Το νέο «όπλο» κατά του λαθρεμπορίου στην υπηρεσία των ελεγκτικών αρχών

0
3224

Ένα μηχάνημα αξίας 2 εκατ. ευρώ θα μπορεί, σύμφωνα με
το υπουργείο Οικονομικών, «να διαβάζει» με μεγάλη ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια το περιεχόμενο ενός φορτηγού ή ενός κοντέινερ και να εντοπίζει το λαθραίο φορτίο.

Το νέο μεγάλο «όπλο» κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, που θα σαρώνει ότι περνάει από τα σύνορα, παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Είναι το πρώτο αυτοκινούμενο μηχάνημα με ακτίνες «Χ» που εντάσσεται στο «οπλοστάσιο» του υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος.

Η παρουσίαση του αυτοκινούμενου συστήματος ελέγχου ακτίνων «Χ», πραγματοποιήθηκε τον προαύλιο χώρο της αποθήκης Γ4 του Ο.Λ.Π.. Θα εξοπλίσει τις τελωνειακές αρχές της χώρας στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, αυξάνοντας σημαντικά τους ελέγχους, καθώς το αυτοκινούμενο σύστημα έχει ικανότητα ελέγχου έως και 80 φορτηγών ή κοντέινερ την ώρα. Ένα μηχάνημα αξίας 2 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «μπορεί να “διαβάζει” με μεγάλη ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια το περιεχόμενο ενός φορτηγού ή ενός κοντέινερ και να εντοπίζει το λαθραίο φορτίο». Στόχος του υπουργείου, είναι να αγοραστούν άλλα τέσσερα μέσα στο επόμενο διάστημα και ο τελικός «στόλος» να φτάσει τα 12 στο μέλλον, ώστε να ελέγχεται κάθε είσοδος της χώρας.

«Έχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε η υφυπουργός, τονίζοντας ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα, που εκτιμήσεις τα τοποθετούν στα 800 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει και η Κατερίνα Παπανάτσιου, με την εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί από την πάταξη του λαθρεμπορίου, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, ολόκληρο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Κατά την ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, «Το λαθρεμπόριο δεν στερεί μόνο πολύτιμα έσοδα από την χώρα μας, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, που κάθε ευρώ χαμένο από τα φορολογικά έσοδα πλήττει τους πιο αδύναμους, δυσκολεύει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας για όσους δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους. Το λαθρεμπόριο δημιουργεί και άλλες παθογένειες. Στρεβλώνει τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με υγιή και νόμιμο τρόπο και τις φέρνει σε δύσκολη οικονομικά θέση έναντι όσων παρανομούν. Δημιουργεί ένα κύκλωμα παραβατικότητας, ανομίας και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και βαριάς εγκληματικότητας»

Μειωμένα έσοδα

Από την άλλη, από το λαθρεμπόριο χάνουν και οι επιχειρήσεις του κλάδου, που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στα έσοδά τους, αλλά και οι καταναλωτές και αυτό το πλαίσιο η ίδια τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησής μας από την πρώτη ημέρα ήταν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής γενικότερα. Η πολιτική βούληση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον αγώνα αυτό. Γιατί αν δεν υπάρχει αυτή, τότε όλα τα μέτρα, όλες οι πολιτικές δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι πολιτική βούληση δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πριν και στη διάρκεια της σημερινής κρίσης, γιατί οι πολιτικές συμμαχίες που τις διατηρούσαν στην εξουσία στηριζόντουσαν μεταξύ άλλων και στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

Σχετικά με την δωρεά του νέου μηχανήματος από την εταιρεία Παπαστράτος, τη χαρακτήρισε «πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου».

Κατά την παρουσίαση του οχήματος, μίλησαν η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης. Η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων, Ειρήνη Γιαλούρη παρουσίασε τις τεχνικές δυνατότητες του οχήματος και τον τρόπο αξιοποίησής του από τις υπηρεσίες. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουϊκ και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, που από τα προηγούμενα πόστα τους στην κυβέρνηση, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Θωρακίζονται τα τελωνεία

Από την πλευρά της ΓΓΔΕ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι με την προσθήκη αυτών των μηχανημάτων θωρακίζονται τα σύνορα, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα στην μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Τόνισε ότι είναι στην ίδια κατεύθυνση, με τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει από τη Υπηρεσία, για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας. Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι, είναι «ευθύνη όλων μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε τα τελωνεία της χώρας με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και αυτό ήδη κάνουμε. Η διαδικασία για την προμήθεια 4 αυτοκινούμενων συστημάτων X-RAY και 6 σταθερών για αποσκευές επιβατών προχωρά κανονικά και αναμένεται να τα αποκτήσουμε και να είναι λειτουργικά το Σεπτέμβριο του 2017. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια άλλων 10 Χ rays».

Στην συνέχεια εξήγησε ότι αυτό το διάστημα, η αρμόδια επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβε από την εκδήλωση αυτή και αναμένεται να ετοιμάσει τις νέα τεχνικές προδιαγραφές πριν το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε «αμέσως μετά να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για τα επόμενα 10 μηχανήματα».

Από την πλευρά της εταιρείας Παπαστράτος, που έκανε δωρεά το πρώτο αυτοκινούμενο μηχάνημα X-RAY της χώρας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης επεσήμανε ότι η Παπαστράτος είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και για αυτό, η δωρεά του μηχανήματος είναι η καλύτερη απόδειξη. Στην δήλωσή του τόνισε ότι, «Με το κινητό x-ray scanner που παραδίδει σήμερα η Παπαστράτος στο Υπουργείο Οικονομικών, η χώρα μας αποκτά επιτέλους το πρώτο της μεγάλο όπλο στη μάχη κατά των λαθρεμπόρων καπνικών και όχι μόνο προϊόντων». Στην συνέχεια προσέθεσε ότι, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων έφτασε στο 21% της συνολικής αγοράς το 1ο τρίμηνο του 2016, από μόλις 3% το 2009. Ωστόσο, οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών εκμηδενίζονται από την υπερφορολόγηση που επιτείνει το φαινόμενο. Ως Παπαστράτος τηρούμε τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο την Πολιτεία ώστε μαζί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Με την εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί από την πάταξη του λαθρεμπορίου, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, ολόκληρο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

0 0 votes
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments