Ύποπτο φαινόμενο «κομπίνας» με φόντο… τα περίπτερα

0
6032

Θα υπάρξει κάθαρση σε κάθε «σκιώδη» υπόθεση που βαραίνει τον Δήμο Αθηναίων, όπως επισημαίνει μιλώντας στο RTN ο Βασίλης Καπερνάρος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι προτίθεται να ξεσκεπάσει τις μονοπωλιακές πρακτικές και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από συμφέροντα πολυεθνικών, καταστρατηγώντας τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στην ομαλή λειτουργία του δικτύου μικρής λιανικής.

Βασίλης Καπερνάρος

Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Αθήνα το σπίτι μας!» του Δήμου Αθηναίων, Δικηγόρος

Κύριε Καπερνάρο, με αφορμή τη μετατόπιση ενός περιπτέρου στο κέντρο της πρωτεύουσας, ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου», με επώνυμες καταγγελίες διαπλοκής στον Δήμο Αθηναίων, αλλά και για τον ρόλο του δημάρχου σε κρίσιμα ζητήματα. Ως ενεργό μέλος του δημοτικού συμβουλίου, ποια λάθη θεωρείτε πως έγιναν, είτε εσκεμμένα είτε από παράλειψη των αρμόδιων υπηρεσιών;

Η υπόθεση ξεκινά με αφορμή ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα –ως δημοτικός σύμβουλος βεβαίως– στο οποίο μου ζητήθηκε να επιδείξω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση, με την επισήμανση πως εδώ υπάρχει κάτι που «μυρίζει»! Αυτομάτως –και ως όφειλα– έδειξα ιδιαίτερη σημασία στον συγκεκριμένο φάκελο, καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολλά τα θέματα που εξετάζονται κατά περίπτωση σε έκαστο δημοτικό συμβούλιο.

Στην προκαταρκτική έρευνα διαπιστώθηκε πως η μετεγκατάσταση αυτής της μικρής επιχείρησης, που αφορά ένα περίπτερο, από τον έναν δρόμο στον άλλον, ανάγεται από τον «Άννα στον Καϊάφα». Μια σειρά από δαιδαλώδεις διαδικασίες, σε μια φαινομενικά απλοϊκή υπόθεση, συνθέτουν την εικόνα της υπόθεσης μετεγκατάστασης.

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτριά του εξέφρασε την επιθυμία, από την υπάρχουσα οδό όπου βρίσκεται το περίπτερο, να μεταφερθεί πλησίον του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα δύο περίπτερα, το ένα δε που είναι πλησιέστερα του νοσοκομείου, και τα οποία, συμπτωματικώς, ανήκουν σε μια εταιρεία που λέγεται ΙΝΚΑΤ ΑΕ. Με όποιες επιφυλάξεις, προκύπτει πως κάποιοι δεν θέλουν τη συνύπαρξή τους με κάποιον τρίτο, που δεν ανήκει στην ίδια εταιρεία.

Μολονότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, οι υπό του Νόμου προβλεπόμενες, για να μετεγκατασταθεί αυτό το περίπτερο από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, διέκρινα μια σειρά από επιλεκτικές θέσεις στις υπηρεσίες του δημοτικού διαμερίσματος. Όπως ορίζεται από τον Νόμο, πέρασε από την πρώτη δημοτική κοινότητα, και στη συνέχεια η διαδικασία προχώρησε στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, φτάνοντας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου και εγκρίθηκε η μεταφορά του περιπτέρου από τον έναν δρόμο στον άλλον.

Η διαδικασία έλαβε μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξέταση της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επισημαίνω πως είναι μεγάλο το διάστημα, και πλέον φτάνει να χρονίζει η περίπτωση αυτή, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη επιλυθεί, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, και να έχει μετεγκατασταθεί το περίπτερο στο σημείο το οποίο ζητάει η ιδιοκτήτριά του, στο Αρεταίειο.

Ωστόσο, με διάφορα προσχήματα, ακόμα και με παρεμβατική επιστολή του προέδρου του νοσοκομείου, υπάρχει, τελικά, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αρνείται τη μετεγκατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του πρώτου διαμερίσματος και αγνοώντας την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που θεσμικά είναι το υπεύθυνο όργανο γι’ αυτές τις αποφάσεις, αρνήθηκαν τη μεταφορά του περιπτέρου.

Νομότυπα, θεωρείτε ότι στοιχειοθετούνται οι αιτιάσεις που δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του περιπτέρου;

Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αφορμή να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, εξετάζοντας ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία ΙΝΚΑΤ ΑΕ, ποια μονοπώλια και ποια πρόσωπα κρύβονται και ποια συμφέροντα είναι αυτά που επιβάλλουν επιστολές από προέδρους νοσοκομείων.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί ο πρόεδρος του Αρεταίειου Νοσοκομείου πήρε θέση σε αυτήν την υπόθεση. Αυτός ο οποίος είναι διορισμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του νοσοκομείου ασχολείται με το ποιο περίπτερο θα είναι στο πεζοδρόμιο; Που, σημειωτέον, επικαλείται ψευδή γεγονότα, τα οποία μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλαμβάνουν ως πραγματικά και αποτρέπουν τη μετεγκατάσταση του περιπτέρου, όπου δεν ανήκει στην ΙΝΚΑΤ ΑΕ.

Σημειωτέον δε, ένα από τα δύο περίπτερα πλησίον του νοσοκομείου βρίσκεται στην ιδιοκτησία ενεργού δημόσιου υπαλλήλου, που εμφανίστηκε στις Επιτροπές και ονομάζεται «Καραχάλιος». Αντιλαμβάνεστε πως φυσικά και δεν νομιμοποιείται. Γι’ αυτό και στην απόφαση της δημοτικής κοινότητας δεν κατονομάζεται, αλλά αναφέρεται ως… «το άλλο μέρος»!

Καταλαβαίνεται πως στην υπόθεση υπάρχουν «σκιές». Δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος και να εμφανίζεται ανεξάρτητα στις Επιτροπές, κάποιον αντιπροσωπεύει! Οφείλουμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι όλοι αυτοί και τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από την υπόθεση.

Είναι ξεκάθαρο πως πίσω από τις λεπτομέρειες κρύβονται σκοπιμότητες. Σας διαβεβαιώνω ότι θα τις αποκαλύψω. Θα τις βρω και θα τις αποκαλύψω.

Προτίθεμαι να φτάσω μέχρι τη Βουλή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς πώς είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν στο ενεργητικό τους γύρω στα 300 περίπτερα και να λαμβάνουν μέρος σε δημοτικούς διαγωνισμούς «χτυπώντας» άλλοτε με 2.500 ευρώ το ένα περίπτερο τον μήνα και το άλλο να το δίνουν με 340 ευρώ.

Για πρώτη φορά ακούστηκαν ονόματα, ενώ καταγγέλθηκε ευθέως ο δήμαρχος Αθηναίων για συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το αξίωμα που κατέχει. Τι διαστάσεις λαμβάνει νομικά η υπόθεση;

Σας διαβεβαιώνω πως δεν βρίσκομαι στη θέση του δημοτικού συμβούλου για να «σκοτώνω» τον χρόνο μου. Βρίσκομαι στη θέση αυτή για να προσφέρω συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσα από την εμπειρία και την επαγγελματική μου υπόσταση. Η προσφορά των υπηρεσιών μου περιλαμβάνει σαφώς και την έρευνα πίσω από κάθε ύποπτο φαινόμενο ή σύμπτωμα, που υποδηλώνει την ύπαρξη… «κομπίνας»!

Θα δείτε τα αποτελέσματα που θα βγουν από τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το περιστατικό είναι ξεκάθαρα «ύποπτο», και προτίθεμαι να του δώσω συνέχεια, γιατί δεν έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να λάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Τροχαία, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, που υπογράφει ο δήμαρχος, έδωσαν το «πράσινο φως» για τη μετεγκατάστασή του. Ωστόσο, η τελική απόφαση στηρίχθηκε σε μια ανόητη, άκυρη και ανίσχυρη σύσταση, η οποία ήδη έπρεπε να έχει εξουδετερωθεί από την απόφαση της Επιτροπής περί Ποιότητας Ζωής. Είμαστε εν αναμονή των επόμενων βημάτων, καθώς, απ’ όσο έμαθα, η κυρία αυτή έχει προσφύγει στο δευτεροβάθμιο αρμόδιο όργανο. Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφανθεί, και στη συνέχεια θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε ακόμη και μέχρι τον εισαγγελέα.

Επικαλείστε μεθόδους παρέμβασης στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου;

Υπάρχουν στοιχεία τα οποία βρίσκονται στα χέρια μου. Ταυτόχρονα, όπως διαπιστώνεται, ένας εκπρόσωπος της ΙΝΚΑΤ ΑΕ δίδει χρήματα στον δήμο για συσσίτια. Μένει να εξετάσουμε τον συσχετισμό τους και εάν τα αυτά συσσίτια έρχονται για ανθρωπιστικούς λόγους ή δίδονται στον δήμο καλλιεργώντας ένα έδαφος για κομπίνες, για λοβιτούρες και λαμογιές. Αυτά τα συσσίτια δεν είναι σίγουρα αγνής προαιρέσεως.

Θα τα ερευνήσουμε όλα αυτά. Θα κάνω αιτήσεις σε κάθε αρμόδιο όργανο και θα περιμένω απαντήσεις σύμφωνα με τον Νόμο. Ένεκα της όποιας απάντησης θα κάνουμε και τις ανάλογες κινήσεις.

Και στην πρόσφατη συνεδρίαση κάνατε αναφορά στον ρόλο της INKAT και στην παρουσία της στον Δήμο Αθηναίων, στηρίζοντας εκστρατείες με κεντρικό πρόσωπο τον κύριο Καμίνη. Διαπιστώνετε σχέσεις χρηματοδοτούμενες μεταξύ των δύο πλευρών;

Γι’ αυτό δεν έχω «στοιχεία απόδειξης», όπως λέμε εμείς οι δικηγόροι. Όμως αυτά τα «σημάδια» υποδηλώνουν κάτι. Πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται μια τέτοια υπόθεση; Πώς είναι δυνατόν όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία για τη μετεγκατάσταση αυτού του περιπτέρου μιας γυναίκας –που σημειωτέον δεν τη γνωρίζω– να υποδηλώνουν τη μετεγκατάσταση αυτού του περιπτέρου και για διάφορους λόγους να την αρνείται το δημοτικό συμβούλιο, την ίδια ώρα που υπάρχουν λόγοι αντίθετοι από αυτούς που επικαλούνται; Είναι σαφές πως δεν μεταφέρεται μπροστά σε διατηρητέο κτήριο, όπως λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πώς μπορεί να υπάρχει εμπλοκή στην υπόθεση με επιστολή του προέδρου του Αρεταίειου Νοσοκομείου;

Θα του στείλω προσωπική επιστολή ρωτώντας τον ευθέως τι συμφέροντα εξυπηρετεί και για ποιον λόγο έστειλε αυτήν την επιστολή, και αν έχει στείλει και για άλλες υποθέσεις, και γιατί δεν στέλνει και για τα άλλα δύο περίπτερα που ανήκουν στην ΙΝΚΑΤ ΑΕ. Γιατί δεν ενοχλούνται από αυτά;

Για ποιον λόγο, συμπτωματικά, ο κύριος Καραχάλιος, ως εκπρόσωπος κάποιου μέρους που έχει ένα από τα περίπτερα στην περιοχή, να συμμετάσχει και να τον χρησιμοποιείτε ως «το άλλο μέρος» και να μη λέμε «Καραχάλιος»;

Υπάρχει μια άλλη απόφαση της δημοτικής κοινότητας που λέει ποιος άλλος είναι που συμμετείχε με ένσταση και κατονομάζεται ως «άλλο μέρος». Εδώ υποκρύπτεται η κομπίνα. Εδώ υπάρχει, ξεκάθαρα, υποκρισία.

Όταν εμφανίζεται κάποιος να κριθεί από την πρώτη δημοτική κοινότητα απαιτείται διαφάνεια. Δεν γίνεται να έχουμε από τη μία πλευρά ονοματεπώνυμο και τον ενιστάμενο απλά βαπτιζόμενο ως «άλλο μέρος», χωρίς να εμφανίζεται το ονοματεπώνυμό του στο δημοτικό έγγραφο. Εδώ είναι η βάση του προβλήματος, αυτή είναι η πηγή της υποψίας.

Στις «γκρίζες ζώνες» που αναφέρετε ότι υπάρχουν, ποια η θέση του δημάρχου στην υπόθεση αυτή;

Την ώρα που μιλούσα εναντίον αυτής της κατάστασης και προσπαθούσα να πείσω τα μέλη του συμβουλίου για τις συνθήκες, ο δήμαρχος έλειπε. Έπεισα αρκετούς, διότι 26 είπαν να μη μετεγκατασταθεί, με τους 18 να έχουν άλλη θέση.

Ο δήμαρχος έλειπε όταν κατέθετα τα εύλογα αυτά επιχειρήματα. Θα του στείλω και προσωπική επιστολή. Αυτό το θέμα θα το ξεκαθαρίσω –να το ξέρετε. Διαπιστώνω μια τακτική που υποκρύπτει συμφέροντα. Δεν είναι μια φαινομενικά απλή υπόθεση ενός περιπτέρου. Υπάρχουν υποψίες μονοπωλιακών πρακτικών στα περίπτερα, προκειμένου να ανήκουν σε κάποιους. Στους λίγους.

«Ο δήμαρχος και η παράταξή του χρειάζεται να αποστασιοποιηθούν από τα συμφέροντα της Philip Morris», όπως ακούστηκε, χαρακτηριστικά, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δήμου. Πρόκειται για επώνυμη καταγγελία πια…

Αυτό δεν το είπα εγώ! Ήταν δήλωση κάποιου άλλου από το δημοτικό συμβούλιο, και θα πρέπει να τον ρωτήσετε, για να σας δώσει τα επιχειρήματα και τις αποδείξεις του. Εάν είχα επιχειρήματα επ’ αυτού, σοβαρές ενδείξεις ή αποδείξεις, θα τα είχα τινάξει στον αέρα. Και αυτό προσπαθώ να κάνω. Να είστε βέβαιος ότι θα φτάσω στο τέλος. Τα περίπτερα δεν θα είναι μονοπωλιακή κτήση, ούτε μονοσήμαντη δραστηριότητα από εκείνους που θέλουν να πιστεύουν πως είναι τα «αφεντικά» στη μικρή λιανική της Ελλάδας. Πάντως, πιθανολογώ πως, ναι, υποκρύπτονται αυτοί.

Δεδομένου του ότι υπάρχουν καταγγελίες για συμφέροντα και μια πολυεθνική που υποκρύπτεται πίσω από όλο αυτό, αλλάζει και το περιεχόμενο της συζήτησης; Δεν έχει λάβει ακόμη θέση ο δήμαρχος μετά από όσα ειπώθηκαν;

Όπως ανέφερα, στο διάστημα κατά το οποίο μιλούσα και επιχειρηματολογούσα ο δήμαρχος έλειπε. Όμως, είναι υποχρεωμένος να πάρει θέση σε αυτά που θα θέσω. Όταν τεθούν ως γεγονότα, θα καταθέσω και αίτηση στον δήμο για τις θέσεις του. Ωστόσο, φυσικά και δεν θα αρκεστώ εδώ. Θα φτάσω την υπόθεση μέχρι εκεί που πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Υπάρχουν καταγγελίες για περιστατικά μεθοδεύσεων από δημάρχους ανά την επικράτεια που εξυπηρετούν συμφέροντα στηριζόμενοι στη νομοθετική εξόντωση των περιπτερούχων, όπως καταγγέλλει ο κλάδος;

Στη σημερινή εποχή, της γενικευμένης παρακμής, αντιλαμβάνεστε ότι γεννώνται έντονες υποψίες σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων, σε σχέση με όσα υπήρχαν στο παρελθόν. Διανύουμε μια εποχή που πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, έτσι ώστε όταν διαπιστώνουμε τέτοια προβλήματα, να επιλύονται και ευκολότερα.

Δεν έχω στοιχεία αυτή τη στιγμή να αποδείξω σε ένα ευρύτερο φάσμα, πώς ο δήμος διαχειρίζεται αυτές τις περιπτώσεις. Όμως, με αφορμή όσα προκύπτουν, θεωρώ πως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα τα ζητήματα που προκύπτουν, και η εμφάνιση αυτών των φαινομένων απαιτεί μεγαλύτερη σημασία.

Εάν υπάρξουν παρόμοιες περιπτώσεις, να είστε βέβαιος πως θα κάνω ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, δημοσιοποιώντας πρόσωπα και γεγονότα, φτάνοντας ακόμα και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν περιορίζομαι στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου και του δήμου. Άλλωστε, γι’ αυτό βρίσκομαι κι εκεί, να ερευνώ και να τα στέλνω θεσμικά εκεί που πρέπει.

Υποψιάζομαι σφόδρα ότι πίσω από αυτό το γεγονός υποκρύπτονται πολύ περισσότερα πράγματα. Εφόσον λοιπόν διαπιστώσουμε ότι πράγματι ισχύουν, θα καταγγελθούν και επισήμως, πλέον.

Υπάρχει ζήτημα να ανοίξει ένα μέτωπο δικαστικών διενέξεων με αφορμή το συγκεκριμένο περίπτερο, αποκαλύπτοντας συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται τον Δήμο Αθηναίων;

Σε ό,τι αφορά αυτήν την υπόθεση; Βεβαίως! Η εμπειρία μού λέει ότι θα υπάρξει κάθαρση. Υπάρχει σοβαρό θέμα. Φυσικά, θα επισημάνω ότι όλα αυτά διώκονται αυτεπαγγέλτως, και είμαι διατεθειμένος να ασχοληθώ σοβαρά ως δικηγόρος και ως δημοτικός σύμβουλος.

Στο Σύνταγμά μας, υπάρχει ο νόμος που αναφέρει πως όταν Έλλην πολίτης –ο οποιοσδήποτε Έλλην πολίτης– διαπιστώσει ένα έγκλημα που τελείται ή έχει αρχίσει να τελείται, είναι υποχρεωμένος να το καταγγείλει στα αρμόδια όργανα. Είναι υποχρεωμένος να το καταγγείλει στον εισαγγελέα, είναι υποχρεωμένος να το καταγγείλει στους αρμόδιους φορείς.

Όταν, ως δημοτικός σύμβουλος, ως δικηγόρος, διαπιστώσω ότι εδώ γίνονται εγκλήματα, πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι καταφεύγουν σε τέτοιες τερατουργίες σε βάρος των πολλών, δεν θα τα καταγγείλω; Τα περίπτερα δεν θα βρεθούν υπό την εκμετάλλευση μιας παράνομης ομάδας ανθρώπων. Δεν θα δημοσιοποιήσω όποιες άνομες πρακτικές υπάρξουν; Δεν θα προσφύγω στον εισαγγελέα; Είμαι διατεθειμένος να φτάσω παντού, όπου χρειάζεται.

Τελείωσα γυμνάσιο στο Ίλιον, και –επειδή προέρχομαι από φτωχή οικογένεια– o πατέρας μου ήταν συνταξιούχος της χωροφυλακής και είχε πάρει ένα περίπτερο. Στην εφηβεία μου, διάβαζα τα μαθήματά μου σε αυτό το περίπτερο και, όπως αντιλαμβάνεστε, πλέον, έχω ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς με όσους βιοπαλαιστές δικαίως επιζητούν ένα καλύτερο «αύριο». Το κάθε περίπτερο πρέπει να το έχει κάθε άνθρωπος που νομίμως το δικαιούται. Δεν θα το εκμεταλλεύεται μια κλίκα ανθρώπων ή πολυεθνικές γιατί απλά έτσι τους γουστάρει. Ας γίνει ξεκάθαρο σε όλους πως, πλέον, έχουν τελειώσει τα παραμύθια.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η υπόθεση έχει να κάνει με προσωπική εμπάθεια στο πρόσωπο του κυρίου Καμίνη;

Προσωπικά, δεν έχω καμία εμπάθεια στο πρόσωπο του κυρίου Καμίνη. Ο Δήμαρχος αποτελεί έναν θεσμό που πρέπει να είναι σεβαστός από όλους μας. Είναι εκλεγμένος από την πλειοψηφία των δημοτών της Αθήνας και πρέπει ο ίδιος να είναι υπόδειγμα καθαρότητας, διαφάνειας, δημοκρατίας, ισότητας, ισονομίας και δικαιοσύνης.

Όμως, εάν διαπιστώσει κανείς πως ένας τέτοιος άνθρωπος αρχίζει να «λοξοκοιτάει», πρέπει να του υπενθυμίσεις πως δεν πρέπει, επαναφέροντάς τον σε ορθό πλαίσιο. Αυτή είναι η δουλειά των δημοτικών συμβούλων. Πράγμα που το έχω επισημάνει και στις προσωπικές μας συναντήσεις. Δεν είμαι αντιπολίτευση απλά για την αντιπολίτευση.

Κρίνετε πως πρέπει να υπάρξουν κίνητρα προκειμένου να αλλάξει η σημερινή εικόνα της μικρής λιανικής; Υπάρχουν πρωτοβουλίες του δήμου για να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Σίγουρα πρέπει να υπάρξουν μέτρα. Βρισκόμαστε στην Πατησίων, στο γραφείο μου, στην Κυψέλη. Εάν κάνετε έναν περίπατο από κάτω, θα διαπιστώσετε πόσα περίπτερα είναι κλειστά. Εκατό μέτρα πιο πέρα, ήταν ένα περίπτερο που το εξαφάνισαν, έκλεισε. Άλλαξε πολλές φορές χέρια και, εφόσον διαπιστώθηκε πως τελικά δεν βγαίνει οικονομικά, έβαλε οριστικά λουκέτο. Μάλιστα, το «σήκωσαν» κιόλας, έχει μείνει μόνο το αχνάρι του στο πεζοδρόμιο.

Στην απέναντι διάβαση είναι κλειστό, ενώ λίγο πιο κάτω, είναι και εκείνο κλειστό. Τα περίπτερα στην Πατησίων κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Φοβάσαι να περάσεις το βράδυ από το σκοτάδι στην περιοχή.

Μόλις λοιπόν κλείσουν και τα υπόλοιπα περίπτερα, θα έρθει κάποια Ανώνυμη Εταιρεία, βλέπετε ΙΝΚΑΤ ΑΕ, και θα αναλαμβάνει όποια σημεία επιθυμεί. Αυτό λοιπόν θα προσπαθήσω να το αποτρέψω, και καλώ όλους να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορεί ο καθένας, επειδή έχει χρήματα, να πράττει όπως γουστάρει σε αυτή τη χώρα. Δεν γίνεται αυτό, αυτές οι πρακτικές δεν αρμόζουν σε μια ανεπτυγμένη χώρα.

Η άσκηση και χρήση του δικαίου είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του Δήμου και των Συμβούλων του. Δεν έχουν παρουσία στο θεσμικό όργανο απλά για να συμφωνούν με όσα λέει ο Δήμαρχος, επειδή απλά ανήκουν στην παράταξή του.

Κατά διαστήματα, έχετε φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από διάφορα ζητήματα που έχουν «οσμή σκανδάλου» στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων. Υπάρχει, πλέον, ορθά δομημένος ελεγκτικός μηχανισμός για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων;

Ο Δήμος Αθηναίων θα έπρεπε να έχει άλλη δομή, θα έπρεπε να λειτουργεί διαφορετικά, με δημοτικούς υπαλλήλους υπεύθυνους σε τμήματα διευθύνσεων, έτσι ώστε να μην έρχονται θέματα στο δημοτικό συμβούλιο που είναι ήσσονος σημασίας. Πρέπει να υπάρξει μηχανισμός που, εν τη γενέσει ενός προβλήματος, θα μπορεί ο πολίτης να προσφεύγει στις δημοτικές αρχές και να γίνεται αυτό που νομίμως προβλέπεται.

Φέρτε μου καταγγελίες, και εγώ θα πράξω τα νόμιμα. Σας προκαλώ να μου φέρετε στοιχεία, γεγονότα, να τα αξιολογήσω νομικά, και θα σας πω εγώ μετά τι έχει να γίνει. Για αυτό υπάρχει και η Εισαγγελία ως τηρητής της νομιμότητας. Άλλωστε, και ο κάθε δημότης-πολίτης, όταν διαπιστώσει κάποιο τελούμενο αδίκημα, υποχρεούται να το καταγγείλει στα αρμόδια όργανα.

Who is Who

Ο Βασίλης Καπερνάρος κατάγεται από τη Μάνη. Γεννήθηκε στην Εύβοια το 1950, όταν ο πατέρας του, ο Ηλίας Καπερνάρος, μετατέθηκε εκεί ως ενωμοτάρχης της ελληνικής χωροφυλακής και παντρεύτηκε τη Βασιλική, τη μητέρα του, που γεννήθηκε στην Παλιά Αρτάκη της Μικράς Ασίας. Το Γυμνάσιο το τελείωσε στα Νέα Λιόσια (στο σημερινό Ίλιον) όταν ήρθαν οικογενειακώς στην Αθήνα.

Πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1974. Τότε κατατάχθηκε στον στρατό και υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός για 30 μήνες, τους 8,5 από τους οποίους στον Έβρο και σε αντίσκηνο.

Πήρε το απολυτήριο του στρατού από τη Λαμία, καθώς δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν να μεσολαβήσει να υπηρετήσει τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, αν και πολλοί το έπρατταν κάνοντας, παράλληλα με τη στρατιωτική θητεία τους, και τη δικηγορική άσκηση. Έτσι, όταν απολύθηκε από τον Στρατό, ξεκίνησε από την αρχή την άσκησή του. Σήμερα, έχει συμπληρώσει 38 χρόνια μάχιμης δικηγορίας.

Δεν υπήρξε και, όπως δηλώνει, δεν θέλησε ποτέ να γίνει επαγγελματίας πολιτικός. Μπήκε στην πολιτική γιατί είναι θυμωμένος, αλλά όχι απογοητευμένος. Συμπορεύθηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γιατί δεν γίνεται επαγγελματίες πολιτικοί, κατευθυνόμενοι πολιτικοί, υποταγμένοι, υποτελείς και ενδοτικοί πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση, που διέλυσαν τα δημόσια ταμεία, που έκαναν πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και κατέστρεψαν το μέλλον των Ελληνόπουλων, να έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως σωτήρες. Μένει σταθερός στις θέσεις και τις αρχές του μέχρι το τέλος αυτής της σκληρής μάχης απέναντι σε όσους έπαιξαν, και συνεχίζουν να παίζουν, βρώμικο παιχνίδι σε όλους τους Έλληνες.

0 0 votes
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments