Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να παραγάγει πλούτο

0
3152
Ӵ飬鼴᰼ 3砧읱ᠳ糧?筠﫯읫婡 ⯵랲 尟 ??ᴩ꾭 䧫? 굢ݱ粠ӕщƁ-Mŋ ,Աߴ砱0 ֥Ɐﵠ2015 (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Της Σοφίας Λιάκου

Την αισιοδοξία του ότι η επόμενη ημέρα της αξιολόγησης θα σημάνει το τέλος της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο RTN, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παραγάγει πλούτο. Μάλιστα, όπως εκτιμά, υπάρχει ακόμη χώρος είσπραξης εσόδων για το κράτος από φορολογητέα ύλη που συνεχίζει να διαφεύγει. Κατηγορεί τη Ν.Δ. για απύθμενο θράσος, όταν μιλά για 4ο μνημόνιο, και τονίζει ότι ο λαός γνωρίζει τι χώρα παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με την απόφαση της Μάλτας εξασφαλίζεται η δεύτερη αξιολόγηση και, κατ’ επέκταση, η πορεία της οικονομίας;

 

Η απόφαση της Μάλτας είναι πολιτική απόφαση και δεσμεύει όλους όσοι την υπογράφουν. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια νέα κρίση δεν είναι εύκολο να την αντέξει η σημερινή Ευρώπη.

 

Τι χρονική διάρκεια δίνετε για την έξοδο στις αγορές; Πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς επενδύσεις;

 

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημαίνει το τέλος της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Η σύνδεση των νέων μέτρων με τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και επενδυτές υπάρχουν ‒ σε αναμονή. Όλοι αναμένουν να έχουν εικόνα του πλαισίου στο οποίο θα κινείται η ελληνική οικονομία τα επόμενα δέκα χρόνια. Άρα, είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα η ελληνική οικονομία, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θα εξασφαλίσει το διαβατήριο εξόδου της στις αγορές.

Εάν δεν επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5%, τότε θα υλοποιηθούν τα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι φορτώνετε τα μέτρα στην επόμενη κυβέρνηση;

 

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να παραγάγει πλούτο. Χρειάζεται όλοι μας να αποδειχθούμε ευρηματικοί και αποτελεσματικοί. Όμως, πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη χώρος είσπραξης εσόδων για το κράτος από φορολογητέα ύλη που συνεχίζει να διαφεύγει. Η φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, όπως είναι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Δείτε τι γίνεται εδώ: Οι μητρικές εταιρείες, που είναι παραγωγικές, δηλώνουν μεσοσταθμικά κέρδη 20%. Το ίδιο περίπου κάνουν και οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες. Οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών όμως, στην Ελλάδα, παρουσιάζουν πολύ μικρά ποσοστά κερδών, στο ένα τέταρτο αυτών που ορίζει ο ΟΟΣΑ, ως ελάχιστο όριο κερδών, για τέτοιες εταιρείες. Επίσης, οι είκοσι τέσσερις προσωρινές άδειες του ιντερνετικού στοιχήματος πρέπει να δοθούν μετά από άμεσο διαγωνισμό, απνευστί και να φορολογηθούν στην Ελλάδα.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι φέρατε το 4ο μνημόνιο. Πάντως, τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν ταιριάζουν με την αριστερή ιδεολογία ούτε με τις προγραμματικές σας δηλώσεις. Τι πρέπει να πείτε στους πολίτες;

 

Εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την οικονομική κατοχή μάς δείχνουν τώρα και με το δάχτυλο. Αυτό είναι απύθμενο θράσος. Όλος ο λαός γνωρίζει σε ποια κατάσταση και με τι δεσμεύσεις παραλάβαμε τη χώρα. Όταν θα εξαντληθεί η τετραετία, ο ελληνικός λαός, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, θα κρίνει και θα συγκρίνει. Εκείνους που τον βύθισαν στην καταστροφή, εξυπηρετώντας ημετέρους, και εκείνους που, με σεβασμό στον πόνο και στην αγωνία του λαού, δίνουν καθημερινές μάχες για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά του.

 

Τελικά, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το χρέος; Μέχρι που μπορεί να το τραβήξει ο Σόιμπλε;

 

Από τη στιγμή που οι πολιτικές αποφάσεις και η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης έφεραν έναν συμβιβασμό, αλλά δεν παύει να είναι ένας δύσκολος για την κοινωνία συμβιβασμός, από αυτή την υπόθεση πιστεύω ότι βγαίνει και ένα κέρδος. Συμμαχεί μαζί μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το χρέος.

Μετά τις αντιδράσεις του κ. Φίλη και της ομάδας «53+», ανησυχείτε για το πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

 

Όσοι διαθέτουν πολιτική γνώση και πολιτική κρίση γνωρίζουν ότι η πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μόλις απομακρυνθεί η πομφόλυγα των εκλογών, που συντηρούσε μια επιδερμική ηρεμία στην αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα δείτε ότι από τρεις μεριές τουλάχιστον θα ηχήσουν τα τύμπανα στη Νέα Δημοκρατία.

 

Στη Βουλή διασταυρώνονται ξίφη. Γιατί δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης στα σοβαρά θέματα;

 

Αυτή η όμορφη χώρα και αυτός ο όμορφος λαός ζουν τη βάσανο ενός πολιτικού συστήματος που δεν μπόρεσε να κάνει την αυθυπέρβασή του. Σε αυτές τις στιγμές της τεράστιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης, σε στιγμές ιστορικές μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανατροπών στη Μέση Ανατολή, στην περίμετρο δηλαδή της χώρας, ένα από τα κριτήρια που θα βάλει στο τραπέζι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα είναι και το ζύγισμα των ευθυνών όσων σε τέτοιες στιγμές το μόνο που αποδεικνύεται ότι τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα, και μόνον αυτή. Σας λέω λοιπόν ότι, όταν η κυβέρνηση, της σημερινής συγκυρίας, μάχεται για να περιορίσει τις επιπτώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, τότε ο λαός θα κρίνει ποιοι συμμάχησαν με την κυβέρνηση και ποιοι συμμάχησαν με τους απαιτητές των περικοπών.

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σας στη Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν κυβέρνηση, ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, και εσείς, μετά το λιμάνι και τα αεροδρόμια, φέρατε και τη ΔΕΗ. Γιατί δεν το αποφύγατε;

 

Το προσπαθήσαμε, και ξέρετε τι έγινε τον Ιούλιο του 2015. Όταν όλοι αυτοί υπέβαλαν τη χώρα σε μια οικονομική κατοχή, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί δεν μπορέσαμε.

 

Σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα η κυβέρνηση;

 

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αναλογική κατανομή των βαρών της κρίσης είναι οι τομείς που χρειάζονται γερές βάσεις, για να προχωρήσει η ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Για να έρθουμε στα του υπουργείου σας. Πόσο εύκολη θεωρείτε την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και τι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία;

 

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, αν κάποιος κάνει μια αδρομερή επισκόπηση των παρεμβάσεων στον χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, διαπιστώνει εύκολα την προχειρότητα, τα τραγικά λάθη και τις «τυχαίες» αστοχίες όλων αυτών που το πολιτικό τους εκτόπισμα δεν θα δικαιολογούσε τέτοιες καμπές. Σήμερα μπορεί κανείς, παρακολουθώντας προσεκτικά, να διαπιστώσει ότι υπάρχει πλέον μια πραγματική κινητικότητα, η οποία υπακούει σε έναν σταθερό και επεξεργασμένο σχεδιασμό. Δικαιούμεθα να έχουμε το περιθώριο λίγου χρόνου, για να εκδηλωθούν συγκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το τοπίο.

Η ακτοπλοΐα, που είναι νευραλγικής σημασίας για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, έχει περιθώρια αλλαγών;

 

Η καθιέρωση ενός άτυπου ‒ο οποίος όμως θα θεσμοθετηθεί‒ τρόπου συνεργασίας του υπουργείου με τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς και η λήψη αποφάσεων που έχουν ως μοναδικό στόχο να υπηρετήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του αισθήματος αποκλεισμού των νησιών, έχουν ήδη ορατά και πανθομολογούμενα αποτελέσματα. Το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και παρεμβαίνει αποφασιστικά και διορθωτικά, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των δρομολογίων. Παράλληλα, δουλεύουμε εντατικά και για τη βελτίωση των λιμανιών από μικρές και μεσαίες ελλείψεις, καθώς και για την καθιέρωση του δικτύου των υδατοδρομίων.

 

Και να φτάσουμε και στα δικά μας. Στα χρόνια της κρίσης χτυπήθηκε βαριά ο κλάδος της μικρής λιανικής. Ως υπουργός Εσωτερικών, είχατε ζήσει από κοντά τα προβλήματα των περιπτερούχων. Πώς θα μπορούσε το κράτος να δώσει ανάσα σε αυτή την τάξη, που διαλύεται;

 

Ήμουν με έργα ‒και όχι με λόγια‒ πάντοτε και με οποιονδήποτε ρόλο κοντά στους περιπτερούχους. Και σήμερα το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσουν τα περιθώρια, για να στηριχθεί η οικογενειακή, μικρομεσαία επιχείρηση.

 

 

 

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

 

Η σύνδεση των νέων μέτρων με τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

 

Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και επενδυτές υπάρχουν ‒ σε αναμονή.

 

Όλοι αναμένουν να έχουν εικόνα του πλαισίου στο οποίο θα κινείται η ελληνική οικονομία τα επόμενα δέκα χρόνια.

Eίμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα η ελληνική οικονομία θα εξασφαλίσει το διαβατήριο εξόδου της στις αγορές.

 

Εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την οικονομική κατοχή μάς δείχνουν τώρα και με το δάχτυλο. Αυτό είναι απύθμενο θράσος.

 

Όταν θα εξαντληθεί η τετραετία, ο ελληνικός λαός, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, θα κρίνει και θα συγκρίνει.

 

Αυτή η όμορφη χώρα και αυτός ο όμορφος λαός ζουν τη βάσανο ενός πολιτικού συστήματος που δεν μπόρεσε να κάνει την αυθυπέρβασή του.

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments