Βασικός στόχος ληστών τα μίνι μάρκετ

0
1872

Μία ακόμη χρονιά τρόμου έζησαν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της μικρής λιανικής, με τα «χτυπήματα» σε μίνι μάρκετ και περίπτερα να μην έχουν τελειωμό, προκαλώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων σε αυτά. Το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» κατέγραψε πολλά περιστατικά κλοπών και συνομίλησε με θύματα των τελευταίων μηνών.

Της Ελένης Σαραντάκη

Σε μόνιμο κίνδυνο τα καταστήματα

Χρονιά «σταθμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2018 για δεκάδες ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ, οι οποίοι είδαν τον «χάρο» με τα μάτια τους, όταν επίδοξοι ληστές εισέβαλαν στα καταστήματά τους, επιδιώκοντας να αποσπάσουν τις λιγοστές εισπράξεις που διέθεταν στο ταμείο τους ή προϊόντα από τα ράφια τους, με τα τσιγάρα να είναι το Νο 1 είδος για τους εγκληματίες.

Εκτός από τον καθημερινό «μαρασμό» που υφίστανται, εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που επέβαλλαν με την πάροδο του χρόνου οι «ισχυροί» του λιανεμπορίου, τα καταστήματα της μικρής λιανικής αντιμετωπίζουν σταθερά και την έξαρση των παραβατικών συμπεριφορών, αφού είναι κοινό μυστικό ότι αποτελούν εύκολο στόχο. Το 2018 είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά, τα οποία είναι λογικό να προκαλούν ανασφάλεια στους επαγγελματίες, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί τους που, υπό την απειλή όπλου, αναγκάστηκαν να παραδώσουν την «πενιχρή», συνήθως, είσπραξη της ημέρας.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς, για παράδειγμα, σημειώθηκε ληστεία σε μίνι μάρκετ στην οδό Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο. Ο δράστης, αφού χτύπησε στο πρόσωπο τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, πήρε χρηματικό ποσό από το ταμείο και τράπηκε σε φυγή. Και το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο, αλλά ένα από τα δεκάδες που απασχόλησαν τον τελευταίο καιρό τον κλάδο των μίνι μάρκετ και των υπολοίπων σημείων της μικρής λιανικής. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παραδοσιακά «ανθεί» η εγκληματικότητα, αφού παρόμοια φαινόμενα σημειώνονται και στην επαρχία.

στόχος ληστών τα μίνι μάρκετ

Τα περιστατικά σε μικρές πόλεις της χώρας είναι πλέον πολλά, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στη μικρή λιανική εκεί να κινδυνεύουν εξίσου με τους συναδέλφους τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένοπλη ληστεία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε μίνι μάρκετ της Καρδίτσας, επί της διασταύρωσης Β. Τζέλλα και Ρήγα Φεραίου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ένας άντρας με καλυμμένο πρόσωπο εισέβαλε στο κατάστημα και, με την απειλή όπλου, απέσπασε την είσπραξη του ταμείου, την ώρα που η ιδιοκτήτρια συνομιλούσε με μια φίλη της. Ο άντρας, που υπολογίζεται μεταξύ 25 και 35 ετών, εξαφανίστηκε, παίρνοντας τα 150 ευρώ που περιείχε το ταμείο. Η ιδιοκτήτρια, όταν ξεπέρασε το αρχικό σοκ, κάλεσε την αστυνομία, που πήρε το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του καταστήματος, με σκοπό την ανεύρεση του δράστη, κάτι που, όμως, δεν συμβαίνει συχνά.

Οι δράστες σπάνε με μεταλλικά καπάκια φρεατίων τις τζαμαρίες και προξενούν μεγάλες υλικές ζημιές.

Χιλιάδες κλοπές σε όλη τη χώρα

στόχος ληστών τα μίνι μάρκετ

Τα «κρούσματα» είναι πλέον πάρα πολλά, με τους επαγγελματίες της αγοράς που διαθέτουν 24ωρα καταστήματα να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού κυριολεκτικά ρισκάρουν τη ζωή τους, μιας κι αρκετά από τα περιστατικά γίνονται με χρήση όπλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το θετικό στοιχείο είναι ότι οι ληστείες στα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ – καταστήματα ψιλικών, αλλά και τα περίπτερα ήταν λιγότερες στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι «σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφονται λιγότερες ληστείες και κλοπές σε οικίες και καταστήματα, λιγότερες ληστείες σε σούπερ μάρκετ – καταστήματα ψιλικών, τράπεζες, καθώς και σε ταξί. Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το Α’ εξάμηνο του 2018 συνελήφθησαν συνολικά 82.602 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 39.421 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ. Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 20.542 σοβαρές υποθέσεις του κοινού κι οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, καταγράφονται:

  • 2.171 περιστατικά, έναντι 2.378 σε όλη την Επικράτεια
  • 1.734 περιστατικά, έναντι 1.934 στην Αττική
  • 220 περιστατικά, έναντι 222 στη Θεσσαλονίκη

Νο1 «στόχος» τα καταστήματα λιανικής

Παρά τη μείωση του αριθμού, πάντως, που καταγράφει η αστυνομία, τα στοιχεία της δείχνουν ότι οι κλοπές στα καταστήματα της λιανικής παραμένουν πολλές, με τις «επιθέσεις» σε σούπερ και μίνι μάρκετ, σε συνδυασμό με τα καταστήματα ψιλικών και περιπτέρων, να ανέρχονται σε πάνω από 110 μόνο στο 6μηνο της περασμένης χρονιάς και, μάλιστα, ούτε το 40% εξ αυτών δεν έχει εξιχνιαστεί. Μεταξύ αυτών δεν καταγράφονται οι επιθέσεις τις οποίες δεν κατήγγειλαν τα θύματα, καθώς οι περισσότεροι είναι πια… συνηθισμένοι σε τέτοια περιστατικά. Και συνολικά, όμως, ο αριθμός των ληστειών δείχνει ότι τα καταστήματα της λιανικής δέχονται περισσότερες ληστείες από κάθε άλλο κλάδο, όντας ο Νο1 στόχος των ληστών.

Συνελήφθη «σπείρα» μετά από κλοπές σε 36 σούπερ μάρκετ

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι μια σπείρα πέντε ατόμων «χτύπησε» 36 σούπερ μάρκετ πριν συλληφθεί από την αστυνομία, κλέβοντας χιλιάδες φιάλες αλκοολούχων ποτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι άνδρες της Ασφάλειας κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τα πέντε μέλη της σπείρας στα Γρεβενά, όπου και συνέλαβαν έναν 50χρονο άνδρα και δυο γυναίκες ηλικίας 45 και 43 χρόνων, ενώ αναζητούν άλλους δυο αλλοδαπούς, έναν 47χρονο και μία 35χρονη.Από τον Απρίλιο του 2017 είχαν αρπάξει πάνω από 2.600 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών διαφόρων ειδών, συνολικής αξίας τουλάχιστον 51.200 ευρώ από καταστήματα στα Γρεβενά, τους Αμπελόκηπους, τα Βριλήσσια, τη Γλυφάδα, το Νέο Ψυχικό, το Μαρούσι, το Κορωπί, την Παιανία, τη Βάρη της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, τη Νεάπολη Καβάλας, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Αριδαία και τα Γιαννιτσά Πέλλας, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Άρτα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο και την Πιερία.

«Θερίζουν» οι ληστές τα μίνι μάρκετ Αλίμου

Στο «στόχαστρο» έχουν βρεθεί τον τελευταίο καιρό οι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ στην περιοχή του Αλίμου στην Αττική, καθώς θύματα διάρρηξης έπεσαν μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες στο τέλος του Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες τεσσάρων μίνι μάρκετ, με τους δράστες να σπάνε με μεταλλικά καπάκια φρεατίων τις τζαμαρίες και να προξενούν μεγάλες υλικές ζημιές. Πρόκειται για δύο καταστήματα στο Άνω Καλαμάκι, επί των οδών Ιωνίας κι Ελευθερίου Βενιζέλου, κι άλλα δύο στο Κάτω Καλαμάκι, στις οδούς Καλαμακίου και Υψηλάντου.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, τις τελευταίες ημέρες η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής εξάρθρωσε συμμορία ανηλίκων που είχε διαρρήξει 20 καταστήματα στα νότια προάστια. Όμως, τα κρούσματα δε φαίνεται να λιγοστεύουν στην περιοχή, καθώς σημειώνονται καθημερινά νέα περιστατικά. Οι κάμερες ασφαλείας των μίνι μάρκετ έχουν καταγράψει τους δράστες, χωρίς, όμως, να έχουν αναγνωριστεί τα πρόσωπά τους από τις αρμόδιες αρχές.

Μεγάλο πρόβλημα τα τσιγάρα

Το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» βρέθηκε σε κάποια από τα σημεία που «χτύπησαν» οι αδίστακτοι ληστές τον τελευταίο καιρό, με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να μας επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα –και σε αυτές τις περιπτώσεις– ήταν τα τσιγάρα. Το μεγάλο κόστος στο οποίο έχουν ανέλθει πλέον τα πακέτα των τσιγάρων, σε συνδυασμό με την ευκολία πώλησής τους στο λαθρεμπόριο, έχουν μετατρέψει τα τσιγάρα σε Νο1 «στόχο» των επίδοξων ληστών. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και τα ψιλικατζίδικα θεωρούνται πια σημείο κινδύνου για τους εργαζόμενους σε αυτά, με πολλούς ιδιοκτήτες να έχουν μετατρέψει σε… θησαυροφυλάκιο τα καταστήματά τους, για να προστατευτούν. Στα περίπτερα, όμως, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κι η δυνατότητα ασφάλισής τους από κλοπή.

«Ανοίγουν τα ρολά με καπάκια της ΕΥΔΑΠ»

Όπως είδαμε και νωρίτερα, ο Άλιμος αποτελεί μία από τις περιοχές που έχουν μπει στο «στόχαστρο» των ληστών τον τελευταίο καιρό. Ένα από τα καταστήματα που χτύπησαν οι εγκληματίες ήταν και το μίνι μάρκετ στην οδό Ιωνίας. «Άνοιξαν τα ρολά και μπήκαν στο μαγαζί αργά το βράδυ. Ήταν 5 άτομα μαζί», μας είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, κ. Νίκος Αλβανός, ο οποίος μας εξήγησε και τον τρόπο που δρουν οι ληστές της περιοχής. «Παίρνουν τα καπάκια από τα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ και με αυτά σπάνε την είσοδο, για να μπούνε μέσα. Εμάς μας πήραν τσιγάρα κι ό,τι βρήκαν μέσα στο ταμείο. Το συνολικό μέγεθος της ζημιάς υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ», είπε στο περιοδικό μας. Το κατάστημα διέθετε, μάλιστα, συναγερμό και βίντεο ασφαλείας. «Δεν τους σταματάει τίποτα. Είχαν άλλωστε καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Δώσαμε το βίντεο στην αστυνομία, αλλά, συνήθως, δεν γίνεται τίποτα», τόνισε ο κ. Αλβανός. Μας εξήγησε δε ότι ζητήματα υπάρχουν και με τις ασφαλιστικές, καθώς ακόμη και με ασφάλεια κλοπής χρειάζεται μεγάλη διαδικασία και κυρίως… υπομονή, για να πάρεις πίσω κάποια λεφτά.

Πάνω από 110 ληστείες, μόνο στο 6μηνο της περασμένης χρονιάς και, μάλιστα, ούτε το 40% εξ αυτών δεν έχει εξιχνιαστεί.

«Έβαλαν μέσα μικρό παιδάκι»

Ένα από τα πιο… έμπειρα θύματα σε κλοπές αποτελεί ο κ. Θανάσης Μπόνιας, ιδιοκτήτης του μίνι μάρκετ «ολιγοπωλείο» στο Μαρούσι Αττικής. Ο ίδιος έχει πέσει θύμα ληστείας 4 φορές, με τη μία εξ αυτών να απειλείται σοβαρά κι η ζωή του. «Επειδή μένω δίπλα στο κατάστημα, τους άκουσα από τη φασαρία και πήγα να δω τι γίνεται, με αποτέλεσμα να με χτυπήσουν στο κεφάλι με λοστό. Ευτυχώς, πρόλαβα να βάλω τα χέρια μου, αλλιώς τώρα θα ήμουν νεκρός», μας περιέγραψε τη σοκαριστική εμπειρία του. Ένα ακόμη πιο αναπάντεχο περιστατικό, όμως, συνέβη σε μία άλλη από τις κλοπές στο συγκεκριμένο κατάστημα: «Είχαν ανοίξει μία μικρή τρύπα, χαμηλά στην τζαμαρία, από την οποία θεωρούμε ότι πέρασαν ένα μικρό παιδάκι, για να τους ανοίξει και να μπούνε μέσα», μας ανέφερε. Τόνισε δε ότι είναι λογικό τα μίνι μάρκετ να είναι ο μεγαλύτερος στόχος των ληστών, «αφού τα τσιγάρα έχουν μετατραπεί σε ακριβά κοσμήματα. Όταν ένα πακέτο έχει 4 ευρώ, μια κούτα αντιστοιχεί σε ένα κόσμημα».

«Το έχουμε κάνει φρούριο»

στόχος ληστών τα μίνι μάρκετ

Τα μέτρα τους έχουν αναγκαστεί να λάβουν στο περίπτερο της πλατείας Παπαδιαμάντη στα Άνω Πατήσια. «Από το 2013 που το δουλεύουμε έχουμε δύο διαρρήξεις και δύο ληστείες. Ειδικά τώρα που το περίπτερο είναι 24ωρο, ο φόβος είναι μεγάλος, καθώς δεν αφορά μόνο τις υλικές ζημιές, αλλά και κάτι πιο σημαντικό, αφού κάποιος θα βρίσκεται σίγουρα μέσα. Για το λόγο αυτό, το έχουμε μετατρέψει σε «φρούριο». Έχουμε βάλει τζάμι ασφαλείας, έχουμε προσθέσει δεύτερη πόρτα και γενικά έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, για να νιώσουμε πιο ασφαλείς», ανέφερε στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, κ. Τσούνης.

«Πιτσιρικάς με ψεύτικο πιστόλι»

Πιο ψύχραιμη ήταν η κα Κλούρα στην οδό Αρκαδίου, στον Άγιο Δημήτριο. «Η ληστεία έγινε σε εμάς στις 10 το βράδυ κι ενώ στο μαγαζί βρισκόμουν η ίδια, λίγο πριν κλείσω. Ένας πιτσιρικάς μπήκε μέσα και με απείλησε με πιστόλι. Αλλά πιστεύω ότι ήταν ψεύτικο και το γεγονός ότι κι ο ίδιος έτρεμε με έκανε να το αντιμετωπίσω με… χιούμορ. Μου ζήτησε να βάλω τα χρήματα του ταμείου σε μία σακούλα, όπως κι έκανα, αλλά του είπα να φύγει γρήγορα, πριν συμβεί τίποτα χειρότερο, ενώ δεν του έδωσα και το κινητό μου, όπως μου είπε», υποστήριξε στο περιοδικό μας η κα Κλούρα.

«Σοκαριστική» ληστεία σε κατάστημα ψιλικών

Ένα από τα χειρότερα περιστατικά συνέβη, πάντως, κατά τη διάρκεια του 2019, σε κατάστημα ψιλικών της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, δύο ένοπλοι δράστες έσπασαν με βαριοπούλα την τζαμαρία της επιχείρησης και, αφού μπήκαν στο εσωτερικό της, υπό συνθήκες που ερευνώνται, άνοιξαν πυρ. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ο 53χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο 27χρονος γιος του κι ένας υπάλληλος 37 ετών. Εκείνη την ώρα η επιχείρηση ήταν κλειστή και τα θύματα φαίνεται ότι έκαναν καταμέτρηση των εισπράξεων. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, χωρίς τις εισπράξεις και τη μοτοσικλέτα, με την οποία είχαν βρεθεί στο σημείο. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή κι άρχισαν να την ερευνούν, αναζητώντας τους ληστές. Τα θύματα του περιστατικού, όμως, χρειάστηκε να οδηγηθούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, χωρίς πάντως να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

 

Πηγή: minimarketmag.gr

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments