Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

0
2424

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Tourette’s Syndrome” https://www.marijuanadoctors.com/condit…/tourettes-syndrome/ , Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 29, 2019)

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το σύνδρομο Tourette (Tourette syndrome, TS), μπορεί να σου δώσει λίγη χαρά το να μάθεις ότι υπάρχει μια άλλη θεραπεία από ότι οι συνηθισμένες και αυτή είναι, η ιατρική χρήση της κάνναβης. Αν και το ότι η κάνναβη βοηθά με ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις είναι γνωστό, τώρα πλέον μπορεί να προστεθεί και το σύνδρομο Tourette στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο με τις παθήσεις που αντιμετωπίζει.

Εξετάσεις όπως η CT, η μαγνητική τομογραφία, οι εξετάσεις αίματος και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο Tourette. Όταν αυτές οι εξετάσεις βγουν αρνητικές για άλλες καταστάσεις και το άτομο έχει χρόνια, πολλαπλά φωνητικά ή κινητικά τικ για περισσότερο από ένα χρόνο, ο γιατρός θα αποφανθεί σε μια επίσημη κλινική διάγνωση του συνδρόμου Tourette.

Τι είναι το Σύνδρομο Tourette;
Το σύνδρομο Tourette είναι ένας τύπος νευρολογικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από στερεότυπες, επαναλαμβανόμενες, ακούσια φωνητικά και ακούσιες κινήσεις, γνωστά ως τικ (tic). Για παράδειγμα, μπορεί να σηκώνεις επανειλημμένα τους ώμους σου, να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου ή να λες προσβλητικές λέξεις ή να βγάζεις ασυνήθιστους ήχους και όλα αυτά να οφείλονται στο σύνδρομο Tourette.

Τα τικ μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Εάν έχεις σοβαρά τικ, αυτά θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία, την επικοινωνία και την ποιότητα της ζωής σου.

Οι τύποι τικ περιλαμβάνουν:
* Απλά τικ: Αυτά τα σύντομα, ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα τικ περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο αριθμό μυϊκών ομάδων.
* Συμπληρωματικά τικ: Αυτά τα συντονισμένα, ξεχωριστά μοτίβα κινήσεων περιλαμβάνουν μερικές μυϊκές ομάδες.

Τα τικ περιλαμβάνουν επίσης ήχους, δηλαδή υπάρχουν και φωνητικά τικ και με κίνηση, δηλαδή κινητικά τικ. Ωστόσο, τα κινητικά τικ αρχίζουν συνήθως πριν από τα φωνητικά τικ, αλλά οι άνθρωποι βιώνουν το φάσμα των τικ διαφορετικά.

Οι τύποι τείνουν να εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ δύο και 15 ετών και τα τρία τέταρτα αυτών τα εμφανίζουν στην ηλικία των 11[1]. Τα αρσενικά είναι περίπου τριπλάσια έως τέσσερις φορές πιο πιθανό[2] να αναπτύξουν σύνδρομο Tourette από ότι τα θηλυκά.
[1] “Tic disorders” (Διαταραχές με τικ) http://www.minddisorders.com/Py-Z/Tic-disorders.html
[2] “Tourette syndrome” (Σύνδρομο Tourette) https://www.mayoclinic.org/…/t…/symptoms-causes/syc-20350465

Παρόλο που το σύνδρομο Tourette δεν έχει θεραπεία, υπάρχουν κάποιες επιλογές αντιμετώπισης. Πολλοί άνθρωποι που έχουν TS δεν χρειάζονται θεραπεία όταν τα συμπτώματά τους είναι μόνο ήπια. Και τα τικ συχνά γίνονται ελεγχόμενα ή μειώνονται μετά τα εφηβικά χρόνια.

Ιστορία του συνδρόμου Tourette
Το 1825, ο γάλλος νευρολόγος Jean-Marc Itard παρείχε τις πρώτες γραπτές περιγραφές του συνδρόμου Tourette. O Itard είχε φροντίσει μια ευγενή που είχε φωνητικά τικ όταν ήταν επτά ετών. Τα τικ της τελικά εξελίχθηκαν σε κατάρες και κραυγές, που οδήγησαν στην ανάγκη να ζει σε απομόνωση.

Εξήντα χρόνια μετά την παροχή αυτής της περιγραφής από τον Itard, ο Georges Albert Edouard Brutus Gilles de la Tourette, νευροψυχίατρος και ο νονός της πάθησης, έγραψε μια εκτενή αναφορά σχετικά με λίγους ασθενείς με τικ. Συμπεριέλαβε τη Γαλλίδα ευγενή που ο Itard είχε μελετήσει στην έκθεσή του.

Συμπτώματα του συνδρόμου Tourette
Τα τικ αντιπροσωπεύουν τα πρωταρχικά συμπτώματα του TS, με πολυάριθμα κινητικά τικ και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Τα παραδείγματα κινητικών τικ περιλαμβάνουν:
* Ανήσυχα πόδια
* Τινάγματα κεφαλής
* Μορφασμούς
* Σήκωμα ώμων
* Ανοιγόκλεισμα ματιών
* Ανοιγόκλεισμα ενός ματιού

Τα παραδείγματα φωνητικών τικ περιλαμβάνουν:
* Παραγωγή ήχων τύπου κλικ
* “Καθαρισμός” λαιμού
* Ουρλιαχτά
* Επαναλαμβανόμενο ρούφηγμα της μύτης
* Φωνασκία

Μεταξύ των πιο ενοχλητικών και δραματικών τικ περιλαμβάνονται κινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα δραστηριότητες αυτοτραυματισμού, όπως χτύπημα του κεφαλιού κάπου ή αυτοτραυματισμός με χτυπήματα στο πρόσωπο.

Τι μπορεί να επηρεάσει τα τικ του συνδρόμου Tourette;
Τα φωνητικά τικ, σαν να επαναλαμβάνει κάποιος φράσεις ή τα λόγια των άλλων, που ονομάζεται ηχολαλία ή η προσφώνηση λέξεων, όπως οι βρισιές, οδηγούν σε ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά ή σε συμπεριφορές κοπρολαλίας. Μόνο περίπου το 15% των ανθρώπων με TS[3] έχουν εμπειρία με κοπρολαλία. Μερικοί άνθρωποι έχουν προκαταρκτικές πιέσεις, αισθήσεις ή παρορμήσεις στην επηρεασμένη μυϊκή ομάδα, πριν από τα τικ.
[3] “Tourette Syndrome Fact Sheet” (Ενημερωτικό δελτίο συνδρόμου Tourette) https://www.ninds.nih.gov/…/F…/Tourette-Syndrome-Fact-Sheet…

Κάποιοι με σύνδρομο Tourette λένε ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός επαναλήψεων ή να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για να μειωθεί η επιθυμία ή η αίσθηση. Τα τικ μπορούν να γίνουν πιο σοβαρά, να διαρκέσουν περισσότερο ή να συμβαίνουν συχνότερα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν είναι κάποιος αγχωμένος. Ο τύπος του τικ μπορεί να αλλάξει εντελώς.

Το άγχος ή ο ενθουσιασμός τείνουν να επιδεινώσουν τα τικ, ενώ η παραμονή σε ήρεμες ή εκτελεστικές δραστηριότητες φαίνεται να τα καθιστά σε καλύτερη κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να καταστείλουν τα τικ τους για λίγο. Ωστόσο, η ένταση αρχίζει να χτίζεται και τελικά θα πρέπει να απελευθερωθεί η εκδήλωση του τικ. Και αν το άτομο προσπαθήσει σκληρά να ελέγξει το τικ αυτό μπορεί να τον δυσκολέψει να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα.

Τα σφιχτά κολάρα ή άλλες σωματικές εμπειρίες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα τικ ή να τα κάνουν χειρότερα. Όταν άλλοι άνθρωποι καθαρίζουν τον λαιμό τους ή ρουφούν την μύτη τους, αυτές οι ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο με TS να κάνει παρόμοιους ήχους. Τα τικ δεν σταματούν κατά την διάρκεια του ύπνου, αλλά τείνουν να μειώνονται σημαντικά.

Επιδράσεις του συνδρόμου Tourette
Το TS μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα συμπεριφορικά και ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μαθησιακές δυσκολίες. Αλλά το TS δεν επηρεάζει συνήθως την ευφυΐα ενός ατόμου. Άλλες επιδράσεις του TS περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ
(ή Μανιοπαρορμητική Διαταραχή / Obsessive compulsive disorder, OCD)
Περίπου το 50 τοις εκατό των παιδιών με TS θα αναπτύξει επίσης ΙΨΔ. Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις χαρακτηρίζουν αυτή την ψυχική κατάσταση.

Στα παιδιά με σύνδρομο Tourette, τα συμπτώματα της ΙΨΔ φαίνονται συνήθως ως εξής:
* Ελέγχουν συνεχώς πράγματα. Για παράδειγμα, ελέγχουν εάν η πόρτα παραμένει ανοικτή ή εάν το παράθυρο είναι κλειδωμένο.
* Επιθυμούν συμμετρία και τάξη. Για παράδειγμα, τοποθετούν σε σειρά τα παιχνίδια τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο στα ράφια, και εάν υπάρχει διαταραχή στη σειρά, είναι εξαιρετικά αναστατωμένα.
* Κρατούν ή φυλάσσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται ή δεν έχουν καμία πραγματική αξία, όπως διαφημιστικά φυλλάδια ή εισιτήρια λεωφορείων.
* Πλένουν συνεχώς τα χέρια τους εξαιτίας μιας εμμονής για τον φόβο μιας μόλυνσης και ασθένειας.
* Έχουν μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά σε συνδυασμό με ένα φυσικό τικ, που προκαλεί το να σηκώνουν και αφήνουν κάτω συνεχώς ένα αντικείμενο ή να ανοίγουν και να κλείνουν μια πόρτα επανειλημμένα.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, ΔΕΠΥ (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD)
Η ΔΕΠΥ είναι μια άλλη συχνή διαταραχή που τα παιδιά με TS συχνά εμφανίζουν. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι η ΔΕΠΥ επηρεάζει μέχρι και τα μισά παιδιά[4] με TS.
[4] Michael H. Bloch, Kaitlyn E. Panza, Angeli Landeros-Weisenberger, James F. Leckman “Meta-Analysis: Treatment of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Children With Comorbid Tic Disorders” (Μετα-Ανάλυση: Θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας σε παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές με τικ) J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2009 Sep;48(9):884–893.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3943246/
Περίληψη
“Σκοπός: Η Food and Drug Administration (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του παρόντος τα ένθετα συσκευασίας των περισσότερων ψυχοδιεγερτικών φαρμάκων να αναγράφουν την παρουσία μιας διαταραχής τικ ως αντένδειξη στη χρήση τους. Περίπου τα μισά παιδιά με σύνδρομο Tourette εμφανίζουν την συναισθηματική διαταραχή έλλειψης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Επιδιώξαμε να προσδιορίσουμε τη σχετική αποτελεσματικότητα διαφορετικών φαρμάκων στη θεραπεία των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και τικ σε παιδιά με σύνδρομο Tourette και ΔΕΠΥ.
Μέθοδος: Διεξήγαμε μια έρευνα στην βάση δεδομένων PubMed για τον εντοπισμό όλων των διπλά τυφλών, τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε παιδιά με διαταραχή τικ. Χρησιμοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση τυχαίων αποτελεσμάτων με τυποποιημένη μέση διαφορά ως πρωταρχικό μας αποτέλεσμα για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της επίδρασης των φαρμακευτικών παραγόντων στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και των τικ.
Αποτελέσματα: Η μετα-ανάλυση μας περιελάμβανε εννέα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 477 άτομα. Εκτιμήσαμε την αποτελεσματικότητα των έξι φαρμάκων, της δεξτροαμφεταμίνης (dextroamphetamine), της μεθυλφαινιδάτης (methylphenidate), τους α-2 αγωνιστές (κλονιδίνη /clonidine και γουανφακίνη / guanfacine), της δεσιπραμίνης (desipramine), της ατομοξετίνης (atomoxetine) και του αποπρενυλίου (deprenyl). Η μεθυλοφαινιδάτη, οι άλφα-2 αγωνιστές, η δεσιπραμίνη και η ατομοξετίνη κατέδειξαν αποτελεσματικότητα στη βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ σε παιδιά με διαταραχή τικ. Οι αγωνιστές άλφα-2 και η ατομοξετίνη βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτωματικά διαταραχών tic. Παρόλο που υπήρχαν ενδείξεις ότι οι υπερ-θεραπευτικές δόσεις δεξτροαμφεταμίνης επιδεινώνουν τα τικ, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η μεθυλοφαινιδάτη χειροτέρεψε βραχυπρόθεσμα τη σοβαρότητα της νόσου.
Συμπεράσματα: Η μεθυλοφαινιδάτη φαίνεται να προσφέρει τη μεγαλύτερη και άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και δεν φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα τικ. Οι αγωνιστές άλφα-2 προσφέρουν την καλύτερη συνδυασμένη βελτίωση και στα συμπτώματα τικ και ΔΕΠΥ. Η ατομοξετίνη και η δεσιπραμίνη προσφέρουν πρόσθετες τεκμηριωμένες θεραπείες στην ΔΕΠΥ σε παιδιά με διαταραχές τικ. Πρέπει να αποφευχθούν οι υπερθεραπευτικές δόσεις δεξτροαμφεταμίνης”.

Ως διαταραχή συμπεριφοράς, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής προκαλεί προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την διατήρηση της προσοχής, την ικανότητα σχεδιασμού και συγκέντρωσης. Τα παιδιά με TS και ΔΕΠΥ έχουν συνήθως πιο μεγάλη δυσκολία να εστιάζουν σε εργασίες για μεγάλες περιόδους και αποσπάται εύκολα η προσοχή τους.

Προβλήματα συμπεριφοράς
Τα παιδιά με TS μπορούν επίσης να αναπτύξουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως:
* Άγχος
* Ευερεθιστότητα
* Ξαφνική οργή
* Αντικοινωνική συμπεριφορά
* Ακατάλληλη συμπεριφορά σε άλλους
* Συμπεριφορά αυτο-τραυματισμού, αν και αυτή είναι λιγότερο κοινή

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η ακατάλληλη συμπεριφορά του μπορεί συχνά να μετατραπεί και αυτό να ενεργεί με σεξουαλικά επιθετικό τρόπο ή να διατυπώνει ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια. Μόλις ένα παιδί αρχίσει τη θεραπεία, ωστόσο, αυτοί οι τύποι προβλημάτων συνήθως βελτιώνονται.

Μαθησιακές δυσκολίες
Το TS συνήθως δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη μάθηση, ειδικά σε ένα άτομο με ΔΕΠΥ ή ΙΨΔ. Συχνά τα άτομα με TS δυσκολεύονται να μάθουν μέσω της διαδικασίας που ένα παιδί μαθαίνει διαβάζοντας. Το τμήμα του εγκεφάλου τους που ελέγχει τις μαθησιακές συνήθειες είναι το βασικό γάγγλιο και αυτό είναι το μέρος που συνδέεται περισσότερο με το TS.

Τα παιδιά με TS μπορεί να έχουν προβλήματα με ορισμένες δραστηριότητες και να αποκτήσουν δεξιότητες που άλλα παιδιά αποκτούν, όπως είναι η γραφή, η ανάγνωση και η πρόσθεση ή αφαίρεση αριθμών. Ορισμένα παιδιά με σύνδρομο Tourette μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη.

Στατιστικές του συνδρόμου Tourette
Τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έχουν καταρτίσει αυτές τις στατιστικές που αφορούν το σύνδρομο Tourette[5]:
* Ένα στα 360, παιδιά ηλικίας έξι έως 17 ετών στις ΗΠΑ έχουν λάβει διάγνωση TS. Αυτό ισούται με περίπου 138.000 παιδιά.
* Περίπου το 37% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί έχουν μέτριες ή σοβαρές μορφές TS.
* Περίπου το 86% των παιδιών που έχουν διαγνωσθεί έχουν επίσης διαγνωστεί με μία επιπλέον συμπεριφορική, ψυχική ή αναπτυξιακή κατάσταση.
[5] “Data & Statistics on Tourette Syndrome” (Δεδομένα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το σύνδρομο Tourette) https://www.cdc.gov/ncbddd/tourette/data.html

Το University of Washington αναφέρει αυτά τα γεγονότα[6] σχετικά με το σύνδρομο Tourette:
* Σχεδόν 200.000 άτομα στις ΗΠΑ έχουν πλήρους εξέλιξης σύνδρομο Tourette.
* Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά ήπια συμπτώματα TS.
[6] “Tourette Syndrome” (Σύνδρομο Tourette) https://faculty.washington.edu/chudler/ts.html

Οι διαθέσιμες θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για το σύνδρομο Tourette και τις παρενέργειες του
Συχνά τα τικ δεν απαιτούν θεραπεία επειδή είναι ήπια. Εάν τα τικ είναι προβληματικά, ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για να βοηθήσει τον πάσχοντα να ανακουφιστεί. Μπορεί να χρειαστεί αρκετές προσπάθειες για να βρεθεί η σωστή δοσολογία που θα βοηθήσει με τα τικ, γι’ αυτό χρειάζεται η αγαστή συνεργασία με τον γιατρό για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.

Τα φάρμακα για το σύνδρομο Tourette μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Αλοπεριδόλη (Haloperidol, Haldol)
Η αλοπεριδόλη αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτες εκρήξεις ήχων, λέξεων και κινήσεων που σχετίζονται με το TS. Βοηθά επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά που είναι υπερκινητικά όταν άλλα φάρμακα ή θεραπείες δεν το έχουν καταφέρει. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της αλοπεριδόλης περιλαμβάνουν:
* Ζάλη, πονοκέφαλος, νωθρότητα ή αίσθημα περιστροφής
* Κνησμός ή ήπιο δερματικό εξάνθημα
* Αϋπνία
* Αίσθημα άγχους ή ανησυχίας
* Θολή όραση, ξηροστομία ή ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο
* Άτυπη εμμηνορροϊκή περίοδος, διεύρυνση του μαστού, απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος

Φλουφαιναζίνη (Fluphenazine, Prolixin)
Ένα μέρος της κατηγορίας των φαρμάκων φαινοθειαζίνης, η νευροληπτική ουσία φλουφαιναζίνη λειτουργεί επηρεάζοντας την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ελέγχει τα τικ επηρεάζοντας την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φλουφαιναζίνης περιλαμβάνουν:
* Λήθαργος
* Νωθρότητα
* Ιδρώτας
* Απώλεια της όρεξης
* Ναυτία
* Θολή όραση
* Ξερό στόμα

Πιμοζίδη (Pimozide, Orap)
Η πιμοζίδη βοηθά στη μείωση των μη ελεγχόμενων κινητικών ή φωνητικών τικ που προκαλεί το TS. Μειώνει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της πιμοζίδης περιλαμβάνουν:
* Νωθρότητα, κεφαλαλγία ή ζάλη
* Πυρετός
* Προβλήματα όρασης
* Αίσθημα ανησυχίας
* Ξερό στόμα
* Δυσκοιλιότητα

Κλονιδίνη (Clonidine, Catapres) και Γουανφακίνη (Guanfacine, Tenex, Intuniv)
Αυτές οι ουσίες που αποτελούν βάση για φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δίνονται και για τη θεραπεία των τικ. Οι ειδικοί της υγειονομικής περίθαλψης κρίνουν ότι η κλονιδίνη και η γουανφακίνη είναι λογικά ασφαλείς για τη θεραπεία μέτριων τικ. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της κλονιδίνης και της γουανφακίνης περιλαμβάνουν:
* Ζάλη ή υπνηλία
* Δυσκοιλιότητα
* Πόνος στο αυτί ή πονοκέφαλος
* Ευερεθιστότητα ή αίσθημα κούρασης

Αντικαταθλιπτικά
Η παροξετίνη (paroxetine, Paxil), η σερτραλίνη (sertraline, Zoloft), η φλουοξετίνη (fluoxetine, Prozac) και άλλα αντικαταθλιπτικά βοηθούν με τη θλίψη, το άγχος και τα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν:
* Αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη
* Ναυτία
* Θολή όραση
* Ξερό στόμα
* Νωθρότητα και κόπωση
* Σεξουαλικά προβλήματα όπως μειωμένος οργασμός, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και στυτική δυσλειτουργία
* Αϋπνία
* Δυσκοιλιότητα

Συμπεριφορική θεραπεία και θεραπεία ομιλίας
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπεία ομιλίας. Ένας σύμβουλος ή ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει με τα κοινωνικά ζητήματα που προκαλούν τα τικ και άλλα συμπτώματα. Η θεραπεία συμπεριφοράς μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ένας τύπος θεραπείας, ειδικότερα, γνωστός ως habit-reversal training, διδάσκει να αναγνωρίζει κάποιος όταν είναι να συμβούν τα τικ για να μπορεί να κινηθεί με τρόπο τέτοιο που να τα σταματάει.

Ιατρική χρήση της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette
Όπως αναφέρθηκε, η κάνναβη είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών νευρολογικών καταστάσεων και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εξασθενητικών τικ, των συμπτωμάτων συμπεριφοράς και άλλων συμπτωμάτων του TS.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο Tourette
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neuroscience[7] και διεξήχθη από το University of Toronto ανακάλυψε ότι η κάνναβη κατευνάζει τα τικ σε ασθενείς με σύνδρομο Tourette. Μια άλλη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Behavioral Neurology[8], καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εμπειρογνώμονες συστήνουν την THC για τη θεραπεία του συνδρόμου Tourette σε ενήλικες όταν άλλες θεραπείες πρώτης γραμμής δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των τικ. Οι ανθεκτικοί σε θεραπεία ενήλικες ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν και τη θεραπεία με THC.
[7] Müller-Vahl KR, Prevedel H, Theloe K, Kolbe H, Emrich HM, Schneider U “Treatment of Tourette syndrome with delta-9-tetrahydrocannabinol (delta 9-THC): no influence on neuropsychological performance” (Θεραπεία του συνδρόμου Tourette με δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (δέλτα 9-THC): καμία επίδραση στη νευροψυχολογική απόδοση) Neuropsychopharmacology. 2003 Feb;28(2):384-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589392
Περίληψη
“Προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κάνναβη (Cannabis sativa) και η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δέλτα(9)-THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των τικ και των προβλημάτων συμπεριφοράς στο σύνδρομο Tourette (TS). Συνεπώς, εικάζεται ότι το κεντρικό σύστημα υποδοχέων κανναβινοειδών μπορεί να εμπλέκεται στην παθολογία του TS. Ωστόσο, σε υγιείς χρήστες κάνναβης υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν η χρήση κάνναβης προκαλεί οξεία ή/και μακροχρόνια γνωστικά ελλείμματα. Σε αυτή την τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, ερευνήσαμε την επίδραση μιας θεραπείας με έως και 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6 εβδομάδων σε νευροψυχολογικές επιδόσεις σε 24 ασθενείς που πάσχουν από TS. Κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, αμέσως, καθώς και 5-6 εβδομάδες μετά την απόσυρση της θεραπείας με Δέλτα(9)-THC, δεν παρατηρήθηκε καμιά επιβλαβής επίδραση στην καμπύλη εκμάθησης, την παρεμπόδιση, την ανάκληση και αναγνώριση λιστών με λέξεις, την άμεση οπτική μνήμη και τη απόσπαση προσοχής. Με μέτρηση της άμεσης έκτασης της λεκτικής μνήμης, βρήκαμε ακόμη μια τάση για σημαντική βελτίωση κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν προηγούμενα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι σε ασθενείς που πάσχουν από TS, η θεραπεία με Δέλτα(9)-THC δεν προκαλεί ούτε οξεία ούτε μακροχρόνια νοητικά ελλείμματα. Απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες ελεγχόμενες μελέτες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το προφίλ δυσμενών επιπτώσεων της THC σε ασθενείς που πάσχουν από TS”.
[8] Müller-Vahl KR “Treatment of Tourette syndrome with cannabinoids” (Θεραπεία του συνδρόμου Tourette με κανναβινοειδή) Behav Neurol. 2013;27(1):119-24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5215298/
Περίληψη
“Τα κανναβινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα, το κανναβινοειδές δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και το nabiximols από εκχύλιση κάνναβης έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ναυτίας, της ανορεξίας και της σπαστικότητας αντίστοιχα. Στο σύνδρομο Tourette (TS) αρκετές ανέκδοτες αναφορές έδειξαν ότι η κάνναβη μπορεί να είναι αποτελεσματική όχι μόνο στην καταστολή των τικ, αλλά και στη θεραπεία των συσχετισμένων συμπεριφορικών προβλημάτων. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο δύο ελεγχόμενες δοκιμές που διερευνούν την επίδραση της THC στη θεραπεία του TS. Χρησιμοποιώντας κλίμακες αξιολόγησης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εξεταστές, και στις δύο μελέτες μπορεί να παρατηρηθεί σημαντική μείωση των τικ μετά από θεραπεία με THC σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, χωρίς να προκαλούνται σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της THC στα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα είναι ασυνεπή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη επισκόπηση του Cochrane σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών σε TS, δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, επειδή δεν υπάρχουν πλέον δοκιμές μεγαλύτερου αριθμού ασθενών. Παρά την εκτίμηση αυτή, από πολλούς εμπειρογνώμονες, η THC συνιστάται για τη θεραπεία του TS σε ενήλικες ασθενείς, όταν οι θεραπείες πρώτης γραμμής απέτυχαν να βελτιώσουν τα τικ. Συνεπώς, σε ανθεκτικούς σε θεραπεία ενήλικες ασθενείς, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θεραπεία με THC”.

Λόγω των ηρεμιστικών επιδράσεων ορισμένων στελεχών κάνναβης, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με εμμονή, οργή, ευερεθιστότητα, αϋπνία και άγχος να περιορίσουν αυτά τα συμπτώματα. Το στίγμα περιβάλλει τόσο τα τικ που εμπλέκονται στο σύνδρομο Tourette όσο και στη χρήση κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να μετριάσει απαλά τα τικ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη θα τα επιδεινώσει. Η έρευνα καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δυσμενής επίδραση της THC σε ασθενείς με TS.

Επί του παρόντος, το Αρκάνσας, το Ιλλινόις, η Μινεσότα και το Οχάιο έχουν εγκρίνει το σύνδρομο Tourette ως ειδική προϋπόθεση για τη θεραπεία με την ιατρική χρήση κάνναβης. Πρέπει να διεξαχθούν επιπλέον έρευνες για τη θεραπεία με την ιατρική χρήση της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να προσαρμόζουν τις δόσεις και τα φάρμακα στο άτομο. Για τους ανθρώπους των οποίων τα τρέχοντα φάρμακα ή οι μέθοδοι θεραπείας αποδειχθούν ανεπαρκή, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι μια επιλογή θεραπείας, ιδιαίτερα εάν ανακαλυφθεί ότι ένα από τα μη ψυχοδραστικά συστατικά της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει. Αυτό θα επέτρεπε επίσης και στα παιδιά να το παίρνουν χωρίς να υπάρχουν πιθανές γνωστικές παρενέργειες.

Ποια συμπτώματα του συνδρόμου Tourette μπορεί να θεραπεύσει η κάνναβη;
Η κάνναβη για το σύνδρομο Tourette μπορεί να θεραπεύσει συμπτώματα όπως:
* Άγχος
* Ψυχαναγκασμός
* Αϋπνία
* Ευερεθιστότητα
* Εκδηλώσεις οργής
* Τικ

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κάνναβη μειώνει τα τικ με παρόμοιους τρόπους όπως και στις συνθήκες που προκαλούνται στην νόσο του Parkinson και σε άλλες δυστονίες. Παρόλο που δεν είναι σαφές πώς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάτι να κάνει με την πυκνότητα της παρουσίας των υποδοχέων κανναβινοειδών στο τμήμα του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση και τη συμπεριφορά.

Μερικές από τις χρήσιμες ποικιλίες της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette, περιλαμβάνουν:
* Pink Berry (Indica). Η ποικιλία Pink Berry ανυψώνει το μυαλό με ευφορία. Χαλαρώνει βαθιά και καθησυχάζει τα άκρα, κάτι που την καθιστά ιδανική για εκκεντρικές διαθέσεις και ανησυχία.
https://www.allbud.com/ma…/indica-dominant-hybrid/pink-berry
* Fat Axl (Hybrid). Η Fat Axl αναφλέγει το μυαλό και χαλαρώνει τα άκρα ενώ παράλληλα προσφέρει αποτελέσματα που εξομαλύνουν τη σωματική δυσφορία και το άγχος.
https://www.allbud.com/marijuana-strains/hybrid/fat-axl
* Josh D OG (Indica). Αυτή είναι μια ωφέλιμη ποικιλία για την ανακούφιση του άγχους.
https://www.allbud.com/mar…/indica-dominant-hybrid/josh-d-og
* Dream Beaver (Sativa). Επιτρέπει το είναι κάποιος παραγωγικός, ενεργός και κοινωνικός. Αυτό είναι πολύ θετικό στις μέρες που αισθάνεται κάποιος ότι χρειάζεται έναν γερανό για να τον βοηθήσει να σηκωθεί στα πόδια τους και να αποκτήσει διάθεση και κίνητρο για βγάλει την μέρα. Βοηθά επίσης με την σπαστικότητα, τους μυϊκούς σπασμούς και την κόπωση.
https://www.allbud.com/…/sativa-dominant-hybrid/dream-beaver
* Gooberry (Indica). Μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις το Gooberry εάν είσαι αντιμέτωπος με την αϋπνία.
https://www.wikileaf.com/strain/gooberry/
* White Fire 43 (Indica). Πολύ καλή ποικιλία για κατανάλωση πριν το βραδινό ύπνο, η White Fire 43 βοηθά στην αποσυμπίεση, στην χαλάρωση και στην επίτευξη ύπνου όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αϋπνία. Επίσης καταπολεμά το άγχος και την πιθανή κατάθλιψη που μπορεί να έχει κάποιος από την κατάστασή του.
https://www.allbud.com/…/indica-dominant-hybr…/white-fire-43

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας της κάνναβης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Tourette
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος για την θεραπεία με κάνναβη στο σύνδρομο Tourette. Ορισμένες από αυτές είναι:
* Ατμοποίηση κάνναβης
* Ενισχυμένα βρώσιμα
* Κάπνισμα
* Χυμοί κάνναβης
* Επιδερμικά
* Υπογλώσσια

Πληροφορίες σχετικά με την ιατρική κάνναβη και το σύνδρομο Tourette
* “Can Medicinal Cannabis Be Used to Suppress Tourette’s Syndrome Tics” (Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των τικ στο σύνδρομο Tourette)
https://www.marijuanadoctors.com/…/can-medicinal-cannabis-…/
* “Best Strains of Cannabis to Manage Tourette’s Syndrome-Related Obsession Compulsive Behavior” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τη διαχείριση της σχετικής με το σύνδρομοTourette ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς)
https://www.marijuanadoctors.com/…/best-strains-cannabis-m…/
* “Antidepressants vs. Medicinal Cannabis to Treat Tourette’s Syndrome” (Αντικαταθλιπτικά φάρμακα έναντι φαρμακευτικής κάνναβης για τη θεραπεία του συνδρόμου Tourette)
https://www.marijuanadoctors.com/…/antidepressants-vs-medi…/

Οι ερευνητές βρήκαν μια πιθανή εξήγηση για το τι προκαλεί τα τικ στο σύνδρομο Tourette


(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Researchers find clue to cause of tics in Tourette syndrome” https://medicalxpress.com/…/2015-01-clue-tics-tourette-synd… , by Bill Hathaway, Yale University, JANUARY 6, 2015)

Τα τικ που εμφανίζονται στο σύνδρομο Tourette μπορεί να προκληθούν από την απώλεια συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, όπως αποδεικνύει μελέτη του Yale University.

Τα ευρήματα, τα οποία παρέχουν μια ένδειξη για την αιτία των συμπτωμάτων που πλήττουν εκατομμύρια ασθενείς με σύνδρομο Tourette παγκοσμίως, περιγράφονται στην ηλεκτρονική έκδοση της 5ης Ιανουαρίου του Proceedings of the National Academy of Sciences.

Προηγούμενες μεταθανάτιες μελέτες σε άτομα με σοβαρές μορφές της νόσου έδειξαν ότι υπήρξε μείωση σε ένα σπάνιο αλλά σημαντικό τύπο νευρώνα στο dorsal striatum, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Christopher Pittenger, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής, διερεύνησε αν η απώλεια αυτών των νευρώνων θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα.

Αφαίρεσαν περίπου τους μισούς από αυτούς τους σπάνιους νευρώνες (που φαίνονται με κόκκινο χρώμα στη συνοδευτική εικόνα), οι οποίοι χρησιμοποιούν τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, από το dorsal striatum εγκεφάλου ποντικών. Αυτά τα ποντίκια εμφάνισαν κινήσεις που μοιάζουν με τικ όταν υποβάλλονταν σε στρες ή όταν εκτέθηκαν σε αμφεταμίνη, δύο καταστάσεις που μπορούν επίσης να εμφανίσουν τικ σε ασθενείς.

Ωστόσο, άλλα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στο σύνδρομο Tourette, όπως τα προβλήματα με τη μάθηση, των κινητικών δεξιοτήτων και το φιλτράρισμα των αισθητηριακών πληροφοριών, δεν επηρεάστηκαν. Αυτό υποδηλώνει ότι η απώλεια αυτών των ειδικών νευρώνων μπορεί να είναι επαρκής μόνο για την παραγωγή τικ, αλλά όχι και των άλλων συμπτωμάτων που παρατηρούνται στο σύνδρομο Tourette, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη:
Xu M, Kobets A, Du JC, Lennington J, Li L, Banasr M, Duman RS, Vaccarino FM, DiLeone RJ, Pittenger C “Targeted ablation of cholinergic interneurons in the dorsolateral striatum produces behavioral manifestations of Tourette syndrome” (Η στοχευμένη κατάλυση των χολινεργικών διανευρώνων στο ραχιαίο ραβδωτό σώμα παράγει συμπεριφορικές εκδηλώσεις του συνδρόμου Tourette) Proc Natl Acad Sci USA. 2015 Jan 20;112(3):893-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311862/
Περίληψη
“Το σύνδρομο Gilles de la Tourette (TS) χαρακτηρίζεται από τικ, τα οποία παροδικά επιδεινώνονται από το άγχος, την οξεία χορήγηση ντοπαμινεργικών φαρμάκων και από τα ελαφρά ελλείμματα στον κινητικό συντονισμό και την αισθητικοκινητική πύλη. Αντιπροσωπεύει το πιο σοβαρό τέλος ενός φάσματος διαταραχών τικ που, συνολικά, επηρεάζουν το ~5% του πληθυσμού. Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι συχνά ανεπαρκείς και η παθοφυσιολογία είναι ελάχιστα κατανοητή. Μεταθανάτιες μελέτες έχουν αποκαλύψει τη μείωση των ειδικών διανομέων striatal, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χολινεργικών διανευρώνων, σε σοβαρή νόσηση. Δοκιμάσαμε την υπόθεση ότι αυτό το έλλειμμα επαρκεί για την παραγωγή πτυχών της φαινομενολογίας του TS, χρησιμοποιώντας μια στρατηγική για στοχοθετημένη, ειδική κυτταρική απόσπαση σε ποντίκια. Επιτύχαμε ~50% κατάλυση των χολινεργικών διανευρώνων του ραβδωτού σώματος, ανακεφαλαίνοντας το έλλειμμα που παρατηρήθηκε σε ασθενείς μεταθανάτια, χωρίς καμία επίδραση στους GABAergic δείκτες markers ή σε διανευρώνες fast-spiking που εκφράζουν παρβαλβουμίνη. Η απόσταση διανευρώνων στο ραχιαίο ραβδωτό (dorsolateral striatum, DLS), που αντιστοιχεί περίπου στο ανθρώπινο, οδήγησε σε στερεοτυπίες τύπου τικ μετά από πρόκληση οξείας πίεσης ή πρόκλησης με d-αμφεταμίνη. Η απόσπαση στο ραχιαίο ραβδωτό σώμα, αντίθετα, δεν το έκανε. Η απομάκρυνση του εσωτερικού νευρώνα DLS οδήγησε επίσης σε έλλειμμα συντονισμού στην κίνηση, αλλά όχι σε τυχόν ανωμαλίες στην παρεμπόδιση prepulse, ένα μέτρο της αισθητηριοκινητικής πύλης. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την αιτιώδη επάρκεια των ελλειμμάτων χολινεργικών διανευρώνων στο DLS για να παράγουν ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του TS”.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σπάνια γενετική αιτία του συνδρόμου Tourette


(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Researchers find rare genetic cause of Tourette syndrome” https://medicalxpress.com/…/2014-01-rare-genetic-tourette-s… , by Bill Hathaway, Yale University, JANUARY 9, 2014)

Μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που διαταράσσει την παραγωγή ισταμίνης στον εγκέφαλο είναι μια αιτία για τα τικ και των άλλων ανωμαλιών του συνδρόμου Tourette, σύμφωνα με νέα ευρήματα των ερευνητών του Yale School of Medicine.

Η ισταμίνη συσχετίζεται συνήθως με την αλλεργία, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο ως μόριο σηματοδότησης στον εγκέφαλο. Οι αλληλεπιδράσεις με αυτό το σύστημα του εγκεφάλου εξηγεί γιατί ορισμένα φάρμακα αλλεργιών προκαλούν στους ανθρώπους υπνηλία.

Το 2010, οι ερευνητές του Yale έδειξαν ότι μια οικογένεια με εννέα μέλη που πάσχουν από σύνδρομο Tourette έφεραν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται HDC που διαταράσσει την παραγωγή ισταμίνης. Η μελέτη καταδεικνύει ότι αυτή η μετάλλαξη προκαλεί τη διαταραχή. Τα ποντίκια με την ίδια μετάλλαξη αναπτύσσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο σύνδρομο Tourette, έδειξε η ομάδα του Yale. Επίσης, αυτοί οι ποντικοί και οι ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη HDC έδειξαν ανωμαλίες στην σηματοδότηση από τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις καταστάσεις του συνδρόμου Tourette και τις σχετικές καταστάσεις.

Οι εταιρείες φαρμάκων έχουν αναπτύξει φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους εγκεφαλικούς υποδοχείς ισταμίνης σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν την σχιζοφρένεια και την ΔΕΠΥ. Αν και δεν έχουν εγκριθεί για γενική χρήση ακόμα, αυτά τα φάρμακα ή άλλα που στοχεύουν υποδοχείς ισταμίνης, θα πρέπει να εξεταστούν για να δούμε αν μπορούν να θεραπεύσουν συμπτώματα του συνδρόμου Tourette, δήλωσε ο Pittenger.

Η μελέτη:
* Ercan-Sencicek AG, Stillman AA, Ghosh AK, Bilguvar K, O’Roak BJ, Mason CE, Abbott T, Gupta A, King RA, Pauls DL, Tischfield JA, Heiman GA, Singer HS, Gilbert DL, Hoekstra PJ, Morgan TM, Loring E, Yasuno K, Fernandez T, Sanders S, Louvi A, Cho JH, Mane S, Colangelo CM, Biederer T, Lifton RP, Gunel M, State MW “L-histidine decarboxylase and Tourette’s syndrome” (L-ιστιδίνη δεκαρβοξυλάση και σύνδρομο Tourette) N Engl J Med. 2010 May 20;362(20):1901-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20445167
Περίληψη
“Το σύνδρομο Tourette είναι μια κοινή αναπτυξιακή νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνια κινητικά και φωνητικά τικ. Παρά την ισχυρή γενετική συμβολή, η κληρονομικότητα είναι σύνθετη και τα αλληλόμορφα κινδύνου έχουν αποδειχθεί δύσκολα. Εδώ περιγράφουμε μια ανάλυση της σύνδεσης σε μια γενεαλογία δύο γενεών που οδηγεί στην αναγνώριση μιας σπάνιας λειτουργικής μετάλλαξης στο γονίδιο HDC που κωδικοποιεί την αποκαρβοξυλάση της L-ιστιδίνης, το περιοριστικό του ρυθμού ένζυμο στη βιοσύνθεση ισταμίνης. Τα ευρήματά μας, μαζί με προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα από συστήματα μοντέλων, δείχνουν ένα ρόλο για την ισταμινεργική νευροδιαβίβαση στον μηχανισμό και τη διαμόρφωση του συνδρόμου Tourette και των τικ σε αυτό”.

Έλεγχος της ισταμίνης στο σύνδρομο Tourette


(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Histamine control of Tourette syndrome” https://medicalxpress.com/…/2014-01-histamine-tourette-synd… , by John Hewitt , Medical Xpress, JANUARY 17, 2014 REPORT)

Όπως και στην ναρκοληψία (narcolopsy), το σύνδρομο Tourette παραμένει ένα αίνιγμα για τους νευροεπιστήμονες που το μελετούν, όπως και για τους πάσχοντες. Το να παραδεχτούμε ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τίποτα για το πώς λειτουργούν οι ασθένειες όπως το σύνδρομο Tourette, είναι απλά η παραδοχή της πραγματικότητας. Ωστόσο, η συνήθης μέθοδος επιστημονικής έρευνας άρχισε τελικά να μας δίνει κάποιες ουσιαστικές ενδείξεις, πρόσφατα στη ναρκοληψία και τώρα και στο σύνδρομο Tourette. Χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο της νόσου, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένας τρόπος, μεταξύ πολλών, για να προκληθεί η ασθένεια, είναι να δημιουργηθεί μια ανεπάρκεια του ενζύμου histidine decarboxylase (Hdc). Τα νέα ευρήματά τους, τα οποία μόλις δημοσιεύθηκαν στο Cell, υποδεικνύουν επίσης ότι παρόμοιοι μηχανισμοί μπορεί να λειτουργούν και σε ανθρώπινους ασθένεις.

Όταν οι ερευνητές knocked out το γονίδιο Hdc σε ποντίκια, η σύνθεση της ισταμίνης από την ισταδίνη μειώθηκε και τα ποντίκια εμφάνισαν τις στερεότυπες συμπεριφορές του συνδρόμου Tourette. Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για την εκδοχή των φωνητικών τικ στα ποντίκια για να κάνουν γενικεύσεις σχετικά με πιθανές αυξήσεις στην βωμολοχία. Ωστόσο, μια στενή παράλληλη με την ανθρώπινη συμπτωματολογία του συνδρόμου Tourette, επιδείχθηκε από την ικανότητα μιας έγχυσης του ανταγωνιστή του υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης (της αλοπεριδόλης / haloperidol) να σταθεροποιήσει τα τικ στο ποντίκι. Επίσης, μια άμεση έγχυση ισταμίνης μειώνει τα επίπεδα DA στο striatum, το οποίο επίσης έρχεται σε συσχέτιση με το σκεπτικό σχετικά και το TS στον άνθρωπο.

Παρόλο που η αλοπεριδόλη είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για να το χορηγούμε σε παπαγάλους για να τους σταματήσουν να βγάζουν όλα τα φτερά τους, πιθανόν να μπορούμε να τα καταφέρουμε και καλύτερα. Το φάρμακο δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο επιθετικά, όπως για παράδειγμα στη Σοβιετική Ένωση για να σπάσει τη βία των κρατουμένων, αλλά και από τις δικές μας τελωνειακές και μεταναστευτικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των ενοχλητικών απελάσεων. Σήμερα οι ερευνητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πιο προηγμένες τεχνικές, όπως βαθιά εγκεφαλική διέγερση (deep brain stimulation, DBS)[1], για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση εγκεφάλων που έχουν κολλήσει σε περίεργα σημεία στον πνευματικό-μηχανικό χώρο.
[1] “Deep brain stimulation” (Βαθιά διέγερση εγκεφάλου) https://medicalxpress.com/tags/deep+brain+stimulation/

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας προσπάθειας για τη θεραπεία της ψυχικής νόσου μέσω της εφαρμογής ηλεκτρικής ή οπτικής διέγερσης[2] πρωτοπορεί ο Karl Deiserroth, ο οποίος έχει γράψει μια εξαιρετική επισκόπηση[3] στο Nature σε αυτόν τον τομέα. Η περιοχή που παρέχει την ισταμίνη για όπου χρειάζεται στον εγκέφαλο είναι μια μικρή περιοχή του οπίσθιου υποθαλάμου που ονομάζεται κορτικοαμυελικός πυρήνας (tuberomammillary nucleus). Ενώ είναι δυνατόν να στοχεύσουμε ακριβώς αυτήν την περιοχή χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο, τα μεγαλύτερα αποτελέσματα οποιασδήποτε διέγερσης στις άμεσες γειτονικές περιοχές δεν είναι τόσο ακριβή.
[2] “optical stimulation” (οπτική διέγερση) https://medicalxpress.com/tags/optical+stimulation/
[3] Deisseroth K “Circuit dynamics of adaptive and maladaptive behaviour” (Δυναμική κυκλωμάτων της προσαρμοστικής και απροσάρμοστης συμπεριφοράς) Nature. 2014 Jan 16;505(7483):309-17… https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4069282/

Περίληψη “Η πρόσφατη ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διερεύνηση συγκεκριμένων συστατικών ανέπαφων βιολογικών συστημάτων επέτρεψε την αποσαφήνιση των νευρικών κυκλωμάτων που υποκρύπτουν τις προσαρμοστικές και απροσάρμοστες συμπεριφορές. Οι ερευνητές είναι πλέον σε θέση να παρατηρούν και να ελέγχουν, με υψηλή χωροχρονική ανάλυση, δομικά καθορισμένες άθικτες οδούς κατά μήκος των οποίων η ηλεκτρική δραστηριότητα ρέει κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεση σύνθετων συμπεριφορών. Αυτές οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο έλεγχος της δυναμικής που σχετίζεται με την προβολή είναι κατάλληλος για τη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών ασθενειών. Οι αρχές της δομικής δυναμικής έχουν αναδυθεί για να παρέχουν ποικίλες, απροσδόκητες και αιτιακές γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία άθικτων και άρρωστων νευρικών συστημάτων, που συνδέουν τη μορφή και τη λειτουργία στον εγκέφαλο”. Η διέγερση μπορεί να κάνει περισσότερα από απλά να διεγείρει ή να αναστέλλει αιχμές στους νευρώνες. Εάν το τελικό αποτέλεσμα εδώ για την εκτομή είναι μεγαλύτερη απελευθέρωση ισταμίνης, το υποθετικό σενάριο θεραπείας είναι ότι η ισταμίνη συμβάλλει στη διατήρηση της ντοπαμίνης υπό έλεγχο, ανεξάρτητα από το τι σημαίνει έλεγχος. Σε ορισμένες περιοχές, ή στις συναπτικές ειδικότητες των νευρώνων και των γλοιών, αυτό θα σήμαινε περισσότερη ντοπαμίνη, σε άλλες, ίσως λιγότερη. Στον άνθρωπο η μετάλλαξη Hdc “W317X”, είναι σπάνια και επομένως αυτό θα εξηγούσε μόνο μερικές περιπτώσεις από το σύνδρομο Tourette. Όσον αφορά τους άλλους μηχανισμούς, ο ρόλος της ισταμίνης, ή για το θέμα της ισταδίνης, στο σύνδρομο Tourette, τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού. Για παράδειγμα, η επιγενετική ρύθμιση είναι πλέον πολύ στη μόδα και έχει ήδη επεκταθεί στην θεραπευτική αρένα. Η ρύθμιση της κατάστασης ακετυλίωσης ιστόνης στον πυρήνα, από τους αναστολείς HDAC, θεωρείται πλέον ως φαρμακολογικός στόχος. Ένα πρόσφατο άρθρο στο Cell δείχνει ακόμη και έναν ρόλο για το HDAC σε πιο εσωστρεφή επιγενετικά φαινόμενα, όπως η ενοποίηση της μνήμης[4]. Ποιος μας λέει ότι οι ιστόνες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται στην πισίνα αργής κυκλοφορίας, δεν περιορίζονται από την διαθεσιμότητα της ιστιδίνης; [4] G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναräff J, Joseph NF, Horn ME, Samiei A, Meng J, Seo J, Rei D, Bero AW, Phan TX, Wagner F, Holson E, Xu J, Sun J, Neve RL, Mach RH, Haggarty SJ, Tsai LH “Epigenetic priming of memory updating during reconsolidation to attenuate remote fear memories” (Επιγενετική προετοιμασία της ενημέρωσης της μνήμης κατά τη διάρκεια της ανασύνδεσης για την εξασθένιση των απομακρυσμένων αναμνήσεων φόβου) Cell. 2014 Jan 16;156(1-2):261-76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3986862/ Περίληψη “Τα τραυματικά γεγονότα δημιουργούν μερικές από τις πιο ανθεκτικές μορφές μνήμης. Παρά την αυξημένη επικράτηση των διαταραχών άγχους δια βίου, αποτελεσματικές στρατηγικές για την εξασθένηση των μακροχρόνιων τραυματικών μνημών είναι σπάνιες. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ελάττωση των πρόσφατων (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουδηλ. ημέρας) τραυμάτων κεφαλαιοποιούνται στους μηχανισμούς ενημέρωσης μνήμης κατά την επανασυγκέντρωση που ξεκινούν κατά την ανάκληση μνήμης. Εδώ, δείξαμε ότι, στα ποντίκια, τα επιτυχημένα παραδείγματα ανανέωσης-ενημέρωσης για τις πρόσφατες μνήμες αποτυγχάνουν να εξασθενίσουν τα απομακρυσμένα (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουδηλ. μηνός). Διαπιστώνουμε ότι, ενώ η πρόσφατη ανάκληση μνήμης προκαλεί περιορισμένη περίοδο νευροπλαστικής του ιππόκαμπου που προκαλείται εν μέρει από την S-νιτροζυλίωση της HDAC2 και την ακετυλίωση της ιστόνης, τέτοια πλαστικότητα απουσιάζει για απομακρυσμένες αναμνήσεις. Ωστόσο, με τη χρήση ενός αναστολέα στόχευσης HDAC2 (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουHDACi) κατά τη διάρκεια της επανασύνδεσης, ακόμη και οι απομακρυσμένες μνήμες μπορούν να εξασθενιστούν επίμονα. Αυτή η παρέμβαση επιδεικνύει επιγενετικά την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη νευροπλαστικότητα, η οποία συνοδεύεται από υψηλότερη μεταβολική, συναπτική και δομική πλαστικότητα. Έτσι, η εφαρμογή του HDACis κατά τη διάρκεια της ανασύστασης μνήμης μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή θεραπείας για απομακρυσμένα τραύματα”. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πομποί όπως η ισταμίνη μπορεί να μην είναι απλώς σήματα που απενεργοποιούνται ή απορροφούνται σύντομα, μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως μεταβολική παροχή, περνώντας είτε τους εαυτούς τους είτε τις χημικές πλευρικές ομάδες τους στο επόμενο στάδιο. Είναι ενδιαφέρον ότι ο υποθάλαμος εμπλέκεται σε τόσες πολλές ψυχικές διαταραχές τώρα, όχι μόνο το σύνδρομο Tourette και την Ναρκοληψία. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περιοχή, προτού βυθιστούμε συνεχώς σε χημικά ή ηλεκτρικά σημεία διακοπής. Η μελέτη: * Baldan LC, Williams KA, G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναallezot JD, Pogorelov V, Rapanelli M, Crowley M, Anderson G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναM, Loring E, G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναorczyca R, Billingslea E, Wasylink S, Panza KE, Ercan-Sencicek AG) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να, Krusong K, Leventhal BL, Ohtsu H, Bloch MH, Hughes ZA, Krystal JH, Mayes L, de Araujo I, Ding YS, State MW, Pittenger C “Histidine decarboxylase deficiency causes tourette syndrome: parallel findings in humans and mice” (Η ανεπάρκεια της αποκαρβοξυλάσης ιστιδίνης προκαλεί σύνδρομο Tourette: παράλληλα ευρήματα σε ανθρώπους και ποντίκια) Neuron. 2014 Jan 8;81(1):77-90. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24411733 Περίληψη “Το σύνδρομο Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS) χαρακτηρίζεται από τικ, αδυναμίες αίσθησης της κίνησης και από ανωμαλίες κυκλωμάτων cortico-basal γαγγλίων. Μια μετάλλαξη στην αποκαρβοξυλάση της ιστιδίνης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουHdc), το βασικό ένζυμο για τη βιοσύνθεση της ισταμίνης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουΗΑ), έχει εμπλακεί ως σπάνια γενετική αιτία. Οι knockout Hdc ποντικοί εμφάνισαν ενισχυμένες στερεοτυπίες τύπου τικ, ανακεφαλαιώνοντας την βασική φαινομενολογία του TS. Αυτά μετριάστηκαν από τον ανταγωνιστή της ντοπαμίνης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουDA), την αλοπεριδόλη D2, από μια αποδεδειγμένη φαρμακοθεραπεία και από την έγχυση ΗΑ στον εγκέφαλο. Η παρεμπόδιση προαπορρόφησης εξασθενήθηκε τόσο στους ποντικούς όσο και στους ανθρώπους που έφεραν μεταλλάξεις Hdc. Η έγχυση ΗΑ μείωσε τα επίπεδα ραβδωτού DA. σε knockout Hdc ποντικούς, αυξήθηκε η DA στο ραβδωτό και ρυθμίστηκε προς τα πάνω το γονίδιο Fos που ρυθμίστηκε με άμεσο πρώιμο χρόνο. Η δέσμευση υποδοχέα DA D2/D3 μεταβλήθηκε τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους που έφεραν τη μετάλλαξη Hdc. Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια της αποκαρβοξυλάσης της ιστιδίνης ως μια σπάνια αιτία του συνδρόμου TS και εντοπίζουν τις αλληλεπιδράσεις ΗΑ-DΑ στα βασικά γάγγλια ως σημαντικό τόπο παθολογίας”. Θεραπεία ασθενών με διαταραχές τικ και σύνδρομο Tourette με φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη (Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Fundación CANNA, “Treatment of patients with tic disorders and Tourette syndrome with cannabis-based medication” https://www.fundacion-canna.es/en/treatment-patients-tic- disorders-and-tourette-syndrome-cannabis-based-medication , By Kirsten Müller-Vahl) Οι διαταραχές τικ ορίζονται από την παρουσία κινητικών ή/και φωνητικών τικ. Τα κινητικά τικ είναι απλές ή πιο πολύπλοκες απότομες ακούσιες κινήσεις που μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, αλλά συχνότερα βρίσκονται στο πρόσωπο και το κεφάλι. Τα φωνητικά τικ χαρακτηρίζονται από χωρίς νόημα “απλούς” ήχους ή θορύβους, αλλά μπορούν επίσης να είναι πιο “σύνθετα” και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν άσεμνες λέξεις. Το σύνδρομο Tourette (TS) είναι σύνθετη νευρολογική-ψυχιατρική διαταραχή που ορίζεται από την παρουσία τόσο πολλαπλών κινητικών όσο και τουλάχιστον ενός φωνητικού τικ. Διαταραχές με τικ και το σύνδρομο Tourette Το TS είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή και ως εκ τούτου η ηλικία κατά την έναρξη είναι στην παιδική ηλικία, συνηθέστερα σε ηλικία 6 έως 8 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με TS, ωστόσο, υποφέρουν όχι μόνο από κινητικά και φωνητικά τικ, αλλά και από ένα ή περισσότερα συμπεριφορικά προβλήματα όπως διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά (ΙΨΔ), άγχος, κατάθλιψη, επιθέσεις οργής, αυτοτραυματική συμπεριφορά, διαταραχή του ύπνου, αλλά και προβλήματα και διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Επομένως, σε πολλούς ασθενείς η ποιότητα ζωής είναι σημαντικά εξασθενημένη. Θεραπεία ασθενών με διαταραχές τικ και με σύνδρομο Tourette Λόγω της σύνθετης συμπτωματολογίας και των αλλαγών στην κλινική παρουσίαση με την πάροδο του χρόνου, η θεραπεία των ασθενών με TS είναι συχνά δύσκολη. Μέχρι σήμερα, τα τικ δεν μπορούν να θεραπευτούν. Οι καθιερωμένες στρατηγικές θεραπείας για τα τικ περιλαμβάνουν συμπεριφορική θεραπεία ή φαρμακοθεραπεία με αντι-ψυχωτικά φάρμακα. Ενώ η συμπεριφορική θεραπεία δεν προκαλεί ανεπιθύμητα συμβάντα, μπορεί να επιτευχθεί κατά μέσον όρο μια βελτίωση της τάξης του μόλις 30%. Σε σύγκριση με τη συμπεριφορική θεραπεία, η φαρμακοθεραπεία με αντιψυχωσικά είναι πιο αποτελεσματική και συχνά έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης περίπου 50%. Ωστόσο, δεν επωφελούνται όλοι οι ασθενείς από την αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή και σε πολλούς ασθενείς συνδέεται με σχετικές παρενέργειες όπως καταστολή, αύξηση βάρους και σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από κλινικά σχετικές ψυχιατρικές διαταραχές, χρειάζονται συνδυασμένη θεραπεία, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γνωστή θεραπευτική προσέγγιση που να βελτιώνει όχι μόνο τα τικ, αλλά και τις ψυχιατρικές συννοσηρότητες. Επομένως, πολλοί ασθενείς με TS δεν ικανοποιούνται με τις διαθέσιμες στρατηγικές θεραπείας και αναζητούν εναλλακτική ιατρική. Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζονται επειγόντως νέες στρατηγικές θεραπείας για αυτή την ομάδα ασθενών. Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι νέες θεραπείες (i) συνδέονται με λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τις διαθέσιμες ουσίες, (ii) οδηγούν σε καλύτερη βελτίωση, ή ακόμη και σε πλήρη ύφεση, των τικ, (iii) είναι επίσης αποτελεσματικές σε αλλιώς φαρμακανθεκτικές καταστάσεις και σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προσβληθεί (iv) βελτιώνουν όχι μόνο τα τικ, αλλά ολόκληρο το φάσμα της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ψυχιατρικών συμπτωμάτων όπως η ΔΕΠΥ, η ΙΨΔ και η κατάθλιψη. Χορήγηση κάνναβης για ασθενείς με διαταραχές τικ και σύνδρομο Tourette Αναφορές περιπτώσεων Το 1988, για πρώτη φορά είχε προταθεί ότι η κάνναβη μπορεί να είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που υποφέρουν από TS. Σε εκείνη την μελέτη περιγράφηκαν τρεις άνδρες ασθενείς ηλικίας 15, 17 και 39 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν μείωση των κινητικών τικ και των προαισθητικών αισθημάτων πίεσης, βελτίωση των τάσεων της αυτοτραυματιστικής συμπεριφοράς, της προσοχής και της υπερσεξουαλικής συμπεριφοράς, καθώς και γενικευμένη αίσθηση χαλάρωσης κατά το κάπνισμα κάνναβης. Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και η επίδραση της θεραπείας ήταν σταθερή με την πάροδο του χρόνου και δεν μειώθηκε. Από την αρχική αυτή μελέτη και μετά, έχει δημοσιευθεί ένας μικρός αριθμός περιπτωσιολογικών μελετών που περιγράφουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κάνναβης καθώς και άλλων φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη σε ασθενείς με TS. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες αναφορές σχετικά με σοβαρές παρενέργειες ή εθισμό στην κάνναβη. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτωσιολογικές μελέτες, οι συγγραφείς αναφέρουν ευεργετικές επιδράσεις τόσο στα τικ όσο και στα ψυχιατρικά συμπτώματα. Σε πολλούς ασθενείς, θα μπορούσε να σταματήσει η φαρμακοθεραπεία με άλλες ουσίες (όπως τα αντιψυχωσικά για τη θεραπεία των τικ, η μεθυλφαινιδάτη για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ ή τα αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και της ΙΨΔ). Αναδρομικές μελέτες κάνναβης Το 1998, στη Γερμανία διεξήχθη έρευνα μεταξύ ασθενών με TS που διερεύνησε τη συχνότητα και την επίδραση της (παράνομης) χρήσης κάνναβης. Από τους 64 ασθενείς που ερωτήθηκαν, 17 (27%) ανέφεραν τη χρήση κάνναβης και 14 (82%) ανέφεραν ότι αισθάνονταν ότι η κάνναβη βελτίωσε τα τικ και τις προληπτικές τους προκλήσεις, καθώς και τα συμπεριφορικά συμπτώματα όπως ΙΨΔ και ΔΕΠΥ. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, μόνο πρόσφατα ερευνητές από τον Καναδά ανέφεραν αποτελέσματα από μια αναδρομική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας της κάνναβης σε 19 ενήλικες με TS. Κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε μείωση της τάξης του 60% και το 95% των ασθενών βαθμολογήθηκε τουλάχιστον ως “πολύ βελτιωμένο”. Σε αρκετούς ασθενείς, επιπλέον, αναφέρθηκε βελτίωση των ψυχιατρικών προβλημάτων. Η κάνναβη ήταν γενικά καλά ανεκτή και παρατηρήθηκαν μόνο ήπιες παρενέργειες, όπως μειωμένη συγκέντρωση, κίνητρο και βραχυπρόθεσμη μνήμη, άγχος, αυξημένη όρεξη, καταστολή, ξηροστομία και ξηρά μάτια. Σε μια αναδρομική μελέτη, αναλύσαμε δεδομένα από 98 ασθενείς με TS (μέση ηλικία = 28,2 (+13,7) έτη) που αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικά φάρμακα με βάση την κάνναβη στην εξειδικευμένη κλινική εξωτερικών ασθενών με σύνδρομο Tourette στο Hannover Medical School, στο Ανόβερο της Γερμανίας (μη δημοσιευμένα δεδομένα). Οι περισσότεροι από τους ασθενείς χρησιμοποίησαν παράνομη κάνναβη (από διαφορετικές πηγές) (71%) για τη θεραπεία του TS. Μόνο το 37% των ασθενών έλαβαν θεραπεία με τετραϋδροκανναβινόλη (συνθετική THC, dronabinol), το 32% έλαβε θεραπεία με nabiximols (Sativex®, ένα εκχύλισμα κάνναβης τυποποιημένο με 1:1 σε ΤΗC και κανναβιδιόλη (CBD)), ενώ το 22% είχε πρόσβαση σε (τυποποιημένη) φαρμακευτική κάνναβη (από φαρμακείο). Το υψηλό ποσοστό παράνομης χρήσης κάνναβης, σε σύγκριση με το χαμηλό ποσοστό θεραπείας με φαρμακευτική κάνναβη, σχετίζεται με το γεγονός ότι στη Γερμανία μόνο τον Μάρτιο του 2017 οι εθνικοί νόμοι άλλαξαν και μόνο από από τότε η κάνναβη μπορεί να συνταγογραφείται από ιατρούς. Πριν από τον Μάρτιο του 2017, η θεραπεία με ιατρική χρήση της κάνναβης περιοριζόταν σε μια μικρή ομάδα ασθενών, οι οποίοι έλαβαν ειδική άδεια από τη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία οπίου. Ωστόσο, όταν ρωτάμε τους ασθενείς για το προτιμώμενο φάρμακο που βασίζεται στην κάνναβη (αν υπάρχει), ενδιαφέρον είναι ότι, τα 2/3 των ασθενών απάντησαν ότι προτιμούν την εισπνεόμενη φαρμακευτική κάνναβη (από φαρμακείο) έναντι άλλων φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη. Σύμφωνα με αυτή την προτιμώμενη επιλογή, η φαρμακευτική κάνναβη αναφέρθηκε ως αποτελεσματικότερη για τη μείωση των τικ σε σχέση με άλλα φάρμακα που βασίζονται στην κάνναβη (κατά φθίνουσα σειρά): στο 100% (N = 21) των ασθενών που χρησιμοποιούν φαρμακευτική κάνναβη, στο 90% (77) (N = 35) με χρήση συνθετικής ΤΗC (dronabinol) και σε 76% (N = 33) με χρήση nabiximols (Sativex®) (πιθανές πολλαπλές απαντήσεις). Ως εκ τούτου, οι ασθενείς επίσης αξιολόγησαν την κάνναβη (τόσο από παράνομες πηγές όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης από φαρμακείο) πιο αποτελεσματική από το nabiximols (Sativex®) και συνθετικής ΤΗC (dronabinol) στη μείωση ψυχιατρικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένων της ΙΔΨ, της ΔΕΠΥ, της κατάθλιψης, τις επιθέσεις οργής και τα προβλήματα ύπνου. Συνολικά, οι ασθενείς αξιολόγησαν την κάνναβη ανώτερη σε σύγκριση με το nabiximols (Sativex®) και την συνθετική THC (dronabinol). Ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές με τη χρήση THC Επί του παρόντος, διεξήχθησαν μόνο δύο προκαταρκτικές ελεγχόμενες μελέτες για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χορηγούμενης από του στόματος συνθετικής THC (dronabinol) σε ασθενείς με TS. Σε μια πιλοτική μελέτη, μία απλή δόση συνθετικής THC συγκρίθηκε με το εικονικό φάρμακο σε μια διασταυρούμενη μελέτη 12 ενηλίκων. Σε μια μελέτη παρακολούθησης, η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα της συνθετικής THC συγκρίθηκε με το εικονικό φάρμακο σε μια δοκιμή διάρκειας 6 εβδομάδων σε 24 ενήλικες. Και στις δύο μελέτες, η θεραπεία με συνθετική THC είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση των τικ. Δεν εμφανίσθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά μεταβατικές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ζάλη και κόπωση. Προφίλ παρενεργειών των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ανεκτικότητα και το προφίλ παρενεργειών της κάνναβης και της φαρμακευτικής αγωγής με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι διαφορετικές σε ασθενείς με TS σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους. Παράλληλα με τις προαναφερθείσες ελεγχόμενες δοκιμές, έχουν διερευνηθεί οι νευροψυχολογικές επιδόσεις και η γνωστική λειτουργία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία με συνθετική THC (dronabinol). Σε αυτές τις μελέτες, δεν παρατηρήθηκαν επιβλαβείς επιδράσεις της συνθετικής THC σε καμία από τις εκτιμήσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Μέτρηση της άμεσης έκτασης της λεκτικής μνήμης, υπήρξε μάλιστα μια τάση προς βελτίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας με συνθετική ΤΗC (dronabinol). Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, σε μια μεμονωμένη μελέτη περίπτωσης, η θεραπεία ενός ασθενή 42 ετών με TS με συνθετική THC είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των τικ κατά 75%, αλλά και βελτίωση της ικανότητάς του οδήγησης, όπως μετράται με τυποποιημένα τεστ οδήγησης. Περίληψη και προοπτική Με βάση αυτά τα αποτελέσματα από κλινικές αναφορές και προκαταρκτικές ελεγχόμενες μελέτες, έχει προταθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι μια νέα και ελπιδοφόρα στρατηγική θεραπείας για ασθενείς με TS. Ωστόσο, έχει επίσης υποτεθεί ότι το TS μπορεί να προκληθεί από δυσλειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στον εγκέφαλο. Αυτή η υπόθεση ταιριάζει απόλυτα με την κλινική παρατήρηση ότι η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή με βάση την κάνναβη έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση τόσο των τικ όσο και των προβλημάτων συμπεριφοράς, χωρίς να προκαλεί κλινικά σημαντική εξασθένιση στην συγκέντρωση και στις ψυχοκινητικές λειτουργίες. Δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ρυθμίζει διάφορα άλλα συστήματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (συμπεριλαμβανομένων των ντοπαμινεργικών, G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναABAergic, σεροτονεργικών και γλουταμινεργικών συστημάτων), μια δυσλειτουργία στο κεντρικό ενδοκανναβινοειδές σύστημα θα οδηγήσει σε ανισορροπίες σε πολλά άλλα συστήματα πομπού και, μπορεί να εξηγήσει τη σύνθετη κλινική συμπτωματολογία στο TS. Με βάση αυτά τα πολλά υποσχόμενα δεδομένα, έχουν ξεκινήσει αρκετές κλινικές μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ανεκτικότητας των διαφόρων φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη στη θεραπεία ασθενών με TS, συμπεριλαμβανομένων του nabiximols (Sativex®), της συνθετικής (dronabinol) και της φαρμακευτικής κάνναβης. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει πειραματικές μελέτες ή βρίσκονται σε προετοιμασία, για να διερευνήσουν τις επιδράσεις των ρυθμιστών κανναβινοειδών καθώς και την λεγόμενη “συνδυαστική επίδραση” σε αυτήν την ομάδα ασθενών. Η συνδυαστική επίδραση μπορεί να επιτευχθεί με ουσίες που ενισχύουν τη δράση των ενδογενών κανναβινοειδών όπως το ανανδαμίδιο. Αυτές οι μελέτες χρηματοδοτούνται είτε από φαρμακευτικές εταιρείες είτε από τη G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναerman Research Society (DFG) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να). Έτσι, οι γνώσεις μας για τις επιδράσεις των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη, σε ασθενείς με TS θα αυξηθούν σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό και θα είναι πολύ χρήσιμο για τους ασθενείς με TS, διότι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στη Γερμανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί γιατροί διστάζουν να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική κάνναβη, οι ασφαλιστικές εταιρείες συχνά αρνούνται να καλύψουν το κόστος αυτού του είδους θεραπείας και οι ασθενείς συχνά στιγματίζονται ως χρήστες κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και θεωρούνται ως εξαρτημένοι από την κάνναβη, αντί να γίνονται γενικά αποδεκτοί ως ασθενείς που χρησιμοποιούν απλά αυτό το φάρμακο που είναι πιο αποτελεσματικό για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους. Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη να θεραπεύσει τα τικ στο σύνδρομο Tourette; (Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Can medicinal cannabis treat the tics in Tourette syndrome?” https://medicalxpress.com/news/2019- 03-medicinal-cannabis-tics-tourette-syndrome.html , by University of Sydney, MARCH 27, 2019) Μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή που εξετάζει τη φαρμακευτική κάνναβη ως πιθανή θεραπεία για άτομα που ζουν με το σύνδρομο Tourette θα διεξαχθεί από την Wesley Medical Research[1][2], με την προμήθεια της κάνναβης να γίνεται από το Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics στο University of Sydney. [1] “Can medicinal cannabis treat the tics in Tourette syndrome?” (Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη να θεραπεύσει τα τικ στο σύνδρομο Tourette;) https://sydney.edu.au/news-opinion/news/2019/03/27/can-medicinal-cannabis-treat-the-tics-intourette-syndrome-.html [2] “Tourette’s Syndrome” (Σύνδρομο Tourette)

Tourette’s Syndrome
Η δοκιμή είναι η πρώτη του είδους της στην Αυστραλία και θα διεξαχθεί στο Wesley Medical Research στο Brisbane με επικεφαλής τον ερευνητή και νευροψυχίατρο Dr. Philip Mosley. Οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν δύο περιόδους θεραπείας είτε με φαρμακευτική κάνναβη είτε με εικονικό φάρμακο, και οι δύο ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν την κατάσταση της θεραπείας μέχρι το τέλος της δοκιμής. “Υπάρχουν ήδη πρώιμα στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή αντιμετώπιση του συνδρόμου Tourette με κανναβινοειδή”, δήλωσε ο καθηγητής Iain McG) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναregor, ακαδημαϊκός διευθυντής του Lambert Initiative. “Αυτή η κλινική δοκιμή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο και να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή αυτών που ζουν με σύνδρομο Tourette”. “Δεδομένου του δημόσιου ενδιαφέροντος για τη θεραπευτική χρήση κάνναβης, είναι σημαντικό να διεξάγουμε αυστηρή και μεθοδολογικά σωστή έρευνα”, δήλωσε ο Dr. Mosley. “Ο σκοπός αυτής της κλινικής δοκιμής είναι να διερευνήσει εάν η φαρμακευτική κάνναβη είναι μια πιθανή θεραπεία για άτομα με σύνδρομο Tourette”. Σχετικά με το σύνδρομο Tourette Το σύνδρομο Tourette είναι μια νευρολογική διαταραχή που αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις και φωνήματα (γνωστά ως τικ[3]), τα οποία μπορεί να είναι επώδυνα και να εμποδίζουν λειτουργικά. [3] “Tic” (Τικ) https://medicalxpress.com/tags/tics/ Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το σύνδρομο Tourette. Η όποια θεραπεία υπάρχει στοχεύει να βοηθήσει στον έλεγχο των τικ που εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία, ωστόσο η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή είναι γνωστό ότι παράγει αρνητικές παρενέργειες όπως αύξηση του σωματικού βάρους, υπνηλία και κατάθλιψη. Ζώντας με το σύνδρομο Tourette Ο Chris Wright είναι ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή. Ο Chris ανέπτυξε το σύνδρομο Tourette στην παιδική του ηλικία και παρά την φαρμακευτική αγωγή, η κατάστασή του συνέχιζε. Μερικοί άνθρωποι με σύνδρομο Tourette εμφανίζουν παρενέργειες στις υπάρχουσες θεραπείες, στις παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται η κόπωση και η αύξηση του σωματικού βάρους. Στα 31 του, ο Chris εργάζεται με πλήρες ωράριο σε μια θέση εξυπηρέτησης πελατών στο Brisbane και ξοδεύει την ημέρα του προσπαθώντας να ρυθμίσει τα τικ του. “Οποιαδήποτε αντιμετώπιση θα είναι πολύ ευπρόσδεκτη, φτάνει στο σημείο όπου δεν ξέρω τι να κάνω, αισθάνομαι μερικές φορές ότι είναι πάρα πολύ”, είπε ο Chris. Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή στο Wesley Medical Research θα ολοκληρώσουν δύο περιόδους θεραπείας με ενεργό φάρμακο ή εικονικό φάρμακο διάρκειας έξι εβδομάδων και οι δύο συμμετέχοντες και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την κατάσταση της θεραπείας μέχρι να ολοκληρωθεί η δοκιμή. “Το σύνδρομο Tourette ήταν πραγματικά ένα χτύπημα στην αυτοπεποίθησή μου… η ζωή μου γενικά, είναι να περνάω συχνά τις μέρες μου από τον ύπνο στο ξύπνημα μου, μόνο και μόνο για να τα κάνω όλα ξανά από την αρχή”, είπε ο Chris. Τα φάρμακα της δοκιμής Η φαρμακευτική κάνναβη, καλλιεργημένη σύμφωνα με τα φαρμακευτικά πρότυπα, περιέχει ένα μείγμα κανναβιδιόλης (CBD) και τετραϋδροκανναβινόλης (THC), δύο δραστικά συστατικά που προέρχονται από το φυτό της κάνναβης. Σε συνεργασία με το Lambert Initiative, η Bod Australia Limited θα προμηθεύσει το εκχύλισμα κάνναβης φαρμακευτικής ποιότητας που θα χρησιμοποιηθεί στη δοκιμή. Η μελέτη θα εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών στην συχνότητα των τικ, καθώς και τα ψυχιατρικά και γνωστικά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο Tourette. [4] “Lambert Initiative” https://sydney.edu.au/lambert/ [5] “Bod Australia” https://bodaustralia.com/ “Η επικέντρωση μας είναι να προσφέρουμε στους ανθρώπους σαν τον Chris τις ευκαιρίες εκείνες για να να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να προσφέρουμε ελπίδα και απαντήσεις μέσω της ιατρικής έρευνας. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αφοσιωμένους κλινικούς πρώτης γραμμής όπως ο Dr. Mosley που ηγείται αυτής της εργασίας και δωρητές που συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτή την πολύτιμη εργασία”, δήλωσε η Dr. Jennifer Schafer, Senior Clinical Trials Manager. Μελέτες * Ahmad Seif Kanaan, Ewgeni Jakubovski, Kirsten Müller-Vahl “Significant Tic Reduction in An Otherwise Treatment-Resistant Patient with Gilles de la Tourette Syndrome Following Treatment with Nabiximols” (Σημαντική μείωση των τικ σε έναν ανθεκτικό στην θεραπεία ασθενή με το σύνδρομο G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναilles de la Tourette μετά από θεραπεία με nabiximols) Brain Sci. 2017 May; 7(5): 47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5447929/ Περίληψη “Οι πρώτες ανεκδοτικές αναφορές και οι προκαταρκτικές μελέτες πρότειναν ότι τα φάρμακα που βασίζονται σε κανναβινοειδή όπως η δέλτα-9- τετραϋδροκανναβινόλη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTHC) είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του συνδρόμου Gilles de la Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS). Αναφέρουμε μια μεμονωμένη μελέτη περίπτωσης για έναν ασθενή με ανθεκτικό στην θεραπευτική αγωγή TS που υποβλήθηκε σε επιτυχή αγωγή με nabiximols. Ο ασθενής μας ήταν ένας άρρεν ηλικίας 22 ετών που πάσχει από σοβαρό και σύνθετο TS. Η θεραπεία με nabiximols άρχισε σε δόση 1 ρουφηξιά/ημέρα (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του= 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 60mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6μL που περιείχε 2,7 mg THC και 2,5 mg κανναβιδιόλης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουCBD)) και αυξήθηκε αργά σε δόση 3×3 ρουφηξιών ημερησίως (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του= 24,3mg THC και 22,5mg CBD). Διάφορα κλινικά μέτρα για τικ, πρόωρες προκλήσεις και καθολική βλάβη αποκτήθηκαν πριν και μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας. Η θεραπεία με nabiximols οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις τόσο των τικ όσο και των προληπτικών ωθήσεων, αλλά και της καθολικής εξασθένησης και της σχετικής με την υγεία ποιότητας ζωής σύμφωνα με όλες τις χρησιμοποιούμενες μετρήσεις χωρίς να προκληθούν σχετικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα αποτελέσματα μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι η θεραπεία με nabiximols μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ασθενών με TS. Δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης που εκδηλώνεται από τον ασθενή που υπογραμμίζεται στην παρούσα έκθεση, προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων του nabiximols σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών σε μια κλινική δοκιμή”. * Natalia Szejko, Ewgeni Jakubovski, Kirsten Müller-Vahl “Possible Role of the Endocannabinoid System in Tourette Syndrome” (Πιθανός ρόλος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στο σύνδρομο Tourette) Recent Advances in Cannabinoid Research, pp. 119-135 https://www.intechopen.com/books/recent-advances-in-cannabinoid- research/possible-role-of-the-endocannabinoid-system-in-tourette-syndrome Περίληψη “Το σύνδρομο Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS) είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Τα βασικά συμπτώματα είναι τα κινητικά και φωνητικά τικ. Η πλειοψηφία των ασθενών πάσχει επίσης από ψυχιατρικές συννοσηρότητες. Η παθοφυσιολογία του TS δεν είναι σαφής, αλλά έχουν επιβεβαιωθεί οι αλλαγές στα διαφορετικά συστήματα νευροδιαβιβαστών – ειδικότερα το ντοπαμινεργικό σύστημα. Δεδομένου ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι φάρμακο που βασίζεται στην κάνναβη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουcannabisbased medicine, CBM) είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του TS, έχει προταθεί η συμμετοχή του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην παθοφυσιολογία του TS. Ο σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει τα υπάρχοντα στοιχεία που υποδηλώνουν έναν παθοφυσιολογικό ρόλο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στο TS και να συνοψίσουν τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις ωφέλιμες θεραπευτικές επιδράσεις του CBM σε ασθενείς με TS”. * Pichler EM, Kawohl W, Seifritz E, Roser P “Pure delta-9- tetrahydrocannabinol and its combination with cannabidiol in treatmentresistant Tourette syndrome: A case report” (Η απομονωνόμενη δέλτα-9- τετραϋδροκανναβινόλη και ο συνδυασμός της με την κανναβιδιόλη σε ανθεκτικό στη θεραπεία σύνδρομο Tourette: Αναφορά περίπτωσης) Int J Psychiatry Med. 2019 Mar;54(2):150-156. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30058466 Περίληψη “ΣΤΟΧΟΙ: Οι ανεκδοτικές αναφορές και οι προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ένα θεραπευτικό δυναμικό της κάνναβης στο σύνδρομο Tourette. Αναφέρουμε την περίπτωση ασθενή που πάσχει από σύνδρομο Tourette ανθεκτικό στη θεραπεία. ΜΕΘΟΔΟΙ: Η κατευθυνόμενη αντιψυχωσική θεραπεία με ρισπεριδόνη και αριπιπραζόλη καθώς και με απομονωμένη δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη δεν είχε σημαντική επίδραση στη συμπτωματολογία του συνδρόμου Tourette. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μετά τη χορήγηση ημερήσιας δοσολογίας 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6mg δέλτα-9- τετραϋδροκανναβινόλης σε συνδυασμό με 20mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6mg κανναβιδιόλης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουCBD), ο ασθενής έδειξε μια ταχεία και εξαιρετικά σημαντική βελτίωση στην κλίμακα Yale Global Tic Severity Scale. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μπορεί να θεωρηθεί ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να βασίζονται στις φαρμακολογικές ιδιότητες της κανναβιδιόλης”. * Müller-Vahl KR, Schneider U, Prevedel H, Theloe K, Kolbe H, Daldrup T, Emrich HM “D)elta 9-tetrahydrocannabinol (THC) is effective in the treatment of tics in Tourette syndrome: a 6-week randomized trial” (Η Δέλτα9- τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των τικ στο σύνδρομο Tourette: Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή 6 εβδομάδων) J Clin Psychiatry. 2003 Apr;64(4):459-65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716250 Περίληψη “ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Προκαταρκτικές μελέτες πρότειναν ότι η δέλτα-9- τετραϋδροκανναβινόλη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTHC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του Cannabis sativa L., μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του συνδρόμου Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS). Αυτή η μελέτη διεξήχθη για να διερευνηθεί για πρώτη φορά υπό ελεγχόμενες συνθήκες, σε μια περίοδο μακροχρόνιας θεραπείας, κατά πόσο η THC είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη μείωση των τικ σε TS. ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε αυτή την τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, 24 ασθενείς με TS, σύμφωνα με τα κριτήρια DSM-III-R, αντιμετωπίστηκαν σε διάστημα 6 εβδομάδων με έως 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6mg/ημέρα THC. Τα τικ αξιολογήθηκαν σε 6 επισκέψεις (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουεπίσκεψη 1, βασική γραμμή, επισκέψεις 2-4, κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, επισκέψεις 5-6, μετά από διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής) με τη χρήση της κλίμακας Tourette Syndrome Clinical Global Impressions scale (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS-CGI), τηες κλίμακας Shapiro TouretteSyndrome Severity Scale (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουSTSSS), της κλίμακας Yale Global Tic Severity Scale (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουYGTSS), της λίστας αυτο-αναφοράς Tourette Syndrome Symptom List (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTSSL) και της κλίμακας videotape-based rating scale.. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Επτά ασθενείς αποχώρησαν από τη μελέτη ή έπρεπε να αποκλειστούν, αλλά μόνο 1 εξαιτίας παρενεργειών. Χρησιμοποιώντας την κλίμακα TS-CGI, STSSS, YGTSS και video rating scale, διαπιστώσαμε σημαντική διαφορά (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp <0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 65) ή τάση προς σημαντική διαφορά (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp <0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6) μεταξύ των ομάδων THC και placebo στις επισκέψεις 2, 3, ή/και 4. Χρησιμοποιώντας την TSSL στις 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6 ημέρες θεραπείας (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουμεταξύ των ημερών 16 και 41) υπήρξε μια σημαντική διαφορά (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp <0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 65) μεταξύ των δύο ομάδων. Επίσης, η ANOVA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουAnalysis of variance) παρουσίασε σημαντική διαφορά (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 637). Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα αποτελέσματα μας παρέχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η THC είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη θεραπεία των τικ. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι το κεντρικό σύστημα υποδοχέα κανναβινοειδών μπορεί να παίζει ρόλο στην παθολογία της TS”. * Müller-Vahl KR, Koblenz A, Jöbges M, Kolbe H, Emrich HM, Schneider U “Influence of treatment of Tourette syndrome with delta9- tetrahydrocannabinol (delta9-THC) on neuropsychological performance” (Επίδραση της θεραπείας του συνδρόμου Tourette με δέλτα9- τετραϋδροκανναβινόλη (δέλτα9-THC) σε νευροψυχολογικές επιδόσεις) Pharmacopsychiatry. 2001 Jan;34(1):19-24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11229617 Περίληψη “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουcannabis sativa) και η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουδέλτα9-THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των τικ και των σχετικών συμπεριφορικών διαταραχών στο σύνδρομο Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS). Επειδή υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η cannabis sativa μπορεί να προκαλέσει γνωστική εξασθένηση σε υγιείς χρήστες, πραγματοποιήσαμε μια τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διασταυρούμενη δοκιμή για δέλτα9-THC σε 12 ενήλικες TS ασθενείς για να διερευνήσουμε εάν η θεραπεία TS με μία δόση δέλτα9-THC στα 5,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6 έως 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6mg προκαλεί σημαντικές παρενέργειες στις νευροψυχολογικές επιδόσεις. Χρησιμοποιώντας ποικίλες νευροψυχολογικές εξετάσεις, δεν διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές μετά τη θεραπεία με δέλτα9-THC σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο στη λεκτική και οπτική μνήμη, τον χρόνο αντίδρασης, την ευφυΐα, τη συνεχή προσοχή, τη διχασμένη προσοχή, την επαγρύπνηση ή τη διάθεση. Μόνο όταν χρησιμοποιήσαμε τη λίστα Symptom Checklist 90mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6-R (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουSCL-90mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6-R), τα δεδομένα μας έδωσαν στοιχεία για επιδείνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουobsessive-compulsive behavior, OCB) και τάση αύξησης του φοβικού άγχους. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή καθώς η SCL-90mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6-R έχει γνωστούς περιορισμούς στη μέτρηση της OCB. Προτείνουμε ότι η αύξηση του φοβικού άγχους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μια θεραπεία μίας δόσης αποκλείει τη δυνατότητα βραδείας χορήγησης της δόσης. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από υγιείς χρήστες κάνναβης, η θεραπεία με μονοθεραπεία με δέλτα9-THC σε ασθενείς που πάσχουν από TS δεν προκαλεί γνωστικές διαταραχές. Συνεπώς, προτείνουμε ότι περαιτέρω έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις επιπτώσεις μιας μακροπρόθεσμης θεραπείας της TS με δέλτα9-THC”. * Rodríguez de Fonseca F, Del Arco I, Martín-Calderón JL, G) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς ναorriti MA, Navarro M “Role of the endogenous cannabinoid system in the regulation of motor activity” (Ο ρόλος του ενδογενούς κανναβινοειδούς συστήματος στη ρύθμιση της κινητικής δραστηριότητας) Neurobiol Dis. 1998 Dec;5(6 Pt B):483-501. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9974180 Περίληψη “Ένα από τα εξέχοντα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που δρουν στον υποδοχέα κανναβινοειδών του εγκεφάλου (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουCB1) είναι η πρόκληση αλλαγών στη συμπεριφορά της κίνησης. Η καταληψία, η ακινησία, η αταξία ή η εξασθένηση σύνθετων συμπεριφορικών ενεργειών παρατηρούνται μετά από οξεία χορήγηση φυσικών και συνθετικών αγωνιστών υποδοχέα κανναβινοειδών ή του ενδογενούς συνδέτη σε CB1, του ανανδαμιδίου. Η πυκνή παρουσία υποδοχέων CB1 στην παρεγκεφαλίδα και στα βασικά γάγγλια, ειδικά στους πυρήνες εκροής (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουsubstantia nigra και το εσωτερικό τμήμα του globus pallidus), υποστηρίζει την ύπαρξη ενός ενδογενούς συστήματος κανναβινοειδών που ρυθμίζει την κινητική δραστηριότητα. Στα βασικά γάγγλια, η λειτουργικότητα του συστήματος αναδαμίδιο-με-CB1 είναι κακώς κατανοητή. Διπλές επιδράσεις παρατηρούνται συχνά μετά τη χορήγηση συνδετών CB1 σε ζωικά μοντέλα φαρμακολογικού χειρισμού συστημάτων πομπού βασικών γαγγλίων, υποδεικνύοντας ότι η δραστηριότητα του συστήματος ανανδαμίδιο-με-CB1 εξαρτάται από την συνεχιζόμενη ενεργοποίηση των διαφόρων στοιχείων των βασικών γαγγλίων. Αυτό το εύρημα συμφωνεί με την προτεινόμενη απελευθέρωση του ανανδαμιδίου εξαρτώμενη από τη δραστηριότητα από έναν πρόδρομο του πλασμαλμαμίου. Επιπροσθέτως, έχει περιγραφεί επίσης μια δυνητική εξαρτώμενη από την κατάσταση αμφίδρομη σύζευξη του υποδοχέα CB1 με το σύστημα μεταγωγής αδενυλικής κυκλάσης. Από αυτή την άποψη, το ενδογενές κανναβινοειδές σύστημα μπορεί να προταθεί ως τοπικός ρυθμιστής των διαδικασιών νευρομεταφοράς εντός των βασικών γαγγλίων. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμεύσει ως αντισταθμιστικός ομοιοστατικός μηχανισμός που διατηρεί τον λειτουργικό ρόλο των κυκλωμάτων βασικών γαγγλίων στην κωδικοποίηση της σειριακής σειράς συμβάντων στην κίνηση”. * Müller-Vahl KR, Kolbe H, Schneider U, Emrich HM “Cannabis in movement disorders” (Η κάνναβη σε κινητικές διαταραχές) Forsch Komplementarmed. 1999 Oct;6 Suppl 3:23-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10627163 Περίληψη “Οι κεντρικοί υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται πυκνά στους πυρήνες εξόδου των βασικών γαγγλίων (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουglobus pallidus, substantia nigra pars reticulata), γεγονός που υποδηλώνει τη συμμετοχή τους στη ρύθμιση της κινητικής δραστηριότητας. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενδογενής μετάδοση κανναβινοειδών παίζει ρόλο στον χειρισμό άλλων συστημάτων πομπού εντός των βασικών γαγγλίων αυξάνοντας τη μετάδοση του GABAergic, αναστέλλοντας την απελευθέρωση του γλουταμικού και επηρεάζοντας τη ντοπαμινεργική πρόσληψη. Οι περισσότερες υπερκινητικές και υποκινητικές διαταραχές κίνησης προκαλούνται από δυσλειτουργία των βρόγχων βασικών ganglia-thalamo-cortical. Έχει προταθεί ότι ένας ενδογενής κανναβινοειδής τόνος συμμετέχει στον έλεγχο των κινήσεων και επομένως το κεντρικό σύστημα κανναβινοειδών μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην παθοφυσιολογία αυτών των ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια στους ανθρώπους ένας περιορισμένος αριθμός κλινικών δοκιμών κατέδειξε ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία των κινητικών διαταραχών. Παρά την έλλειψη ελεγχόμενων μελετών, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κανναβινοειδή έχουν θεραπευτική αξία στη θεραπεία των τικ στο σύνδρομο Tourette, στη μείωση της δυσκινησίας που προκαλείται από τη λεβοντόπα στη νόσο του Parkinson και σε ορισμένες μορφές τρόμου και δυστονίας. Μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ανταγωνιστές κανναβινοειδών μπορεί να είναι χρήσιμοι στην θεραπεία της χορείας σε νόσο του Huntington και σε υποκινητικά παρκινσονικά σύνδρομα”. * Müller-Vahl KR, Schneider U, Koblenz A, Jöbges M, Kolbe H, Daldrup T, Emrich HM “Treatment of Tourette’s syndrome with D)elta 9-tetrahydrocannabinol (THC): a randomized crossover trial” (Θεραπεία του συνδρόμου Tourette με Δέλτα 9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC): μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή) Pharmacopsychiatry. 2002 Mar;35(2):57-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11951146 Περίληψη “Οι ανεκδοτολογικές αναφορές στο σύνδρομο Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS) έχουν δείξει ότι η κάνναβη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουcannabis sativa) και η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουΔέλτα(Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του9)- THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, μειώνουν τα τικ και τις συναφείς διαταραχές συμπεριφοράς. Πραγματοποιήσαμε μια τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μονομερή δοκιμή Δέλτα(Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του9)-THC (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του5,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6, 7,5 ή 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6mg) σε 12 ενήλικες TS ασθενείς. Η σοβαρότητα των τικ αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αυτοαξιολόγησης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTourette’s syndrome Symptom List, TSSL) και βαθμολογίες εξεταστών (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουShapiro Tourette’s syndrome Severity Scale, Yale Global Tic Severity Scale, Tourette’s syndrome Global Scale). Χρησιμοποιώντας την TSSL, οι ασθενείς βαθμολόγησαν επίσης τη σοβαρότητα των σχετικών διαταραχών συμπεριφοράς. Οι κλινικές αλλαγές συσχετίστηκαν με τα μέγιστα επίπεδα πλάσματος της THC και των μεταβολιτών της 11-υδροξυ-Δέλτα(Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του9)- τετραϋδροκανναβινόλης (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του11-ΟΗ-THC) και 11-νορ-Δέλτα(Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του9)- τετραϋδροκαναβινολή-9-καρβοξυλικό οξύ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTHC-COOH). Χρησιμοποιώντας την TSSL, υπήρξε σημαντική βελτίωση των τικ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 615) και της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουOCB) (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 641) μετά από θεραπεία με Δέλτα(Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του9)-THC σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι βαθμολογίες εξεταστών κατέδειξαν σημαντική διαφορά για τα υποκείμενα ‘πολύπλοκα κινητικά τικ’ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 615) και μια τάση για σημαντική βελτίωση για τα υποκείμενα ‘κινητικά τικ’ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 665), ‘απλά κινητικά τικ’ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 693) και ‘φωνητικά τικ’ (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουp = 0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,0mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 693). Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Πέντε ασθενείς εμφάνισαν ήπιες, παροδικές παρενέργειες. Υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βελτίωσης των τικ και της μέγιστης συγκέντρωσης στο πλάσμα της 11-OH-THC. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή την πιλοτική μελέτη υποδηλώνουν ότι μια θεραπεία με μία δόση με Δέλτα(Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του9)-THC είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη θεραπεία των τικ και της OCB στο TS. Μπορεί να υποθέσουμε ότι οι κλινικές επιδράσεις μπορεί να προκληθούν από την 11-OH-THC. Για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων απαιτείται μια πιο μακροχρόνια μελέτη”. * Trainor D, Evans L, Bird R “Severe motor and vocal tics controlled with Sativex®” (Σοβαρά κινητικά και φωνητικά τικ ελέγχονται με το Sativex®) Australas Psychiatry. 2016 Dec;24(6):541-544. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27558217 Περίληψη “ΣΤΟΧΟΙ: Μια μόνη αναφορά περίπτωσης σχετικά με τη θεραπεία με κανναβινοειδή για το ανθεκτικό στη θεραπεία σύνδρομο Tourette (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί τουTS). ΜΕΘΟΔΟΣ: Ο υποκείμενος έλαβε 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6,8mg τετραϋδροκανναβινόλης και 10mgmg τετραϋδροκανναβινόλης και 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6mg κανναβιδιόλης ημερησίως, με τη μορφή δύο ορο-βλεννογόνων ψεκασμών ‘SativexÅ’, δύο φορές ημερησίως. Η αξιολόγηση ήταν στην προ-θεραπεία και την πρώτη, δεύτερη και τέταρτη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ολοκλήρωσε την κλίμακα Yale Global Tic Severity Scale ως υποκειμενικό μέτρο και βιντεοσκοπήθηκε σε κάθε στάδιο. Τα βίντεο αξιολογήθηκαν αντικειμενικά από δυο αξιολογητές, τυφλοί στο στάδιο της θεραπείας, χρησιμοποιώντας την κλίμακα Original Rush Videotape Rating Scale. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τόσο τα υποκειμενικά όσο και τα αντικειμενικά μέτρα κατέδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση στη συχνότητα και τη βαρύτητα των κινητικών και φωνητικών τικ μετά τη θεραπεία. Υπήρχε καλή εσωτερική αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα μας υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι τα κανναβινοειδή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για TS και θα πρέπει να εξετάζονται σε περιπτώσεις ανθεκτικές σε θεραπεία. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την τεκμηρίωση των ευρημάτων μας”.

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments