Περίπτερα «φαντάσματα»…

0
152

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑ – Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ *ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ Ή ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΩΣ «INFO KIOSKS»

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων δοκίμασαν σκληρά τη βιωσιμότητα των περιπτέρων στη Λάρισα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό τους να κλείσει ερμητικά και οριστικά τα ρολά του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθούν

σήμερα, σε διάφορα σημεία της πόλης, περίπτερα «φαντάσματα», που εγκαταλείφθηκαν για χρόνια και ρημάζουν ως απομεινάρια ενός παρελθόντος, που όπως φαίνεται έφυγε ανεπιστρεπτί.

Ορατές είναι σε πολλά από αυτά οι φθορές του χρόνου, ενώ και η θέση κάποιων εξ αυτών, όπου καταλαμβάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια, φαίνεται πλέον ότι είναι ακατάλληλη για τη λειτουργία τους. Το θέμα της έλλειψης ενδιαφέροντος για μίσθωσή τους έχει απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή, η οποία αναζητά λύσεις για την επαναλειτουργία τους, ακόμη κι αν αυτή οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας μορφής περιπτέρων, πέραν της γνωστής παραδοσιακής μορφής του «μίνι» ψιλικατζίδικου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτού τους είδους των επιχειρήσεων, οι αρμόδιοι αντιδημάρχοι του Δήμου Λαρισαίων κ. Ντίνος Διαμάντος και Γιώργος Σούλτης, προσανατολίζονται στις εξής λύσεις: Κατακόρυφη μείωση των μισθωμάτων των περιπτέρων που εκμεταλλεύεται ο Δήμος, αλλαγή της θέσης τους (τόσο για λόγους προσβασιμότητας και ασφάλειας, όσο και για λόγους μεγαλύτερων ευκαιριών βιωσιμότητας), ενίσχυση της ασφάλειά τους (π.χ. φωτισμό, ή σε συνδυασμό με άλλες όμορες χρήσεις), αλλαγή της μορφής τους με νέα χαρακτηριστικά λειτουργίας και παρουσίας τους στον δημόσιο χώρο (σε συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων) και τέλος αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, να αξιοποιηθούν τα κενά περίπτερα ως σταθμοί παροχής πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή (π.χ. Info Point Information ή Info Point e-SYSTEMS κ.λπ.).
Το τελευταίο επιχειρήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, εξετάζονται οι πιθανότητες ορισμένα από αυτά να αποψιλωθούν για λόγους ασφαλείας και ομαλής κίνησης των πεζών στα πεζοδρόμια.
Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων η κατάσταση των περιπτέρων σήμερα στη Λάρισα έχει ως εξής:
-Περίπτερα με ενοίκιο στον Δήμο Λαρισαίων: 12
-Περίπτερα με ιδιοκτήτη, που λειτουργούν: 69
-Περίπτερα με ιδιοκτήτη που είναι κλειστά: 33
-Περίπτερα κενωθέντα για έλεγχο από Τ.Υ.: 8
– Παλιά περίπτερα που δεν δημοπρατήθηκαν ή που δεν κληρώθηκαν: 10.

Της Λένας Κισσάβου
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Πηγή: eleftheria.gr

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments