Είναι αδιανόητο να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο «μοντέλο Μαδούρο»

0
6120

Εισαγωγή

«Η περίοδος των ψευδαισθήσεων έχει παρέλθει» ξεκαθάρισε ο Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για τα δύσκολα μέτρα που έχουν εξαϋλώσει μεγάλο μέρος του ελληνικού επιχειρείν και μας έχουν εγκλωβίσει στον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Πλέον «στη νέα εποχή δεν χωρούν ούτε ψευτοδιλήμματα ούτε κάλπικες υποσχέσεις», αντίθετα, ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε είναι αυτός της ανάπτυξης και της σταθερότητας, με ένα ουσιαστικό πολιτικο-οικονομικό σχέδιο, που θα τονώσει την οικονομία, και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την ελεύθερη αγορά και θα προσελκύει επενδυτές.

 

Του Κωνσταντινου Μαραβελίδη

 

«Τα περίπτερα είναι επιχειρήσεις με μεγάλη παράδοση, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίαςι» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο «Retail and Tobacco Newsι» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και για την άριστη σχέση του με τη μικρή λιανική. Ο ίδιος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι στον δήμο του δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν πλειστηριασμό ή «ξήλωμα» περιπτέρου. Δηλώνει ιδιαίτερα ευαίσθητος απέναντι σε κάθε επαγγελματική κατηγορία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της και αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους περιπτερούχους της πόλης του, τονίζοντας ότι «έχουμε ανταλλάξει προτάσεις και έχουμε αναπτύξει μια άριστη συνεργασία».

Ο Γιώργος Πατούλης, γεννημένος στην Αθήνα, αλλά με καταγωγή από την Κρήτη, είναι δήμαρχος Αμαρουσίου, ενός δήμου στον οποίο βρίσκεται στο τιμόνι από το 2006. Από τότε επανεξελέγη το 2010 και το 2014, με τους συνδημότες του να τον αποκαλούν ο «Δήμαρχος των Έργων». Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια φιλολογίας Μαρίνα Σταυράκη και έχουν έναν γιο, τον Αλέξανδρο. Με τον δήμο να τον έχει εκλέξει ήδη τρεις φορές, τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Από τις θέσεις αυτές, είναι ίσως ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για τις σχέσεις των δήμων με τα περίπτερα, αλλά και για τις «περίεργες» συμπεριφορές που έχουν συναντήσει από τους τοπικούς άρχοντες αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου.

Ένα από τα καυτά θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το θέμα της απλής αναλογικής. Το σχέδιο που προκρίνει η κυβέρνηση είναι… κόκκινο πανί για τους δήμους, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι η Ένωση δεν συζητά καμία αλλαγή. Πρόκειται για μια κίνηση που «δεν καλύπτει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το βλέπει ως ένα βήμα προς τα πίσω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συγκρίνοντάς το με το «μοντέλο Μαδούρο».

 

Κοντά στους πολίτες

Στη σειρά συνεντεύξεων από δημάρχους της Αθήνας που συνεχίζει το RΤΝ, οι τοπικοί άρχοντες έχουν επισημάνει ότι οι δήμοι, ενώ είναι πιο κοντά στους πολίτες από ό,τι η πολιτεία και έχουν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή των μεγάλων δυσκολιών που περνούν οι δημότες, δεν έχουν την ανάλογη στήριξη από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια «οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν κληθεί να σηκώσουν το κύριο βάρος της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας», σε μεγάλο βαθμό αναπληρώνοντας την κεντρική εξουσία, η οποία «υπό το βάρος των δημοσιονομικών περικοπών, αποσύρεται σταδιακά από τη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων». Μια προσπάθεια που «οφείλει η κεντρική εξουσία έμπρακτα και να αναγνωρίσει, αλλά και να ενισχύσει».

Με την κρίση να έχει επηρεάσει κάθε έκφανση της ελληνικής οικονομίας, τα περίπτερα, ως ένας κλάδος μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωπες με την υπερφορολόγηση και τη δραματική πτώση της κατανάλωσης, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εμείς ρωτήσαμε τον δήμαρχο Αμαρουσίου για τα περίπτερα του δήμου του και τη σχέση του με τη μικρή λιανική. Η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία ρίχνει «σκιά» και στην καθημερινότητα του δήμου;

 

Κοινωνικές δομές

«Η οικονομία, όπως ξέρετε, εκτός από ψυχολογία, λειτουργεί και ως αλυσίδα. Όταν η κατάσταση που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας είναι άσχημη, αυτό έχει συνέπειες και στις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση στους δήμους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς προσπαθήσαμε να θωρακίσουμε τον Δήμο Αμαρουσίου με σημαντικές κοινωνικές δομές, βοηθώντας τους συμπολίτες μας και δίνοντας ελπίδα και ανακούφιση στην καθημερινότητά τους».

 

Οι επιχειρήσεις της μικρής λιανικής βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες δυσκολίες, όμως οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παραμείνουν ζωντανοί. Ποια η σημασία του περιπτέρου μέσα στους δήμους;

 

«Θεωρώ σημαντική την κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον δήμο μας. Τα περίπτερα, τα οποία μάλιστα έχουν μια μεγάλη παράδοση, είναι εξίσου σημαντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

 

Πλειστηριασμοί

Φθάνοντας στα καυτά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, ρωτήσαμε ευθέως τον έμπειρο δήμαρχο αν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί περιπτέρων: «Όχι, στον Δήμο Αμαρουσίου δεν έχουμε προβεί σε πλειστηριασμό περιπτέρου».

 

Έχουμε δει δήμους να «ξηλώνουν» περίπτερα. Εσείς έχετε αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις;

 

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια περίπτωση. Και, αν είχαμε προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, θα έπρεπε να ήταν εκτός των νόμιμων διαδικασιών».

 

Ορισμένοι δήμοι φαίνεται σαν να κυνηγούν τα περίπτερα, ενώ υπάρχει πλήθος καταγγελιών ότι σε πολλές περιπτώσεις καλούνται οι επιχειρήσεις της μικρής λιανικής να πληρώνουν διπλάσια κοινόχρηστα από επιχειρήσεις όπως οι καφετέριες, που έχουν πολλαπλάσιο τζίρο. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό και υπάρχει κοινή θέση της ΚΕΔΕ σχετικά με τις σχέσεις δήμων και περιπτερούχων;

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι σε κάθε επαγγελματική κατηγορία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της. Ως υπεύθυνη δημοτική αρχή, έχουμε συναντηθεί με τους περιπτερούχους της πόλης μας, έχουμε ανταλλάξει προτάσεις και έχουμε αναπτύξει μια άριστη συνεργασία».

 

Σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία, πολλοί δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας, ενώ έχουν φθάσει στο σημείο να κηρύξουν πτώχευση. Με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και την αποδυνάμωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες;

 

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Κυρίαρχο ζήτημα για τους δήμους είναι η οικονομική αυτοτέλεια. Ήδη μάλιστα ως ΚΕΔΕ έχουμε ζητήσει την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η φορολογική αποκέντρωση, η άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων, η δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος, η πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος 2 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουμε ζητήσει τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Πρόκειται για ζητήματα σοβαρά, που πρέπει άμεσα να επιλυθούν».

 

Υπάρχει επαρκής στήριξη των δήμων εκ μέρους της πολιτείας;

 

«Την τελευταία πενταετία οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν κληθεί να σηκώσουν το κύριο βάρος της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας

Είναι αυτοί που έχουν κληθεί να αναπληρώσουν το κράτος, το οποίο υπό το βάρος των δημοσιονομικών περικοπών αποσύρεται σταδιακά από τη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων. Όμως, εκεί που το κράτος δηλώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απόν, οι δήμοι δίνουν καθημερινά ισχυρή παρουσία, στηρίζοντας στην πράξη τη δύσκολη καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τη λειτουργία περισσότερων από 4.500 κοινωνικών δομών, χωρίς ουσιαστική συνδρομή από την πολιτεία, οι δήμοι προσέφεραν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούμε δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού. Αναδείξαμε ξανά, σε δύσκολες περιστάσεις, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά σε υπέρτατες αξίες. Και οφείλει η κεντρική εξουσία έμπρακτα και να το αναγνωρίσει, αλλά και να το ενισχύσει».

 

Οι δήμοι έχουν διαφορετικό βαθμό επιτυχίας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για υποδομές. Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση; Από πού θα μπορούσαν να αντλήσουν χρηματοδότηση οι δήμοι, χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες;

 

«Η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική και την κοινωνική ανάταξη της χώρας. Έχουμε ήδη προτείνει ως ΚΕΔΕ άξονες αλλαγών για ένα νέο μοντέλο διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση τα όσα ισχύουν και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς τις περιφέρειες και τους δήμους, η δυνατότητα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα».

 

Μέσα στην επταετία των μνημονίων, οι φόροι αυξάνονται επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους πολίτες, ενώ οι υποσχέσεις για μια αναπτυξιακή τροχιά έχουν μείνει ανεκπλήρωτες. Πιστεύεται ότι υπάρχει διέξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης;

 

«Η διέξοδός μας είναι να αφήσουμε τις ιδεοληψίες στην άκρη και με ενότητα και σύνθεση απόψεων να βάλουμε τα θεμέλια για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Η περίοδος των ψευδαισθήσεων έχει παρέλθει. Στη νέα εποχή δεν χωρούν ούτε ψευτοδιλήμματα ούτε κάλπικες υποσχέσεις. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ανάπτυξη και από σταθερότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ουσιαστικό πολιτικο-οικονομικό σχέδιο, που θα τονώσει την οικονομία, και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την ελεύθερη αγορά και θα προσελκύει επενδυτές».

 

Τι γίνεται με την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Είναι μια βιώσιμη αλλαγή; Γιατί πιστεύεται ότι προωθείται;

 

«Η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμία αλλαγή. Η απλή αναλογική δεν καλύπτει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων. Είναι αδιανόητο, όταν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο το νέο μοντέλο κρατικής λειτουργίας προβλέπει μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση, στην Ελλάδα να προκρίνεται η λειτουργία ενός κράτους στο “μοντέλο Μαδούρο”. Για εμάς που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν οι δήμοι, αλλά και παρακολουθούμε πώς λειτουργούν οι δήμοι στις άλλες χώρες, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το εκλογικό σύστημα. Για εμάς προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση, με αύξηση των πόρων για τους δήμους στο 8% του ΑΕΠ, με φορολογική αποκέντρωση και χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ. Είναι η ανάληψη της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους από τους δήμους, είναι η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Είναι η αποκέντρωση με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Αυτή είναι η ατζέντα της ΚΕΔΕ στον δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του “Καλλικράτη” και, με βάση αυτή την ατζέντα, καλώ για μία ακόμη φορά τον υπουργό σε δημόσιο διάλογο. Γνωρίζει τις θέσεις μας, αφού τις έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες».

 

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

 

 

Με την κρίση να έχει επηρεάσει κάθε έκφανση της ελληνικής οικονομίας, τα περίπτερα, ως ένας κλάδος μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται αντιμέτωπες με την υπερφορολόγηση και τη δραματική πτώση της κατανάλωσης, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

 

 

«Η οικονομία, όπως ξέρετε, εκτός από ψυχολογία, λειτουργεί και ως αλυσίδα. Όταν η κατάσταση που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας είναι άσχημη, αυτό έχει συνέπειες και στις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση στους δήμους»

 

«Τα περίπτερα, τα οποία μάλιστα έχουν μια μεγάλη παράδοση, είναι εξίσου σημαντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας»

 

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Κυρίαρχο ζήτημα για τους δήμους είναι η οικονομική αυτοτέλεια»

 

«Έχουμε ζητήσει την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές, καθώς και τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών»

 

Την τελευταία πενταετία οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν κληθεί να σηκώσουν το κύριο βάρος της στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας.

 

 

Η περίοδος των ψευδαισθήσεων έχει παρέλθει. Στη νέα εποχή δεν χωρούν ούτε ψευτοδιλήμματα ούτε κάλπικες υποσχέσεις. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ανάπτυξη και σταθερότητα.

0 0 votes
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments