Δέσμευση μας είναι να μειώσουμε τους φόρους

0
3760

«Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη.
Η χώρα δεν έχει άλλο καιρό για χάσιμο. Το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το όφελος» όπως επισημαίνει μιλώντας στο Retail and Tobacco News ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στηρίξουμε τον Έλληνα περιπτερούχο. Αποτελεί κύτταρο της οικονομίας μας. Προσωπικά έχω υποστηρίξει και το προσδιορισμένο κέρδος και τα προϊόντα καπνού».

Τι επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινότητα του πολίτη κι αυτή η αξιολόγηση; Πότε θα έρθει η ρευστότητα στην αγορά;

Άγνωστο να το προβλέψω καθόσον δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση. Για να κάνω αποτίμηση των μέτρων πρέπει να δούμε ποια είναι τα μέτρα. Πάντως μέχρι στιγμής η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η παράλληλη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν επιτρέπει την ρευστότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κατά πόσο πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%;

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι μη ρεαλιστικοί και αν τυχόν η χώρα δεσμευτεί σε αυτούς η οικονομία μας θα πάει πάρα πολύ άσχημα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο;

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ευπρόσδεκτα μεν, όχι αρκετά δε.

Εσείς τι θεωρείτε; Είναι βιώσιμο όπως τουλάχιστον υποστήριζε από εσάς ο Αντώνης Σαμαράς;

Εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη σπέκουλα. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πράγματι έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Γιατί; Γιατί για να μπορούσαμε τότε να βγούμε στις αγορές και να παίρναμε τα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιστωτική γραμμή στήριξης έπρεπε να λέμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Όταν λέγαμε τότε ότι το χρέος είναι βιώσιμο δεν σήμαινε ότι δεν διεκδικούσαμε απομείωση του χρέους, γιατί η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 έλεγε ότι όταν θα ολοκληρώναμε την 5η αξιολόγηση και θα βγαίναμε στις αγορές, τότε θα έρχονταν περίπου αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τώρα από τον κύριο Τσίπρα, ίσως και λίγο περισσότερα.

Κάποιοι νομίζουν ότι όταν έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι δεν διεκδικούσαμε απομείωση του χρέους. Αυτό είναι μέγα λάθος.

Τοποθετείτε κάπου χρονικά το δρόμο της ανάπτυξης και πώς εσείς θα τον σχεδιάζατε;

Με τον Αλέξη Τσίπρα και την αποτυχημένη οικονομική πολιτική του δεν πρόκειται να δούμε ούτε ανάπτυξη ούτε επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Ο κύριος Τσίπρας παρέλαβε μια οικονομία που ξεκίναγε να βγει από την κρίση και την πήγε κυριολεκτικά στον πάτο.

Σας διαβεβαιώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολύτως έτοιμος, μόλις έρθει στην εξουσία, να γυρίσει γρήγορα το οικονομικό κλίμα, να βγούμε στις αγορές και να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τη μείωση των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παρουσίασε ένα σχέδιο ρεαλιστικό και κοστολογημένο, χωρίς να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν γίνουν εκλογές, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη.

Με άλλα λόγια τι προοπτικές βλέπετε στην οικονομία;

Όπως προείπα, αν γίνουν εκλογές γρήγορα, οι προοπτικές θα είναι καλές. Όσο αργεί να φύγει ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του,  οι προοπτικές θα είναι ολοένα και χειρότερες. Η χώρα μας δεν έχει άλλο καιρό για χάσιμο.

Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει μεταξύ άλλων και  τον κλάδο των περιπτερούχων-καπνοπωλών. Εσείς τι θα κάνατε;

Δέσμευσή μας είναι να μειώσουμε τους φόρους, καθώς θα μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες. Θα δώσουμε μια ανάσα στον κλάδο αυτόν, που πράγματι έχει υποφέρει πολύ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Το πρόβλημα των περιπτερούχων- καπνοπωλών είναι το λαθρεμπόριο. Γιατί μέχρι τώρα κι από το παρελθόν δεν πάρθηκαν λύσεις και πού εκτιμάτε ότι θα σταματήσει το κακό;

Είναι πάρα πολύ μεγάλη αστοχία και των δικών μας κυβερνήσεων που δεν καταφέραμε να κάνουμε δύο πράγματα: Πρώτον, τα scanners στα λιμάνια και δεύτερον, την ηλεκτρονική ιχνηλάτηση τσιγάρων και ποτών. Πρέπει να είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για την επόμενη κυβέρνησή μας.

Εσείς τι προβλέπετε για τα αιτήματα αυτού του κλάδου;

Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στηρίξουμε τον Έλληνα περιπτεριούχο. Αποτελεί κύτταρο της οικονομίας μας και εγώ προσωπικά έχω υποστηρίξει ακόμα και το προσδιορισμένο κέρδος και τα προϊόντα καπνού.

Η προσφυγή στις κάλπες δεν θα έχει αρνητικό αντίκρισμα στην οικονομία;
Όχι, γιατί το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το όφελος. Η αγορά περιμένει τον κύριο Τσίπρα να φύγει. Όσο μένει στην εξουσία, δεν πρόκειται να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά. Είναι επιτακτική η ανάγκη για μία νέα, αποτελεσματική και αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα ξανακερδίσει το αύριο της χώρας. Και η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν υποθέσουμε ότι παίρνετε πάλι την εξουσία δεν θα χρειαστείτε χρόνο και δεν θα ζητήσετε κι άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό μέχρις ότου ορθοποδήσετε; Πώς θα βρίσκατε λεφτά για τους κοινωνικά αδύναμους;

Όσο αργεί ο κύριος Τσίπρας, τόσο δυσκολότερες θα είναι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Φυσικά, θα μειώσουμε τις δαπάνες για να μειώσουμε τους φόρους. Η μείωση των φόρων θα φέρει οικονομική ανάπτυξη, η οικονομική ανάπτυξη θα μας δώσει χρήματα για κοινωνική πολιτική.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με τις ιδιωτικοποιήσεις;

Ποιες ιδιωτικοποιήσεις; Οι μόνες που έχουν προχωρήσει είναι αυτές που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Σαμαρά και αυτές πηγαίνουν με πάρα πολύ αργό ρυθμό. Να σας θυμίσω ότι έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες απ’ όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η σύμβαση για την αξιοποίηση  του Ελληνικού και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης, ναυάγησε η συμφωνία ΔΕΣΦΑ- Socar και είμαστε μείον 400 εκατομμύρια ευρώ.Μπορεί να πάει έτσι η χώρα μπροστά;

Τα κόκκινα δάνεια είναι ο εφιάλτης για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπάρχει λύση για να πάρουν ανάσα;

Πρέπει να προχωρήσει η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων κατά τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Πιστεύετε ότι έχετε πείσει τους παλιούς σας ψηφοφόρους για να επιστρέψουν;

Κάποιους ναι, κάποιους ενδεχομένως όχι. Πρέπει όμως να σας πω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει πλέον πειστεί ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι πολίτες έχουν νιώσει στο πετσί τους ότι η κατάσταση αυτή «δεν πάει άλλο». Το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή είναι πλειοψηφικό, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται κοντά μας και δίνουν μάχη για να εκλεγεί η ΝΔ και να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Ως τομεάρχης Άμυνας πώς εξηγείτε τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις;

Η Τουρκία  εξελίσσεται σε ένα γεωπολιτικό γρίφο. Έχει τεράστια και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, όπως π.χ. με τη Συρία και έχει ένα καθεστώς, το οποίο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο διχασμό στην τουρκική κοινωνία. Όλα αυτά καθιστούν την Τουρκία μία απρόβλεπτη χώρα

 

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments