Στην ΤτΕ οι νέες ταινίες ασφαλείας στα τσιγάρα

0
4712

Από την Τράπεζα της Ελλάδος θα τυπώνονται πλέον οι ταινίες ασφαλείας στα τσιγάρα, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκτύπωση των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνικών προϊόντων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών και η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

«Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκτύπωση των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνικών προϊόντων», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα: «Για την αποτελεσματικότερη πάταξη κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο, απαιτείται η εκτύπωση ειδικών ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού με αυστηρές προδιαγραφές, που θα είναι απόρρητες, για λόγους ασφαλείας και δημοσίου συμφέροντος. Στην Ελλάδα, το μόνο ίδρυμα το οποίο κατέχει διεθνή πιστοποίηση ως προς τις εκτυπώσεις, και είναι το πλέον αξιόπιστο για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως εκ τούτου, με συγκεκριμένη διάταξη νόμου, προβλέφθηκε η ανάθεση της εκτύπωσης των ταινιών αυτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει προβλέψει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και όχι μια αντιγραφή των υφιστάμενων χαρακτηριστικών των ταινιών (για τις οποίες υπήρχαν καταγγελίες ότι υπήρχαν αντιγραφές).

Κλείνει οριστικά μια περίοδος κατά την οποία το ελληνικό Δημόσιο εκτύπωνε χαρτονομίσματα και άλλα έντυπα με ασφαλείς διαδικασίες, εξαιρουμένων των ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού. Ο διαρκής αγώνας για την πάταξη του λαθρεμπορίου (ειδικά στον χώρο των καπνικών προϊόντων) αποκτά πλέον νέα όπλα, τα οποία, σε συνδυασμό με άλλα που θα ισχύσουν την επόμενη περίοδο, θα προστατέψουν τα δημόσια έσοδα από τη συστηματική κλοπή».

Το παρασκήνιο

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Κωνσταντίνου Φωτάκη, του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας για την Έρευνα και την Καινοτομία, κατέθεσε τροπολογίες-νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Τράπεζα της Ελλάδος, για την εκτύπωση ταινιών ασφαλείας στα τσιγάρα.

Μάλιστα, ο Τ. Αλεξιάδης έβγαλε τη λέξη «άπαξ» κατά τη σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύμβαση, καθώς η σύμβαση για τις ταινίες στα τσιγάρα θα ανανεωθεί μετά από τρία χρόνια, και πρότεινε να διαγραφεί, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ανανεωθεί.

Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε στην αξία των ταινιών, που σήμερα φτιάχνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, και τις οποίες αγοράζουν οι καπνοβιομηχανίες στο 1 λεπτό. Με την τροπολογία που κατέθεσε, το Δημόσιο δεν δεσμεύεται πόσο θα πουλά τις ταινίες αυτές στο μέλλον, δηλαδή όταν λήξει η σύμβαση, μετά από τρία χρόνια.

«Δεν μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος, που αναλαμβάνει την εκτύπωση των ταινιών, να δεσμευτεί στο ποια τιμή θα πωλεί το ελληνικό Δημόσιο, μετά, αυτές τις ταινίες στις καπνοβιομηχανίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Τ. Αλεξιάδης.

Από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας, συνέστησε να προσεχθεί κατά πόσο ένας ιδιώτης με αυτές τις διατάξεις θα μπορεί να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα ανταγωνισμού.

Ο Τ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως έχει εξεταστεί αυτό, και «η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει την εκτύπωση, τη φύλαξη και τη διανομή αυτού του υλικού με τέτοια standards ασφαλείας που δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος φορέας στην Ελλάδα που να διαθέτει αυτά τα standards ασφαλείας».

Τα κυκλώματα

Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία στα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού να επινοήσουν νέους τρόπους δράσης, με αρκετά νομιμοφανή τρόπο. Σύμφωνα με όσες πρακτικές έχουν δημοσιοποιηθεί, τα κυκλώματα αυτά συγκεντρώνουν τις ταινίες ασφαλείας με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από χρησιμοποιημένα πακέτα τσιγάρων και καπνού, προκειμένου να τις επικολλήσουν σε άλλα λαθραία προϊόντα καπνού, ώστε να μην μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό δίκτυο σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η Πάτρα, που δρα ως εξής: άτομα πλησιάζουν καπνιστές, κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους και τους ζητούν να συγκεντρώνουν ταινίες ασφαλείας τόσο από τα δικά τους πακέτα όσο και από πακέτα συγγενών και φίλων. Στη συνέχεια, αγοράζουν τις ταινίες αντί ενός ευρώ τη μία. Μία ακόμη «πηγή» συλλογής ταινιών ασφαλείας είναι τα πεταμένα πακέτα σε κάδους ανακύκλωσης ή σε άλλα σημεία. Οι ταινίες συγκεντρώνονται σε ένα μέρος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μαζικά. Ωστόσο, απαιτείται να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ταινιών ασφαλείας, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο φορτίο με λαθραία προϊόντα καπνού. Ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης δίνει τη δυνατότητα στα κυκλώματα να έχουν νόμιμη κάλυψη, αφού ο εντοπισμός των χρησιμοποιημένων ταινιών θεωρείται αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν από τα δύο γράμματα και τον αριθμό σε κάθε ταινία αν αυτή είναι παλιά ή όχι. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που γίνεται μέσω των θαλάσσιων διαδρομών, λαθρεμπόριο γίνεται και μέσω εσωτερικών δικτύων.

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments