Επιδράσεις της κάνναβης στην αρτηριακή πίεση και την υπέρταση

0
3312

Το πώς επηρεάζει την υψηλή πίεση αίματος η κάνναβη, είναι μια συχνή ερώτηση για τους χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης που μπορεί να προσπαθούν να βελτιώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Πολλοί χρειάζεται να γνωρίζουν για το αν μπορεί η κάνναβη να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν λίγες άμεσες διπλές-τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες σχετικά με το θέμα, αλλά υπάρχουν άφθονα στοιχεία για τις επιδράσεις της κάνναβης σε καρδιαγγειακά θέματα.

Επιδράσεις της κάνναβης στην αρτηριακή πίεση: 

  1. Βραχυπρόθεσμες επιδράσεις 
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση 
  • Αυξημένη καρδιακή συχνότητα 
  • Πιθανή ορθοστατική δυσανεξία (ζάλη κατά το ανασήκωμα) 

    2.      Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα 

  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση 
  • Χαλάρωση

Είναι η κάνναβη καλή για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η επίδραση της κάνναβης στην αρτηριακή πίεση είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπλοκη υπόθεση. Βραχυπρόθεσμα, παρατηρείται παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, όπως γίνεται και σε δραστηριότητες όπως η άσκηση και το σεξ. Κατά τη διάρκεια μιας ώρας μετά τη χρήση μπουμπουκιών, χασίς και άλλων μορφών κάνναβης, υπάρχει αύξηση του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και ο συνολικός κίνδυνος από τη κάνναβη και μόνο είναι χαμηλός. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διέγερσης που προκαλεί η THC και άλλων διεγερτικών κανναβινοειδών στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 4,8 φορές την πρώτη ώρα μετά το κάπνισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κάνναβη έχει εμπλακεί σε μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται αρτηρίτιδα κάνναβης, αν και υπήρξαν μόνο μια χούφτα περιπτώσεις. 

Η αρτηρίτιδα είναι φλεγμονή και βλάβες στις αρτηρίες που οδηγούν σε νέκρωση ιστών. Έχουν τεκμηριωθεί μόνο λιγότερες από 100 περιπτώσεις, οπότε η σύνδεση με την κάνναβη δεν είναι σαφής. Ωστόσο, οποιοσδήποτε έχει ήδη αρτηρίτιδα ή Νόσο του Bueger που συνδέεται στενότερα με το κάπνισμα τσιγάρων θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την αρτηριακή πίεση κατά τη φαρμακευτική χρήση κάνναβης. Σε υγιείς ανθρώπους, ένα ερέθισμα όπως η άσκηση θα προκαλέσει μια αρχική αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Αμέσως μετά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών συμβάντων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος που μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση υγείας μπορεί να πάθει περιστασιακά μια καρδιακή ανακοπή μετά τη διεξαγωγή ενός μαραθωνίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με καρδιακές παθήσεις έχουν προειδοποιηθεί για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο καρδιακός ρυθμός θα επανέλθει στο φυσιολογικό σε λεπτά μετά το ερέθισμα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει πολύ πιο αργά σε εκείνους με γνωστές ή άγνωστες καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μπορεί να παραμείνουν ανυψωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτά τα άτομα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη περίοδο αυξημένου κινδύνου καρδιακών συμβάντων από το κάπνισμα της κάνναβης. Μια μελέτη που έγινε στο Harvard Medical School αναφέρει ότι ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται 5 φορές μετά το κάπνισμα της κάνναβης και επιστρέφει στο φυσιολογικό εντός 5 ωρών. Ο κίνδυνος θα μπορούσε να παραμείνει ανυψωμένος αν η χρήση συνεχίζεται ή αντιστρόφως, αντίθετα, μπορεί η ανοχή να τεθεί. Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών συμβάντων είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητικός και έχει προεκταθεί από μελέτες σε ζώα, αναφορές περιστατικών και μετα-ανάλυση που δεν απομονώνουν απαραιτήτως τη χρήση κάνναβης από άλλους παράγοντες κινδύνου. 

Οι λίγες μελέτες που εξετάζουν τον κίνδυνο όπως η μελέτη CARDIA του University of California δεν διαπίστωσαν μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και των καρδιαγγειακών συμβάντων. Επομένως, οι χρήστες που ανησυχούν για τις ανεπιθύμητες ενέργειες στην πίεση πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση και να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με τη ιατρική ή την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης αν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μήπως το κάπνισμα κάνναβης μειώνει τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση;

Μετά την αρχική παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί σπάνια να είναι επικίνδυνη, ειδικά για εκείνους με άλλους παράγοντες κινδύνου, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια. Μόλις η ανοχή στα αποτελέσματα της ουσίας τεθεί σε επαναλαμβανόμενη χρήση, μπορεί να υπάρξει καθαρή μείωση της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου. Η αρχική υποτασική επίδραση μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί ως ζάλη όταν στεκόμαστε όρθιοι λίγα λεπτά μετά το κάπνισμα της κάνναβης. Μερικές μελέτες δείχνουν ακόμη και αν η κάνναβη προσλαμβάνεται σταθερά, η αρχική άνοδος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αμβλυνθεί ή να απαλειφθεί και κάποιος να βιώνει μόνο μια πτώση της αρτηριακής του πίεσης. Το ανανδαμίδιο, η φυσική μορφή της THC που παράγει το σώμα, αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε την ερώτηση του αν η κάνναβη χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη. Αν και ορισμένα συστατικά όπως η CBD και το ανανδαμίδιο μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα του φυτού με το πλήρες φάσμα των κανναβινοειδών θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Επομένως, διαφορετικές ποικιλίες μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση. 

  • Οι ποικιλίς Sativa είναι πιο διεγερτικές και μπορεί να οδηγήσουν σε αρχική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 
  • Οι ποικιλίες Indica είναι πιο χαλαρωτικές και μπορεί να προκαλέσουν μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ή να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. 

Αν κάποιος έχει ανησυχίες σχετικά με την πίεση, θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την πίεση του αίματος όταν χρησιμοποιεί κάνναβη για να βεβαιωθεί ότι δεν πηγαίνει ψηλά και για να δει εάν η χρήση κάνναβης στη συνέχεια μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η απάντηση θα είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους.

Μπορεί να γίνει ιατρική χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Μακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται να λειτουργεί σαν την άσκηση. Αμέσως μετά την άσκηση υπάρχει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και πιθανώς ελαφρά αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο, μετά από αυτή την αρχική περίοδο, υπάρχει μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνολική μείωση της αρτηριακής πίεσης με την άσκηση. Η κάνναβη φαίνεται να λειτουργεί ομοίως. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης μελετών σχετικά με το θέμα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κάποιου για να διαπιστωθεί ποια είναι η επίδραση του καπνού ή των βρώσιμων κάνναβης ειδικά στον εαυτό του. Κάποιος μπορεί επίσης να ανακαλύψει ποιες επιδράσεις έχουν οι διάφορες ποικιλίες, sativa και indica στην αρτηριακή του πίεση.

Συμπέρασμα: Οι επιδράσεις της κάνναβης στην αρτηριακή πίεση είναι πολύπλοκες. Οξεία και για περίπου μία ώρα μετά την κατάποση της κάνναβης, παρατηρείται μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Κατά την επόμενη ώρα, παρατηρείται ελαφρά αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων παρόμοιου με τον αυξημένο κίνδυνο από την άσκηση. Στη συνέχεια, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο ή μπορεί να μειωθεί από την αρχική τιμή. Η καλύτερη προσέγγιση για όσους ανησυχούν για την αρτηριακή πίεση είναι να πάρει και να καταγράψει αρκετές μετρήσεις της πίεσης του αίματος πριν, αμέσως μετά και αρκετές ώρες μετά το κάπνισμα της κάνναβης, για να βεβαιωθεί ότι δεν προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση ή να δει ποια στελέχη και πρότυπα πρόσληψης συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.   

Πηγή: cannabi.gr

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments