Τώρα «θυμήθηκε» η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Μαρινάκη

0
416

Περίεργα πράγματα…

Μία απρόσμενη ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία γνωστοποίησε πως η Aλτερ Eγκο Α.Ε., η εταιρία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, και φυσικά πρόσωπα που δεν κατονομάζονται παρεμπόδισαν το έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, στη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου στην εταιρία για την αγορά διανομής Τύπου, τον περασμένο Μάιο.

Η «δημοκρατία» είχε αναφερθεί με εκτενές ρεπορτάζ στο χρονικό εκείνου του ελέγχου, στο πλαίσιο του οποίου είχαν -ας πούμε- «μπουκάρει» υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία του ομίλου Παραπολιτικά (διοικείται από φίλους του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη), της Aλτερ Eγκο Α.Ε. (ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη) και του πρακτορείου διανομής Άργος, το οποίο επίσης διοικείται από τους παραπάνω ομίλους, χαρακτηρίζοντας την όλη επιχείρηση «κακοστημένη παράσταση».

Όπως είχαμε αναφέρει και τότε, ο έλεγχος στις παραπάνω εταιρίες δεν ήταν επιλογή του προέδρου της επιτροπής Ιωάννη Λιανού, αλλά έγινε υποχρεωτικά, καθώς εκείνο το διάστημα είχε καθαρογραφεί η απόφαση 659/2018, που είχε ληφθεί επί προεδρίας Δημήτρη Κυριτσάκη (συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2018) και αποτελούσε την έγκριση της εξαγοράς του ΔΟΛ από την εταιρία Alter Ego.

Η απόφαση, λοιπόν, διαπίστωνε πως η Άλτερ Εγκο Α.Ε. έχει έμμεσο, de facto κοινό έλεγχο στην Άργος και περιείχε στο διατακτικό της την εντολή για «διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας». Να υπενθυμίσουμε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης διέθετε το 30% του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος πριν από την εξαγορά του ΔΟΛ, ενώ μετά την εξαγορά απέκτησε ένα επιπλέον 40% του πρακτορείου, φτάνοντας έτσι στο 70%.

Η απόφαση έμεινε βεβαίως περίπου δύο χρόνια (!) στα συρτάρια των αρμοδίων κι έτσι οι εμπλεκόμενοι είχαν εν τω μεταξύ προλάβει να κάνουν και τις σχετικές μετοχικές αλλαγές, δηλαδή ο κ. Μαρινάκης είχε προλάβει να μεταβιβάσει τις μετοχές του στους φίλους του.

Ειρωνικό μειδίαμα είχε προκαλέσει τότε και το δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έκανε λόγο για «προσχεδιασμένους εδώ και πολλές εβδομάδες» αλλά από την άλλη «αιφνιδιαστικούς ελέγχους», καθώς πληροφορίες ανέφεραν πως κανείς δεν αιφνιδιάστηκε και τα στελέχη των εταιριών ήταν χαλαρά, σαν να περίμεναν τον έλεγχο.

Τώρα, ξαφνικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μάς πληροφορεί πως το έργο της παρακωλύθηκε και πως θα συνεδριάσει η Ολομέλεια στις 12 Απριλίου για να εξετάσει εάν συντρέχει παράβαση σχετικών διατάξεων. Μας πληροφορεί ακόμη ότι η εισήγηση προτείνει την επιβολή προστίμου στα εμπλεκόμενα μέρη (η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 15.000 ευρώ με ανώτατο όριο το 1% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης της εταιρίας), αλλά δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας που διενεργείται για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Άργος. Μάλλον περίεργο…

Καθώς όμως η υπόθεση για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Άργος έναντι των εφημερίδων, πρόκειται να συζητηθεί τον επόμενο μήνα και καθώς η εισήγηση για την υπόθεση αυτή ήταν απαλλακτική για την Άργος, η είδηση προστίμου στην Άλτερ Εγκο Α.Ε. δημιουργεί μάλλον μία εξαιρετική εικόνα ισορροπίας για τους διοικούντες της Επιτροπής. Είναι κι αυτό ένα σενάριο…

Πηγή: newsbreak

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments