Προσφέρουμε προϊόντα με συγκριτικά υψηλή κερδοφορία

0
5000

Νίκος Νικηφορίδης,

Γενικός Διευθυντής της Imperial Tobaccο Hellas για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα


«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια το λιανεμπόριο έχει πληγεί τόσο από την πτώση της κατανάλωσης όσο και από την πίεση που έχει ασκηθεί στην κερδοφορία των καπνικών προϊόντων, ως απόρροια των επαναλαμβανόμενων αυξήσεων στη φορολόγησή τους» επισημαίνει, μιλώντας στο «Retail and Tobacco News», ο Νίκος Νικηφορίδης, Γενικός Διευθυντής της Imperial Tobaccο Hellas. Μάλιστα, υπογραμμίζει: «Δημιουργούμε νέα εργαλεία, που στοχεύουν στην ικανοποίηση των πελατών μας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ελκυστικά προγράμματα επικοινωνίας στο λιανεμπόριο όλης της χώρας, έτσι ώστε να το ενισχύσουμε οικονομικά και ουσιαστικά, σήμερα που η βιωσιμότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Δουλεύουμε Μαζί, Κερδίζουμε Μαζί!».

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή αγορά καπνικών οδηγούν αναπόφευκτα σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής πολλών επιχειρήσεων του κλάδου. Τι σημαίνει για την Imperial Tobacco η συμφωνία εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού της αμερικανικής Reynolds από τη βρετανική BAT;

Είναι σαφές ότι η κίνηση αυτή της ΒΑΤ, όπως και η αντίστοιχη του Ομίλου μας το 2015 με την απόκτηση των σημάτων Winston, Salem και Κοol από τη Reynolds (για την αγορά των ΗΠΑ) και την απόκτηση του σήματος Maverick και του ηλεκτρονικού τσιγάρου Blu από τη Lorillard, που μας κατέταξε στην 3η θέση της αμερικανικής αγοράς, υποδηλώνουν την περαιτέρω συγκέντρωση της καπνοβιομηχανίας και αποτελούν απόδειξη ότι ενισχύεται ο ρόλος της αμερικανικής αγοράς.

Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και η πρόσφατη δυναμική συνεργασία μας με την China Tobacco στην Κίνα, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης των σημάτων μας Davidoff & West στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά καπνικών. Είναι γεγονός ότι σήμερα οι καπνοβιομηχανίες αναζητούν τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της κατανάλωσης, απευθυνόμενες σε αγορές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά θα έχει σημαντική επίδραση στην κατανάλωση, αλλά κυρίως θα ευνοήσει σημαντικά την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο. Έχοντας επιτελική θέση σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, ποια η προσωπική σας εκτίμηση και πώς μπορεί να παταχθεί η αύξηση του παράνομου εμπορίου, που μαστίζει χρόνια την εγχώρια αγορά;

Το μέσο φορολογικό «βάρος» στα καπνικά προϊόντα, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων, αντιπροσωπεύει το 90% της λιανικής τιμής. Οι συνεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις έχει αποδειχθεί ότι ωθούν τους καταναλωτές προς το παράνομο εμπόριο, το οποίο ξεπερνά πλέον το 20% της αγοράς.

Ως αποτέλεσμα, τα φορολογικά έσοδα του κράτους ελαχιστοποιούνται, οι αξιόποινες και εγκληματικές πράξεις που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ενισχύονται και οι καταναλωτές μένουν απροστάτευτοι και ευάλωτοι από τη χρήση προϊόντων που δεν έχουν περάσει κανέναν έλεγχο, ενώ πλήττονται περαιτέρω οι νόμιμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λιανικής.

Τόσο η εμπειρία μας όσο και ειδικές μελέτες αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχει ισορροπία στους πέντε βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις συνθήκες για το λαθρεμπόριο δηλαδή στη φορολογία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στον έλεγχο, στις ποινές και στην ενημέρωση του κοινού, τότε οι καταναλωτές παραμένουν στη νόμιμη και ελεγχόμενη αγορά, με οφέλη για τους ίδιους, την κοινωνία και το κράτος.

Ποιες οι δράσεις που αναπτύσσει η επιχείρηση για την πάταξη του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας; Ποιες οι προσδοκίες από την τρέχουσα χρονιά στο μείζον αυτό μέτωπο;

Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων είναι μια εγκληματική δραστηριότητα με μικρό ρίσκο και μεγάλα κέρδη για τους λαθρεμπόρους και με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια των καταναλωτών, την ελληνική οικονομία και τα κρατικά έσοδα.

Η Imperial Tobacco Hellas, σε συνεργασία με τον Όμιλό μας, θέτει τη γνώση και την εμπειρία της στη διάθεση των αρμόδιων αρχών και συνεργάζεται μαζί τους για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Φροντίζουμε για την ουσιαστική ενημέρωση, αλλά και για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού, του εμπορίου, των διωκτικών αρχών καθώς και των κρατικών φορέων που διαμορφώνουν το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο.

Συμμετέχουμε, στηρίζουμε και υποστηρίζουμε ενεργά κάθε προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη του εγκληματικού αυτού φαινομένου, ενώ έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις για την ολιστική αντιμετώπισή του τόσο στην παρούσα κυβέρνηση όσο και σε προηγούμενες. Στόχος μας είναι οι καταναλωτές να μπορούν να παραμένουν στη νόμιμη και ελεγχόμενη αγορά, αναγνωρίζοντας τα οφέλη από αυτήν και τους κινδύνους από το παράνομο εμπόριο.

Μετά από μια μακρά περίοδο καθίζησης της οικονομίας επί σειρά ετών, κρίνεται ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας; Υπάρχουν σκέψεις από την Imperial Tobacco για επόμενα βήματα στην εγχώρια αγορά;

Είναι αλήθεια ότι αυτό το σύνθετο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από βαθιά οικονομική ύφεση, ραγδαίες μεταβολές των συνθηκών αγοράς και υψηλή αβεβαιότητα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον επιχειρηματικό κόσμο, και μάλιστα για μακρά και επώδυνη περίοδο.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και στηρίζουμε την ελληνική οικονομία μέσα από τους φόρους τους οποίους καταβάλλουμε στο Ελληνικό Δημόσιο, την πλήρη προστασία των θέσεων εργασίας και την αμείωτη εμπορική μας επένδυση, η οποία προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη σε πλειάδα επιχειρήσεων που συνεργάζονται μαζί μας, καθώς και από τη στήριξη στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων μας.

Παράλληλα, περιμένουμε από το κράτος να υλοποιήσει αποτελεσματικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αναπροσαρμόσει με γενναιότητα αποφάσεις που αποδείχθηκαν άστοχες, όπως η υπερβολική αύξηση της φορολογίας καπνικών προϊόντων.

Πιστεύουμε ότι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται θα έχει αποτέλεσμα και ότι οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο. Πιστεύουμε στις δυνατότητες όλων μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιστοποιούμε συνεχώς αυτό το οποίο γνωρίζουμε να κάνουμε καλά, διότι κυρίως την εξέλιξη αυτού μπορούμε να επηρεάσουμε. Εξακολουθούμε, παρά τις αντιξοότητες, να είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις, όποτε και εάν παρουσιαστούν.

Ποια τα πλάνα σας για τη στήριξη της μικρής λιανικής; Σε ποιους άξονες θα επικεντρωθούν οι δράσεις σας στο εγγύς μέλλον;

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια το λιανεμπόριο έχει πληγεί τόσο από την πτώση της κατανάλωσης όσο και από την πίεση που έχει ασκηθεί στην κερδοφορία των καπνικών προϊόντων, ως απόρροια των επαναλαμβανόμενων αυξήσεων στη φορολόγησή τους. Εμείς στην Imperial Tobacco Hellas είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα στη μικρή λιανική όχι με λόγια, αλλά με αποδείξεις, προσφέροντας προϊόντα με συγκριτικά υψηλή κερδοφορία και παρέχοντας εμπορικά προγράμματα που απευθύνονται όχι σε λίγους, αλλά στο σύνολο. Συνεπείς σε αυτό και βασιζόμενοι στην πολυετή γνώση της αγοράς καπνικών, δημιουργούμε νέα εργαλεία, που στοχεύουν στην ικανοποίηση των πελατών μας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ελκυστικά προγράμματα επικοινωνίας στο λιανεμπόριο όλης της χώρας, έτσι ώστε να το ενισχύσουμε οικονομικά και ουσιαστικά, σήμερα που η βιωσιμότητα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Δουλεύουμε Μαζί, Κερδίζουμε Μαζί!

Με τη μητρική να έχει παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες ανά την υφήλιο, ποια η συμμετοχή της Imperial Tobacco Hellas στο γκρουπ;

Η σταθερά επιτυχημένη πορεία της Imperial Tobacco ξεκινά στην Ελλάδα το 1984, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του Ομίλου, ώστε να μας αναδείξει σε επιχειρησιακό και διοικητικό κέντρο για την περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης, εντάσσοντας σταδιακά σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.

Έτσι, η Περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης, με έδρα την Αθήνα, έχει στην περιοχή ευθύνης της την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Μάλτα και, από τον Σεπτέμβριο του 2015, τη σημαντική αγορά της Ιταλίας, αυξάνοντας έτσι αισθητά τη συμμετοχή όλων των κύριων οικονομικών μεγεθών της Ν.Α. Ευρώπης στον Όμιλό μας.

Όπως είχε αναφέρει και ο Α. Καμάρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ν.Α. Ευρώπης: «Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων μας αποτελεί κορυφαία αναγνώριση και έκφραση εμπιστοσύνης του Ομίλου της Imperial στην ελληνική διοικητική ομάδα μας».

Ο Όμιλος εστιάζει στη συνεχή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του. Ποια είναι η επένδυση που κάνει η Imperial στην εκπαίδευση του δυναμικού της;

Παραμένοντας συνεπείς στις αξίες που διέπουν τη λειτουργία μας, απαντάμε στις προκλήσεις με το να προσδίδουμε «Ποιότητα και Αξία» στους ανθρώπους μας, μέσω της αποτελεσματικής επιχειρηματικής μας λειτουργίας, της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της συνεχούς εκπαίδευσης.

Με τη στήριξη του Ομίλου, o οποίος, αναγνωρίζοντας την υπεροχή σε ζητήματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης πωλήσεων που έχει η Imperial Tobacco Hellas, μας επέλεξε το 2014 ως χώρα πιλότο, για να ξεκινήσει τον θεσμό της Ακαδημίας Πωλήσεων, τον οποίο έχει πλέον αναπτύξει σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως.

Η Ακαδημία Πωλήσεων σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με σκοπό να προσφέρει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των δεξιοτήτων των ανθρώπων των πωλήσεων, με στόχο να δημιουργήσει συμβούλους που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ουσιαστικά το λιανεμπόριο στις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη το σπουδαίο πρόγραμμα της Ακαδημίας Πωλήσεων, έχοντας λάβει τα δύο τελευταία χρόνια την αναγνώριση με Sales Excellence Awards, διακρίσεις που επιβραβεύουν τις βέλτιστες πρακτικές πωλήσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους στην Ελλάδα, ενώ είμαστε η 1η εταιρεία στην ελληνική αγορά που πιστοποιεί με αυτόν τον τρόπο τους Πωλητές της!

Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των καπνικών προϊόντων που διαθέτει η επιχείρηση, ποια εξ αυτών εμφανίζουν μεγαλύτερη διείσδυση στην εγχώρια αγορά;

Η Imperial Tobacco Hellas έχει ένα πλήρες και ευέλικτο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με ισχυρή εκπροσώπηση σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων και τιμών, το οποίο ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιλογές των καταναλωτών.

Έτσι, διαθέτουμε στην ελληνική αγορά τις μάρκες Davidoff, JPS, Gauloises, West, Slim Line και R1 στα Τσιγάρα, το Golden Virginia, το Drum και το Van Nelle στα Στριφτά, καθώς και τα προϊόντα Rizla+. Από τα παραπάνω σήματα θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε αυτά τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριοποίησής μας και τυγχάνουν υψηλής αποδοχής από τους Έλληνες καταναλωτές. Davidoff: συνώνυμο της ποιότητας και της μοναδικής αισθητικής! Η μοναδική του γεύση, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα πακέτου και την κορυφαία αισθητική, το κατατάσσουν ως το Νο 1 στην κατηγορία των Premium τσιγάρων στην Ελλάδα, με μερίδιο πάνω από 7%, που είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Αποτελεί τον οδηγό της ανάπτυξής μας και ενισχύει το εμπόριο με την υψηλή κερδοφορία που παρέχει. JPS: έξυπνη επιλογή που εκφράζει ανεξαρτησία και στυλ! Το John Player Special είναι μια παγκόσμια μάρκα με θρυλική κληρονομιά από το 1970 και βρίσκεται στα 10 πρώτα σήματα της ελληνικής αγοράς τσιγάρων. Απευθύνεται σε καταναλωτές που θέλουν να ξεχωρίζουν, θέλουν να κάνουν μια έξυπνη επιλογή, συνδυάζοντας ποιότητα και προσιτή τιμή. Golden Virginia: αυθεντικά και πρωτοποριακά! Ένα μοναδικό μείγμα κληρονομιάς αλλά και σύγχρονων αξιών, που ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι αποζητούν τη γνησιότητα και τη φρεσκάδα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά παγκοσμίως με τα Golden Virginia DUO λανσάραμε πρώτοι στην Ελλάδα την καινοτομία Fresh Protect, με συσκευασία που χωρίζεται σε δύο μέρη καπνού, τα οποία διατηρούν αναλλοίωτη τη φρεσκάδα του προϊόντος. Rizla: Αδιαφιλονίκητος Ηγέτης στην αγορά Χαρτιών! Το απόλυτο αξεσουάρ κάθε καπνιστή στριφτού τσιγάρου και με ένα όνομα-σύμβολο της κατηγορίας. Εδώ θα ήθελα να προτείνω σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικής να προμηθεύονται γνήσια προϊόντα με ελληνικές σημάνσεις, τηρώντας κυρίως τον νόμο, αποφεύγοντας να εκτεθούν οι ίδιες σε κίνδυνο και καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των πελατών τους. Μην ξεχνάμε ότι αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές το Rizla αποτελεί τον Στυλοβάτη της Κερδοφορίας της λιανικής στην κατηγορία καπνικών και αξεσουάρ.

Διακρίνοντας στην αγορά μια τάση για νέες ποικιλίες και εναλλακτικές μορφές καπνίσματος από τον ανταγωνισμό, υπάρχουν βλέψεις στην Imperial Tobacco για νέα λανσαρίσματα εντός του 2017;

Πιστεύω ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για νέες τάσεις, καθώς η εμφάνιση προϊόντων εναλλακτικών μορφών καπνίσματος είναι σχετικά πρόσφατη. Ο Όμιλος της Imperial έχει επενδύσει σημαντικά στον χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με την εξαγορά του Blu το 2015 και την ίδρυση της θυγατρικής Fontem Ventures, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη νέων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο Blu έχει δυναμική παρουσία σε σημαντικές αγορές, όπως η Ιταλία, η οποία, λόγω της στενής μας σχέσης ως μελών της Ν.Α. Ευρώπης, μας προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις προϊόντων εναλλακτικών μορφών καπνίσματος. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την Ελλάδα, εμείς εστιάζουμε στην αγορά των καπνικών, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και να επενδύουμε συνολικά στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αγορά των καπνικών, που αποτελεί άλλωστε και τη ραχοκοκαλιά της καπνοβιομηχανίας.

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments