Αποφασισμένες οι μεγάλες αλυσίδες να διατηρήσουν τους τζίρους ρεκόρ και το 2021

0
216

Τα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας είδαν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται την προηγούμενη χρονιά, καθώς η πανδημία ευνόησε σε μεγάλο βαθμό το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Η αύξηση του τζίρου κατά περίπου 10% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, αύξηση που μεταφράζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο. Οι επιχειρήσεις ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προγραμματίζουν επενδύσεις σε νέα καταστήματα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω το μερίδιό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η νέα χρονιά ξεκίνησε δυνατά με τις πωλήσεις να κινούνται έντονα ανοδικά, σε αντίστοιχους ρυθμούς με τον τελευταίο μήνα του 2020, ωστόσο αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης, όποτε αυτό αποφασιστεί, θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα οδηγήσει σε εξομάλυνση της αγοράς. Υπολογίζεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν στο σύνολο του 2021 στα ίδια επίπεδα με αυτούς του 2020, μια επίδοση που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική δεδομένων των υψηλών επιδόσεων της προηγούμενης χρονιάς.

Αναφορικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής ΙΕΛΚΑ, οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Όπως εξηγεί ο κ. Κιοσές, η «COVID» αγορά των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 συγκρίνεται με τη «non-COVID» αγορά του πρώτου τριμήνου του 2020, πριν εμφανιστεί δηλαδή πρακτικά η πανδημία στην Ελλάδα (μέσα Μαρτίου 2021). «Η αγορά τότε κινείτο ανοδικά, αλλά αρκετά χαμηλότερα με την «εκτίναξη» που προκάλεσε η εμφάνιση του COVID στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον τρίμηνο του 2021 αναμένεται οι πωλήσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες από το 2020, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα ευρήματα από τις αναλύσεις των στοιχείων πωλήσεων. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην παραμονή στο σπίτι των καταναλωτών, όσο και στο συνεχιζόμενο κλείσιμο της εστίασης» αναφέρει ο κ. Κιοσές.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα θα εξακολουθούν να υπάρχουν αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα και η αγορά θα λειτουργεί σε «ρυθμούς COVID», σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ. Επομένως η δομή του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να είναι ως εξής: Περίπου 2,5 μήνες με σημαντικά αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, 2,5 μήνες με τις αντίστοιχες υψηλές πωλήσεις με το 2020 και είναι άγνωστο το τι θα συμβεί από τον Μάιο και μετά. Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου 2021 εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε ένα αρκετά καλό βαθμό. Για το σύνολο του έτους, ο κ. Κιοσές εκτιμά ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να γίνουν προβλέψεις με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία αλλαγών στην αγορά. «Υπάρχει η βασική υπόθεση ότι κάποια στιγμή λόγω των εμβολιασμών θα επανέλθει η αγορά κοντά σε μία κατάσταση όμοια με την πρότερη της κρίσης της πανδημίας. Με βάση αυτή την υπόθεση, φαίνεται ότι υπάρχουν οι προοπτικές να κλείσει θετικά το 2021, κάτι που αναμφίβολα θα αποτελεί επιτυχία αν επιτευχθεί».

Πηγή: https://www.minimarketmag.gr/

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments