Παλατιανάς bros: Από «περιπτεράδες», αυτοδημιούργητοι εργοστασιάρχες!

0
856

Ο Παρασκευάς Παλατιανάς μαζί με τα αδέλφια του, Αντώνη και Κωνσταντίνο, αποτελούν την… πεμπτουσία της έννοιας «αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες»!

Από πολύ μικρή ηλικία βοηθούσαν τον πατέρα τους, ο οποίος ήταν ανάπηρος πολέμου, πουλώντας σοκολάτες και καραμέλες στο περίπτερο της οικογένειας στο Κρυονέρι Σοχού, κάτι που τους κόλλησε το παρατσούκλι «οι περιπτεράδες».

Σε ηλικία 14 χρόνων ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς έφυγε από το χωριό και ξεκίνησε να δουλεύει σε μηχανουργεία της Θεσσαλονίκης, με δίψα να γίνει ένας καλός τεχνίτης. Δέκα χρόνια μετά, έχοντας εξασφαλίσει πλέον δίπλωμα εργοδηγού μηχανολόγου, άρχισε να δουλεύει στα «Πλαστικά Μακεδονίας» μαζί με τον αδελφό του, Αντώνη.

Το 1979 οι δυο τους πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά, ένα μικρό μηχανουργείο παραγωγής καλουπιών για πλαστικά εξαρτήματα. Μάλιστα, τον πρώτο χρόνο ο Κωνσταντίνος και ο Αντώνης δούλευαν το πρωί στα «Πλαστικά Μακεδονίας» και μόλις τελείωναν τη βάρδιά τους πήγαιναν στο μηχανουργείο τους, όπου πήραν στη συνέχεια και τον μικρότερο αδελφό τους, Παρασκευά, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Η εταιρία τους ιδρύθηκε το 1980 στην Ηλιούπολη με την ονομασία Αδελφοί Παλατιανά Ο.Ε., δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στον Εύοσμο, ενώ το 1985 μεταφέρθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, μπαίνοντας και στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων για συστήματα άρδευσης. Η μεγάλη άνοδος όμως ξεκίνησε το 1990, όταν η εταιρία μετατράπηκε σε ανώνυμη με την επωνυμία Palaplast και άρχισε να παράγει και πλαστικούς σωλήνες άρδευσης.

Έφτασε να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς

Το 2005 μεταφέρθηκε ξανά, σε ιδιόκτητες, αυτή τη φορά, εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, και στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκαν η ύδρευση και η θέρμανση, για να φτάσει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και εξαγωγείς πλαστικών συστημάτων άρδευσης και ύδρευσης και των εξαρτημάτων τους.

Όλα αυτά τα χρόνια τα τρία αδέλφια παρέμειναν ενωμένα σαν μια γροθιά και δεν αντάλλαξαν ποτέ πικρή κουβέντα, όπως είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς στην «κυριακάτικη δημοκρατία» το 2015.

Πηγή : newsbreak.gr

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments