία το επίκεντρο της σχετικής διαμάχης δήλωσε την πλήρη απασχόλησή του από τις εξαγγελίες λέγοντας ότι «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας οιοσδήποτε προτεινόμενος κανόνας όπως θεσπισμένο επίπεδο της νικοτίνης θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές ενδείξεις, να μην οδηγεί σε αθέμιτες συνέπειες και να είναι τεχνικά εφικτός» ως μια από τις εταιρείες που αναμένεται με την κάτοχό της την Philip Morris ότι θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από τις εξαγγελίες έχοντας ως την άλλη την Turning Point Brands και την BAT που εξαγόρασε πρόσφατα το εναπομένον 47% της Reynolds American να φέρεται πληγείσα περισσότερο στον τομέα παραγωγής των τσιγάρων μέντας.

Απαντώντας στις εξαγγελίες ο Πρόεδρος Σάιμον Κλαρκ της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST δήλωσε ότι «Ο FDA λανθασμένα εκλαμβάνει ότι οι άνθρωποι καπνίζουν μόνο λόγω της νικοτίνης. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που ο κόσμος ξεκινάει ή και συνεχίζει το κάπνισμα όπου η νικοτίνη συνιστά μόνον τον έναν. Εάν το κάπνισμα περιστρεφόταν γύρω από την νικοτίνη η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών θα είχε στραφεί σε ασφαλέστερα προϊόντα όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό που αρέσει περισσότερο στο κάπνισμα σε πολλούς είναι το τελετουργικό του και η γεύση και το άρωμα του καπνού ενώ με την μείωση των επιπέδων νικοτίνης αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Ανατιμήσεις

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο της Νέας Υόρκης όπου καπνίζουνε το ένα από τα εννιά εκατομμύρια ατόμων από τους κατοίκους της ακριβώς μέσα σε έναν μήνα εξαπολύει την υπογραφή σειράς των εφτά περιφερειακών νόμων που αυξάνουν την τιμή των τσιγάρων από τα 10 δολάρια στα 13 δολάρια το πακέτο (ή τα 11 Ευρώ) φτάνοντας τα ύψη της τιμής που κοστίζουν εδώ και καιρό στην Αγγλία και την Ιρλανδία ενώ από πρόσφατα την Γαλλία ενώ ελαττώνουν στο μισό τα λιανικά σημεία της πώλησης των καπνικών προϊόντων αυξάνοντας τα τέλη της άδειας για τα καταστήματα αυτά από τα 110 δολάρια στα 200.

Επιβλήθηκε από τους νόμους που συνυπέγραψε ο Νεοϋορκέζος δήμαρχος πλήρης απαγόρευση του καπνού στα σημεία του κατοικημένου συνωστισμού και κατάρτιση της πολιτικής σχετικά με το κάπνισμα από τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών χωρίς να επιβάλλεται και ως απαγορευτική και η απαγόρευση της πώλησης των καπνικών προϊόντων και νικοτίνης από τα φαρμακεία. Ο στόχος της αντικαπνιστικής πολιτικής που εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης να ελαττωθούν από τους 120.000 οι καπνιστές στην πόλη που είχε βιώσει στο παρελθόν τις υπαίθριες απαγορεύσεις στα πάρκα και τα λιμάνια και στις ακτές της από την ηγεσία του προκατόχου του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Αναλυτές σχετικά με την καπνοβιομηχανία δεν προβλέπουν καμιά σημαντική μετατόπιση στην αγορά ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών διαμαρτυρήθηκαν εντός των ημερών ότι στάθηκε είτε αδύνατο και ασύμφορο να επιβάλουν τις διατάξεις αναφορικά με τις οικιστικές τους εγκαταστάσεις που επέμεναν ως το αυτονόητο για πρακτικούς λόγους να παραμείνουν ανεφάρμοστες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio

Η ιδρυτής και επικεφαλής της ένωσης των καπνιστών της Νέας Υόρκης «C.L.A.S.H.» και συνταξιούχος αστυνομικός και γηγενής Αμερικανή Ώντρεϋ Σιλκ δήλωσε απορρίπτοντας από το δημοτικό συμβούλιο την πρόσκληση στην κοινή συνακρόαση με την Επιτροπή σε θέματα υγείας ότι «Όταν κατέθεσα στο τέλος του 2010 απέναντι στα σχέδια του συμβουλίου να απαγορευτεί το κάπνισμα στα πάρκα και στις παραλίες κατέληξα με την δήλωσή μου: «Εγκρίνετε το και θα βρεθώ εδώ σύντομα καταθέτοντας έναντι σε σχέδιό σας για την απαγόρευση του καπνίσματος εντός και των κατοικιών». Τελικά όμως δεν το νόμιζα». Κανείς θα έλεγε ότι με τις εξελίξεις το σωματείο συναντά την αναπροσαρμογή των συνθηκών από την επαρκή δικαιολογία για την σύστασή του.

Η ιδρυτής και επικεφαλής του CLASH της Νέας Υόρκης, Ώντρεϋ Σιλκ
Η ιδρυτής και επικεφαλής του CLASH της Νέας Υόρκης, Ώντρεϋ Σιλκ

Ο Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος Σάιμον Κλαρκ της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST που συνεκτίμησε τις ανατιμήσεις των καπνικών προϊόντων στην Νέα Υόρκη από «βαθιά προστατευτικές και προσβλητικές» δήλωσε σχετικά με αυτές ότι «Ο πόλεμος της μεσαίας τάξης στο κάπνισμα θα πρέπει να σταματήσει. Ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ αν οι ενήλικες επιλέγουν να καπνίζουν γνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν θα πρέπει η επιλογή τους να γίνεται σεβαστή. Ακριβαίνοντας και περαιτέρω τον καπνό εγκαθίστανται διακρίσεις στους λιγότερο ευκατάστατους ενώ εξάπτεται το λαθρεμπόριο από την ενθάρρυνση των καπνιστών να αγοράζουν τον καπνό παράνομα».

Γαλλία

Η Γαλλία υπό της προεδρίας του Εμμανουέλ Μακρόν επακολούθησε την Νέα Υόρκη και στου σχήματος με τις ίδιες ανατιμήσεις με τα τσιγάρα εκεί να τιμολογηθούν στα € 10 το πακέτο εντός των ερχόμενων τριών ετών δια μέσω της σταδιακής ανόδου της τιμής τους από την απόφαση της υπουργού της υγείας Αγκνές Μπιζέν.

Το μέτρο υλοποιείται μέσω της ανόδου της ελάχιστης στάθμης της τιμής στα καπνικά προϊόντα που διαθέτει ένδικο προηγούμενο αναφορικά με την Γαλλία και με το Βέλγιο λόγω της Ε.Ε. από το 2005 ενώ έρχεται να προστεθεί σε εφαρμογή νομοθεσίας για την απλή τυποποίηση χωρίς καμιά καλλιτεχνική γραφή των προϊόντων καπνού που επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των λίαν-εμπόρων και ειδικά του παρασκευαστή και των Γαλλικών ιστορικών τσιγάρων Gauloises αναφορικά με την διατήρηση μακράς τους παράδοσης από κοινού και με τα Davidoff.

Ο παρασκευαστής των Gauloises πρόκειται για την Γαλλική θυγατρική της πολυεθνικής Βρετανικής Imperial Brands (πρώην Imperial Tobacco) την Seita που κατέθεσε μήνυση στο Γαλλικό Συμβούλιο του Κράτους (ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας) χάνοντας την δίκη. «Τα δικαιώματά μας να μεταχειριζόμαστε πολλές από τις μάρκες που δημιουργήθηκαν πριν από 100 χρόνια στην Γαλλία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά» δήλωσε ο Axel Gietz, επικεφαλής των διεθνών εταιρικών θεμάτων της Seita. Ακολούθησε η JTI (Japan Tobacco International) εξασκώντας την έφεση στην εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι Γάλλοι λίαν-έμποροι αντιστάθηκαν το 2017 στο κυβερνητικό μέτρο και τον εφεξής νόμο από τις έντονες διαδηλώσεις τους διεκδικώντας με ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό χαρακτήρα τα αιτήματά τους με τα ανάλογα προνόμια των Γάλλων καταναλωτών. Με την περίπτωση της απλής τυποποίησης συγκέντρωσαν σωρούς φρούτων και λαχανικών στους δρόμους ενώ σε αυτήν των ανατιμήσεων κατέλαβαν τους αυτοκινητοδρόμους ενώ «φέσωσαν» καλύμματα στις οδικές κάμερες παρακολούθησης φορώντας μάσκες του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και της υπουργού υγείας Αγκνές Μπιζέν που δήλωσε ότι αποτελεί τον σκοπό τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα να ενσωματώσουν την πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει.

Υπολογίζεται ότι η BAT να ζημιωθεί κατά συνολικά € 2,7 δισεκατομμύρια μέχρι να κατακτηθεί η τιμή των 10 € με την ανατίμηση το 2020 ενώ στην Αγγλία και την Ιρλανδία τα τσιγάρα κοστίζουν περίπου 8 λίρες (€ 9) το πακέτο όπου η τιμή τους χρεώνεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό συν το 2% με την απόφαση του Καγκελάριου του Θησαυροφυλακίου  (υπουργού των οικονομικών).

Πηγή: elepheriepilogi.wordpress.com

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments