Εκδικάζεται η απαγόρευση της πώλησης Σουηδικών snus από την Ε.Ε.

0
6568

Τα snus αποτελούν ένα από τα κύρια και χαρακτηριστικά προϊόντα της Σουηδίας ως εθνική της ευρεσιτεχνία. Τα Σουηδικά snus είναι ένα από τα προϊόντα τα οποία προσφέρουν εναλλαγή στο τσιγάρο με ένα χάρτινο φιλμάκι νικοτίνης που τοποθετείται κάτω από την γλώσσα και αποσυντίθεται στο στόμα μετά από 1 ώρα ή με την λεγόμενη τσίχλα νικοτίνης. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει το 1995 την πώληση και την εμπορία των snus στις εγχώριες αγορές των ορίων της ενώ με την ένταξη της Σουηδίας στην Ευρώπη το 1999 η ενταύθα παραγωγή και η πώλησή τους κατοχυρώθηκε κατ’εξαίρεση και κατόπιν ειδικής διαπραγμάτευσης με την Στοκχόλμη.

Έκτοτε όμως το ζήτημα υπήρξε στην επικαιρότητα όπου και επέστρεψε στις 25 Ιανουαρίου με την προσφυγή του παρασκευαστή Swedish Match στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο που έγινε πέρυσι και το 2004 και με την συμμετοχή σε αυτήν από τότε και του Βρετανικού συνασπισμού υποστήριξης ασφαλών προϊόντων καταμερισμού της νικοτίνης ο οποίος επονομάζεται New Nicotine Alliance (NND). Οι προσφεύγοντες ελπίζουν να αποσπάσουν μια θετική αντιμετώπιση στις 12 Απριλίου με την τελική απόφαση να αργεί ακόμα και για το φθινόπωρο.

«Ήταν απελπιστική η σημερινή υποσημείωση ότι οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Νορβηγίας επιχειρηματολογούσαν εναντίον της άρσης της απαγόρευσης των snus» δήλωσε ο Βέλγος πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST το οποίο εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Το στέλεχος της FOREST κατέληξε λέγοντας «Η μη άρση της απαγόρευσης ισοδυναμεί με τους ενήλικες στην Ευρώπη να εμποδίζονται από το να λαμβάνουν καθημερινές αποφάσεις για την ζωή τους και αυτό δεν βοηθά κανέναν από τους ενδιαφερόμενους. Στους ενήλικες καταναλωτές πρέπει να επιτρέπεται να προμηθεύονται μεταξύ προϊόντων νικοτίνης άλλα εκ των οποίων είναι ασφαλέστερα κι άλλα όχι. Τα snus πρέπει να νομιμοποιηθούν αφενός μεν για την ανταπόδοση των περισσότερων επιλογών στους καπνιστές και μη αφετέρου δε σαν μια περαιτέρω πίεση για τον έλεγχο και τον περιορισμό των επιλογών αυτών».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

https://eleftheriepilogi.wordpress.com

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments