Απώτερα αντικαπνιστικά μέτρα προτάθηκαν σε Αγγλία και Καναδά

0
104Η πείρα και η καλή διακυβέρνηση υποδηλώνουν ότι οι σημαντικοί στόχοι πρέπει να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με τη συναίνεση και την υποστήριξη εκείνων που επηρεάζονται άμεσα. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να δέρνει τους πολίτες για αλλαγή συμπεριφοράς και θα αποτύχει εάν βασιστεί πολύ σε αυτήν την προσέγγιση.

Clive Bates

Το πόρισμα αφορώντας περαιτέρω καταπολέμηση του καπνίσματος που ανέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρώην Βρετανός υπουργός υγείας Σαχίντ Τζαβίντ στο στέλεχος υπέρ φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και ενεργειών του κράτους Τζαβίντ Καν αποσκοπώντας στην εξάλειψή του με την σχετική απομηδένιση των ποσοστών καπνίσματος πέρα από το 1:20 = 5% του πληθυσμού οδεύοντας προς το 2030 παραδόθηκε τον Μάιο σε αυτόν και το υπουργείο υγείας.

Η τοπογραφική και δημογραφική μελέτη του Τζάβιντ Καν θα συνέβαλε στην τελική σύνταξη της Λευκής Βίβλου πάνω στις ανισότητες υγείας την οποία προγραμματιζόταν από την αμφίρροπη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εντός του τρέχοντος έτους, αλλά πριν από αυτό προέχουν οι γενικές εκλογές που γίνονται κάθε 5 χρόνια και που προκηρύχτηκαν για τις 3 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο προηγούμενος υπουργός υγείας Σαχίντ Τζαβίντ ο οποίος υποκαθιστούσε τον Mat Hancock που παραιτήθηκε μετά από σκάνδαλο ενέχοντας εξωσυζυγική σχέση η οποία απροκαλύφθηκε με αφορμή κοινωνικής απομόνωσης του κορωναϊού επρόκειτο να εξετάσει το σύνολο των 15 προτάσεων του πορίσματος που παρήγγειλε από τον Τζαβίντ Καν πριν η κυβέρνηση να συντάξει την Λευκή Βίβλο πάνω στην δημόσια υγεία για τις κοινωνικοτοπογραφικές της διακυμάνσεις. Μία από αυτές τις προτάσεις υπήρξε η σταδιακή άνοδος του ορίου ηλικίας για την αγορά καπνού χωρίς την ανανεωμένη δυνατότητα της νέας γενεάς μέχρι απώτερα ολόκληρος ο πληθυσμός να απαγορεύεται να καταναλώσει αγοράζοντας προϊόντα καπνού. Το μέτρο προτείνεται για την εφαρμογή του ήδη στην Νέα Ζηλανδία.

«Χωρίς άμεση και συνεχή δράση, η Αγγλία θα χάσει τον στόχο απαγόρευσης του καπνού για πολλά χρόνια και πιθανότατα δεκαετίες. Μια κοινωνία χωρίς κάπνισμα πρέπει να αποτελεί κοινωνικό κανόνα – αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε το κάπνισμα, να βοηθήσουμε όσους καπνίζουν ήδη και να υποστηρίξουμε αυτούς που επηρεάζονται δυσανάλογα από το κάπνισμα. Το ολιστικό σύνολο συστάσεων μου προς την κυβέρνηση θα το πετύχει, σώζοντας ζωές, εξοικονομώντας χρήματα και αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες στην υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα» δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης πριν διαλυθεί η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και δηλώσει την παραίτησή του μέσα στην οποία συστήνονται επιπρόσθετοι φόροι και έξοδα τα οποία δυσχεραίνουν την τιμολόγηση των καπνικών προϊόντων σε ελάχιστα χαμηλότερα επίπεδα.

Η μελέτη προτείνει την δαπάνη 125 εκατομμυρίων λιρών σε περαιτέρω και υπάρχουσες αντικαπνιστικές πολιτικές και την δαπάνη 70 εκατομμυρίων στερλινών σε μεθόδους και προγράμματα κατάπαυσης του καπνίσματος και δηλώνει σχετικά με τα έξοδα που συστήνει ότι «Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει η ίδια, θα πρέπει να το πληρώσει ο ρυπαίνων και είτε να εισαγάγει εισφορά στη βιομηχανία καπνού είτε να δημιουργήσει πρόσθετο εταιρικό φόρο, με άμεση ισχύ.» Η μελέτη υπαινίσσεται ότι συνυπολογίζει την μέριμνα για όσους καπνίζουν για να το διακόψουν με την αντικατάσταση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενώ τους απαγορεύει ρητά να προμηθευτούν τα προϊόντα καπνού με κριτήριο την διαφορετική τους ηλικία.

Ο πρόεδρος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών και υπέρ επιλογών τρόπου ζωής της Forest Σάιμον Κλαρκ είχε δηλώσει αρχικά αντιδρώντας στην συμπερίληψη όλων των 15 προτάσεων του πορίσματος από το υπουργείο υγείας ότι «Η υφέρπουσα απαγόρευση δεν θα εμποδίσει τους νεαρούς ενήλικες να καπνίζουν. Απλώς θα οδηγήσει την πώληση καπνού υπόγεια και οι καταναλωτές θα αγοράζουν τσιγάρα στη μαύρη αγορά όπου κανείς δεν πληρώνει φόρο και τα προϊόντα είναι εντελώς άναρχα. Η εισφορά καπνού δεν θα βλάψει τις καπνοβιομηχανίες, διότι θα μετακυλίεται στους καταναλωτές, επηρεάζοντας δυσανάλογα εκείνους που προέρχονται από φτωχότερο περιβάλλον. Η ενθάρρυνση των καπνιστών να στραφούν σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λογική, εφόσον είναι εθελοντική και βασίζεται στην εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους των διαφορετικών προϊόντων νικοτίνης. Σε τελική ανάλυση, αυτό αφορά την ελευθερία επιλογής και την προσωπική ευθύνη και οι υπουργοί πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά προτού υιοθετήσουν την απαγόρευση και τον εξαναγκασμό ως εργαλεία για να επιτύχουν τον στόχο τους για την απαγόρευση του καπνίσματος.».

Σάιμον Κλαρκ

Ο Σαχίντ Τζαβίντ αργότερα στις αρχές Ιουλίου παραιτήθηκε από υπουργός υγείας μαζί με τον υπουργό οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και αμφότερα τα υπουργεία αντικαταστάθηκαν αυθημερόν από τον Μπόρις Τζόνσον. Η έριδα των 53 μεθεπόμενων παραιτήσεων αφορούσε διορισμό στελέχους σε ανώτατο κομματικό αξίωμα του κόμματος των Συντηρητικών που υπήρξε γνωστό στον πρωθυπουργό εκ των προτέρων από το 2019 ότι είχε εμπλακεί σε σεξουαλική παρενόχληση του όμοιου φύλλου και η γρήγορή του αντίδραση δεν άρκεσε για να του διασώσει την κυβέρνησή.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αντικαπνιστικής οργάνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου Action on Smoking and Health (ASH – Πρωτοβουλία για το κάπνισμα και την υγεία) από το 1997 μέχρι το 2009 Κλάιβ Μπέιτς άσκησε εστιασμένη και δριμεία κριτική στην μελέτη του Τζάβιντ Καν. Μέσα σε δική του μελέτη και απάντηση στην έκθεσή του δηλώνει πως «Ένα μεγάλο μέρος της προτεινόμενης ατζέντας του Khan περιλαμβάνει μέτρα για να πληγωθούν, να περιοριστούν ή να εξευτελιστούν οι καπνιστές και να τους πιέσουν να σταματήσουν το κάπνισμα ως απάντηση. Η τιμωρητική ατζέντα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, βάρβαρες αυξήσεις φόρων, απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, καθιστώντας πιο χρονοβόρες τις αγορές και νέες προειδοποιήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να στιγματίζουν και να εξευτελίζουν. Για όσους δεν σταματούν, αυτά τα μέτρα γίνονται πολιτικές που απλώς προσθέτουν στις αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία και τις βλάβες του καπνίσματος. Η πείρα και η καλή διακυβέρνηση υποδηλώνουν ότι οι σημαντικοί στόχοι πρέπει να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με τη συναίνεση και την υποστήριξη εκείνων που επηρεάζονται άμεσα. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να δέρνει τους πολίτες για αλλαγή συμπεριφοράς και θα αποτύχει εάν βασιστεί πολύ σε αυτήν την προσέγγιση.» ενώ διευκρινίζει πως «Αυτές είναι συστάσεις προς την κυβέρνηση, όχι κυβερνητική πολιτική. Πρέπει ακόμη να δούμε τι θα κάνει πραγματικά η κυβέρνηση και πότε θα καταφέρει να το κάνει.».

Κλάιβ Μπέιτς

«Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια αναθεώρηση που σηματοδοτεί τη ζώνη άνεσης των ακτιβιστών για τον έλεγχο του καπνού, οι οποίοι ερωτήθηκαν εκτενώς για την αναθεώρηση. Τα μέτρα που προτείνονται είναι αυτά που αυτή η κοινότητα θεωρεί ευχάριστα: ότι είναι ο πατερναλισμός του δημόσιου τομέα, ο ακτιβισμός κατά του καπνίσματος και τα τιμωρητικά ή καταναγκαστικά μέτρα, όλα επιχρυσωμένα από ένα δίκαιο ποσό αναζήτησης ενοικίου. Αλλά είναι πραγματικά πιθανό να πιέζετε πιο σκληρά με αυτό το κουρασμένο μοτίβο; Αμφιβάλλω για δύο λόγους. Πρώτον, πολλές από τις συστάσεις δεν θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση. Δεύτερον, αυτά που θα εγκριθούν δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο.» συνέχισε γράφοντας ο Clive Bates που διηύθυνε την μεγαλύτερη αντικαπνιστική οργάνωση της χώρας του από το 1997 μέχρι το 2009.

Καναδάς

Και ενώ στην Αγγλία ο υπουργός υγείας άφησε στο ράφι με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στις επόμενες κυβερνήσεις να εξετάσουν και να λάβουν υπόψιν τον ανοδικό αποκλεισμό των επόμενων γενεών από την προμήθεια των καπνικών προϊόντων, στον Καναδά όπου η πώληση τσιγάρων κάνναβης αδειοδοτείται από τα εμπορικά καταστήματα η αντικαπνιστική εκστρατεία προτείνει την εκτύπωση υγειονομικών προειδοποιήσεων πάνω στα τσιγαρόχαρτα από τα χάρτινα περιτυλίγματα των τσιγάρων ούτως ώστε κάθε τσιγάρο να τις αναγράφει αντί για το λογότυπό του το οποίο αφαιρέθηκε το 2020.

Το μέτρο πρόκειται να εξεταστεί ενδεχομένως από την Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων και την Γερουσία με την προοπτική του δεύτερου εξαμήνου του 2023 και η υποδοχή των σχετικών σχολίων και απόψεων κλείνει στις 25 Αυγούστου φέτος το καλοκαίρι. Το υγειονομικό «σύνθημα» που προτάθηκε πρώτο είναι το «δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά» ενώ εικάζεται η εναλλαγή του με άλλα συνθήματα.

Το μέτρο απευθύνεται ομολογουμένως από την κυβέρνηση του Καναδά σε όσους δανείζονται τσιγάρα από άλλους επίσης και αποτελώντας περιστασιακούς ή κοινωνικούς καπνιστές.

Εκπρόσωπος της Philip Morris για τον Καναδά σχολίασε ότι «Πιστεύουμε ότι οι καλύτερες επιλογές ξεκινούν με καλύτερες πληροφορίες και ότι τα εκατομμύρια των σημερινών ενήλικων καπνιστών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις».

Σημειώνεται ότι ο Καναδάς υπήρξε η πρώτη χώρα όπου το 2001 εισήχθησαν εικονογραφημένες προειδοποιήσεις των συσκευασιών πακέτων των τσιγάρων, κάτι το οποίο ακόμα προγραμματίζεται νοτιότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κυκλοφορούν τσιγάρα με ελάχιστη νικοτίνη και τροποποιημένη πίσσα και δεν είναι ακόμα υποχρεωτικό.

Πηγή: elepheriepilogi.wordpress.com0 0 votes
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments