«Είναι συμφέρον όλων να κλείσει η αξιολόγηση»

0
3016

Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά μια συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου για τις επιχειρήσεις της μικρής λιανικής, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Retail and Tobacco News», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε επαφή με τα συλλογικά όργανα των περιπτερούχων».

Το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι δανειστές είναι ότι η ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι εφικτή και επιτακτική, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, υπερτονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν θα ψηφιστούν νέα μέτρα».

Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η τελική έκβαση και τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δανειστές;

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμώ ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -ίσως ακόμη και τώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές-, διότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για το αντίθετο ή λόγοι που να με οδηγούν σε μια διαφορετική εκτίμηση. Εμείς έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε μεγάλα μα αδύναμα τμήματα του πληθυσμού μας, τα οποία στο παρελθόν θεωρούνταν «παράπλευρες μνημονιακές απώλειες» και εξωθούνταν από τις δομές στήριξης, τις οποίες και διευρύναμε.

Αν πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους δανειστές μας είναι ότι η  ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας, με τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, είναι εφικτή και επιτακτική. Κάτι τέτοιο θα έχει πολύπλευρες θετικές συνέπειες για την Ευρώπη συνολικά, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο συνοχής, αλλά και σε σχέση με τη δυνατότητα ανασχεδιασμού της πορείας της. Η αξιολόγηση είναι ένα απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει γρήγορα αυτό το κεφάλαιο. Οι όροι τηρήθηκαν από εμάς, είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης.

Γίνεται τόση κουβέντα για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Έξι χρόνια τόση στασιμότητα. Ποιοι μπλοκάρουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η κατάσταση;

Εύκολο δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνει, και σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αναμφισβήτητη μείωση της ανεργίας. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ενισχύθηκαν η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές, αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις. Είναι μια θετική εξέλιξη μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με θυσίες από την πλευρά του κόσμου της εργασίας, που επωμίζεται μεγάλο βάρος. Θα συμφωνήσετε όμως ότι η επιλογή της λιτότητας και των θυσιών δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές, εμμονικά και διαρκώς ανατροφοδοτούμενη. Και η κοινωνία έχει  φτάσει στα όριά της μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, αλλά και η πορεία ανάπτυξης υποσκάπτεται προοπτικά. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τα θετικά στοιχεία της οικονομίας,  να στηριχθούμε σε αυτά, για να γίνει γρήγορα το επόμενο βήμα.

Θεωρώ ότι ο μεγάλος αντίπαλος της ανάκαμψης ταυτίζεται με τον μεγάλο αντίπαλο της προσπάθειας της Ευρώπης να χαράξει μια νέα πορεία προόδου, με κυρίαρχα τα στοιχεία της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Και αυτός ο αντίπαλος είναι η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση -σε μία από τις πιο ακραίες εκδοχές της- που κυριάρχησε στην πολιτική διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων. Αυτή η αντίληψη μειώνει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών στις, κατά τη γνώμη μου, απεριόριστες δυνατότητες της ενωμένης Ευρώπης να λειτουργεί  υπέρ των λαών της και να βρίσκει νέα σημεία ισορροπίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σας ανησυχεί; Πώς σκέπτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις, ενδείξεις και πολλές φορές είναι πιο χρήσιμες όταν διαβάζεις ανάμεσα από τις «γραμμές» τους. Ωστόσο, τόσο οι ενδείξεις όσο και τα συμπεράσματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή. Εκτιμώ ότι για την κυβέρνηση αυτή η στιγμή θα προκύψει, καθώς θα φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την πολιτική που υλοποιούμε, όταν θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες στον λαό ότι η ζωή του μπορεί να καλυτερεύσει και πιστέψει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει πλέον δρομολογηθεί.

Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν μετακινείται προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση. Είναι περίοδος αναμονής. Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι  προϋποθέσεις  για μια θετική έκβαση των στόχων που έχουμε θέσει, κάτι που θα μας επιτρέψει να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με τη δική μας «ατζέντα» για την πορεία της χώρας. Αυτό θα ανατρέψει θετικά τους εσωτερικούς συσχετισμούς και θα μας βοηθήσει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προόδου.

Σε τελευταίες σας δηλώσεις δεν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών. Βέβαια, ρίχνετε το βάρος και στους δανειστές. Τελικά, από τι θα εξαρτηθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Έχω πει πολλές φορές τελευταία ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει εκλογές, ο τόπος δεν τις χρειάζεται αυτή την περίοδο, και όσοι διατηρούν στο πολιτικό προσκήνιο αυτό το ενδεχόμενο, όπως η Νέα Δημοκρατία, «παίζουν με τη φωτιά», προσφέροντας κακή υπηρεσία στον τόπο. Ωστόσο, μετέφερα μια εμπειρία που μπορεί να τη δεχτεί και να την επιβεβαιώσει ο περισσότερος κόσμος, γιατί αποτελεί κοινό βίωμα. Διαπίστωσα ότι τα τελευταία κρίσιμα χρόνια έχουμε μεταβεί αλλεπάλληλες φορές σε κατάσταση «προεκλογικής ετοιμότητας», με τη χώρα να αντιμετωπίζει κρίσιμα διλήμματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις κάλπες, αν και στο τέλος βρίσκεται μια διέξοδος. Καλό είναι να μην μπερδεύουμε μια τέτοια αυτονόητη, κοινή διαπίστωση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική, πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Πιστεύετε ότι η Κ.Ο. σας θα παραμείνει συμπαγής αν χρειαστεί να ψηφίσει και νέα μέτρα;

Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα, αρκούν αυτά που περιλαμβάνονται ήδη στη συμφωνία για την περίοδο μέχρι το 2018. Έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις  μας. Η ελληνική κοινωνία υπηρέτησε δύσκολες επιλογές, υπέστη σημαντικές φθορές και στάθηκε μάρτυρας αλλεπάλληλων αποτυχημένων «συνταγών σωτηρίας». Τις δεσμεύσεις μας, όπως προείπα, τις έχουμε σεβαστεί και είναι καιρός να διασφαλίσουμε τη θετική πορεία της οικονομίας και την ανακούφιση των ανθρώπων.

Τα περίπτερα και οι άλλες επιχειρήσεις της μικρής λιανικής είναι ένας δυναμικός κλάδος της οικονομίας, ο οποίος στηρίζει χιλιάδες οικογένειες. Το 2012 καταργήθηκε η παροχή αδειών σε αναπήρους πολέμου και η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δόθηκε στους Δήμους, ενώ η νομοθετική αρμοδιότητα στο υπουργείο σας. Η αλλαγή αυτή έφερε ρυθμιστική αναρχία. Πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου είναι να περάσει η αδειοδότηση στις Περιφέρειες. Είστε ικανοποιημένος από τη διαχείριση των Δήμων; Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αναθέσετε την αρμοδιότητα και πάλι στις Περιφέρειες; Και αν ναι, είναι μέσα στις προθέσεις σας η λιανική εμπορία καπνού να αδειοδοτείται και πάλι με προνοιακά κριτήρια;

Μιλάτε για μια σχεδόν συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου. Μελετάμε την εμπειρία από το 2012. Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τα συλλογικά όργανα των περιπτερούχων, έχει ενημερωθεί για τα αιτήματά τους και τα εξετάζει.

Πολλές από τις αλλαγές στον κλάδο έγιναν με πρόσχημα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Όμως, οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω του οικογενειακού τους χαρακτήρα, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οικονομικής εξάρτησης σε σχέση με τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα. Η αύξηση της φορολογίας καπνού μειώνει τα κέρδη τους. Οι εταιρείες τηλεφωνίας μειώνουν κάθε ημέρα την προμήθειά τους στις κάρτες, ενώ η προμήθεια στον Τύπο είναι εξευτελιστική. Ποιες θεσμικές αλλαγές θα βλέπατε ότι μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις αυτές; Υπάρχει πεδίο παρέμβασης ή συνεργασία από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης;

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δυνατότητα ένταξης των μικρών σχημάτων στην οικονομική δραστηριότητα στον μέγιστο βαθμό. Θα έλεγα όμως ότι η πορεία και του συγκεκριμένου κλάδου σχετίζεται με τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο λόγο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής τον έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Επί υπουργίας του κ. Κουρουμπλή δόθηκε υπό διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σύσταση αυτοτελούς Υπηρεσίας εποπτείας ΟΤΑ, το οποίο περιλάμβανε διάταξη με την οποία οι επταετείς μισθώσεις περιπτέρων και κυλικείων παρατείνονται σε δεκαετείς, για λόγους ομοιόμορφης μεταχείρισης με όσες συνάφθηκαν πριν από το 2012. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση υιοθέτησή της;

Εξετάζουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η συγκεκριμένη, αλλά ας περιμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου, που έτσι κι αλλιώς κατατίθεται στο τέλος του μηνός.

Για μια πολιτισμένη χώρα, όπως θέλει να λέγεται η Ελλάδα, οι εικόνες στις δομές των προσφύγων ήταν και είναι απογοητευτικές. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Είναι χρήσιμο να βλέπουμε τη συνολική εικόνα. Είμαστε μια χώρα με περιορισμένα μέσα που προσπαθεί ταυτόχρονα, με όποια βοήθεια της δίνεται, να στήσει και να συντηρήσει δομές φιλοξενίας για δεκάδες χιλιάδες, να ελέγξει αρχικά τις ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, να αντιμετωπίσει εσωτερικές αντιπαραθέσεις, να διατηρήσει τις αξίες της, τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς μέσα σε αυτές τις σύνθετες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Άλλες χώρες απέφυγαν αυτή τη δοκιμασία. Δεν έχουμε προσεγγίσει με όρους αδιαφορίας το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων, η προσπάθεια είναι καθημερινή. Οπότε θα συμφωνήσω ότι είδαμε ανθρώπους σε δύσκολη κατάσταση, αλλά έχουμε κάνει πολλά και συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, κατορθώνοντας να φροντίσουμε αποτελεσματικά πολύ περισσότερους. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Ακόμη και οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες  δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις χωρίς προβλήματα, αν δεν υπάρχει μια συλλογική, κοινωνική προσέγγιση με έντονα τα στοιχεία της αλληλεγγύης. Ο ελληνικός λαός λειτούργησε ακριβώς έτσι, με αυτό το υψηλό επίπεδο πολιτισμού, και γι’ αυτό δεν είμαστε σε χειρότερη θέση, παρά την έλλειψη μέσων και εμπειρίας σε τέτοιες καταστάσεις.

Η θέση και η τακτική της Ελλάδας απέναντι στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό πιστεύετε ότι ήταν σωστές;

Η θέση μας είναι σταθερή, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρούμε ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για την εξεύρεση λύσης.

Πώς κρίνετε τη σύμπραξη Φ. Γεννηματά – Γ. Παπανδρέου;

Το ζήτημα είναι πώς θα την κρίνει ο ελληνικός λαός, και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για θετικές αξιολογήσεις. Είναι περισσότερο μια εσωτερική υπόθεση ανακατάταξης στελεχών-εκφραστών μιας πολιτικής επιλογής με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα, η οποία θεωρώ ότι κρίθηκε και απορρίφθηκε από τους πολίτες, οριστικά και αμετάκλητα. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα έχει να δώσει εξηγήσεις για την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα, τουλάχιστον σε αυτούς που την εμπιστεύτηκαν.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο χώρος της Κεντροαριστεράς; Αντέχει η κοινωνία και άλλα κόμματα;

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αντοχών. Το σίγουρο είναι ότι τίποτε προερχόμενο από «φωτισμένες» κορυφές, χωρίς πραγματικό κοινωνικό αντίκρισμα, δεν μπορεί να στεριώσει στο πολιτικό σκηνικό, ούτε έχει νόημα, γιατί δεν έχει να δώσει κάτι καινούργιο και ριζοσπαστικό. Η λεγόμενη Κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία θα έλεγα για να ακριβολογούμε, έχει αποκαλύψει τα όριά της και οφείλει έναν απολογισμό για τη στάση της, εδώ και περίπου 40 χρόνια, στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και για τον στενό εναγκαλισμό της με τον νεοφιλελευθερισμό. Αντιλαμβάνομαι την έντονη επιθυμία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων να κυριαρχήσουν στον χώρο του Κέντρου, αλλά η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη και απαιτητική, με τους πολίτες να έχουν διαφορετικές ανησυχίες και προτεραιότητες.

Πώς απαντάτε στις σκληρές κριτικές της Νέας Δημοκρατίας που σας ταυτίζει με τον Σόιμπλε και υποστηρίζει ότι υπογράψατε το χειρότερο μνημόνιο;

Ο πρωθυπουργός είπε πριν από λίγες ημέρες ότι, όταν φτερνίζονται στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, κρυολογεί η Νέα Δημοκρατία. Την κρίνω ιδιαίτερα επιτυχημένη τη μεταφορά, ύστερα και από τις συνεχείς εκκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβουμε ό,τι μέτρα μάς ζητά ο Σόιμπλε και άλλα τόσα, όπως σχολίαζαν ανώτατα πολιτικά στελέχη της. Η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν σημασία, όπως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τους όρους του ή για το αν οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να βελτιωθούν.

Η συμφωνία για την οποία ευθυνόμαστε έχει λιγότερες δεσμεύσεις και μέτρα, τα οποία ωστόσο λειτουργούν σωρευτικά, έρχονται να αθροιστούν στο πλήθος των περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων ετών. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να σταματήσει εδώ η υπόθεση των μέτρων.

Σας προβληματίζει η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Γιατί έχει αλλάξει έτσι το κλίμα;

Η Ακροδεξιά τρέφεται από συγκεκριμένες επιλογές και θα ισχυροποιείται όσο οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη διστάζουν να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέτοιο που να αμβλύνει την αγωνία των πολιτών της για τη ζωή τους τα επόμενα χρόνια. Ακόμη χειρότερα, ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις επιμένουν να οραματίζονται νεοφιλελεύθερους παραδείσους λιτότητας, με ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, αμοιβές και στήριξη για εργαζομένους και ανέργους. Αυτό είναι τελικά που ενδυναμώνει την Ακροδεξιά. Ωστόσο, πιστεύω ότι η  Ελλάδα μαζί με άλλες δυνάμεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, με θετικές επιδράσεις και στον περιορισμό της ακροδεξιάς δημαγωγίας.

Ο λαός περίμενε πολύ περισσότερα από μια αριστερή κυβέρνηση. Τι έχετε να του πείτε;

Έχει δίκιο να περιμένει και να ζητά πολλά, και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει. Αυτή η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους και πολύ φιλόδοξους, ακόμη κι αφού χρειάστηκε να αναθεωρήσει χρονοδιαγράμματα και ορισμένες προτεραιότητες. Τον στόχο μας όμως δεν τον χάνουμε. Δεν θα μακρηγορήσω. Εμείς δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους, θεσπίσαμε πρόγραμμα κατά της ακραίας φτώχειας, προωθήσαμε ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εξασφαλίσαμε δασκάλους και βιβλία από την πρώτη ημέρα στα σχολεία, προχωρούμε σε προσλήψεις στα νοσοκομεία. Είμαστε εμείς που αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε μέσα στις πιο αντίξοες για τη χώρα συνθήκες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους και να εργαζόμαστε για την οικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι εφικτή.

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments