Πρόσφατες έρευνες για την ιατρική χρήση της κάνναβης

0
2744

Το NORML είναι ένα από τα πιο ενημερωμένα και δυναμικά site για την θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Υποστηρίζεται από το NORML Foundation και βασικός σκοπός του είναι να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος σε ότι αφορά την προώθηση της χρήσης της κάνναβης στην αντιμετώπιση ασθενειών. Προσωπικά, μαζί με το PROJECT CBD και το International Association for Cannabinoid Medicines (IACM), τα θεωρώ από τα καλύτερα, τα πιο σοβαρά και τα πιο περιεκτικά site που ασχολούνται με την κάνναβη και την χρήση της στην ιατρική. Το NORML λοιπόν έχει στο site του “χτισμένο” ένα πακέτο αναφοράς με μια λίστα ασθενειών (23 μέχρι στιγμής) και για κάθε μια από αυτές παραπέμπει σε αφιερωμένη σελίδα με πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες. Επίσης, εκδίδει και δημοσιεύει μια συνολική αναφορά πάνω σε αυτό το θέμα και σε όλα όσα ασχολείται, που τώρα βρίσκεται στην 7η έκδοση. Αν και φαντάζει τεράστιο ως έργο, θέλω να επιχειρήσω να ξεκινήσω και να μεταφράσω όλες τις σελίδες που παραπέμπει η κεντρική σελίδα. Ήδη για πολλές από τις αναφερόμενες ασθένειες έχω κάνει εκτενείς μεταφράσεις πολλών άρθρων από άλλα έγκυρα site, χωρίς να έχω κάνει καμία μετάφραση άρθρου από το NORML.]

(Οι σύνδεσμοι που παραπέμπουν στις επιμέρους σελίδες της παρακάτω λίστας, αρχικά, είναι προς στις σελίδες με το αγγλικό κείμενο. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς θα προχωρά η μετάφραση των σελίδων, θα αντικαθίστανται από τους συνδέσμους προς τις σελίδες με την αντίστοιχη ελληνική μετάφραση. Επίσης, κατά καιρούς, θα προσθέτω στο τέλος συνδέσμους σε μεταφράσεις που αφορούν ασθένειες και νοσήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο):

* Πρόλογος
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1569895129712591
* Εισαγωγή στο Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1569908709711233
* Γιατί συστήνω την ιατρική χρήση της κάνναβης
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1569913236377447
* Νόσος του Alzheimer
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1575139889188115
* Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS)
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1580775875291183
* Χρόνιος πόνος
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1593990337303070
* Σακχαρώδης Διαβήτης
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1549840818384689
* Δυστονία
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1613539612014809
* Επιληψία
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1621237037911733
* Ινομυαλγία
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1635791006456336
* Διαταραχές του Γαστρεντερικού Συστήματος
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1641184322583671
* Γλοιώματα / Καρκίνος
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1645848205450616
* Ηπατίτιδα C
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1652477098121060
* Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV)
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1661651010537002
* Υπνική Άπνοια
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1674917839210319
* Νόσος του Huntington
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1690949830940453
* Υπέρταση
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1698426046859498
* Ακράτεια
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1721952077840228
Ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA)
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades/posts/1722852091083560
.

.
σε μετάφραση:

* Ημικρανία
http://norml.org/component/zoo/item/migraine
* Πολλαπλή Σκλήρυνση
http://norml.org/component/zoo/item/multiple-sclerosis
* Οστεοπόρωση
http://norml.org/component/zoo/item/osteoporosis
* Νόσος του
Parkinson http://norml.org/component/zoo/item/parkinson-s-disease
* Μετατραυματικό Στρες
http://norml.org/component/zoo/item/post-traumatic-stress
* Κνησμός
http://norml.org/component/zoo/item/pruritus
* Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
http://norml.org/component/zoo/item/rheumatoid-arthritis
* Σύνδρομο Tourette
http://norml.org/component/zoo/item/tourettes-syndrome

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: NORML, “Recent Research on Medical Marijuana” http://norml.org/…/cat…/recent-research-on-medical-marijuana )

Αναδυόμενες κλινικές εφαρμογές για την κάνναβη και τα κανναβινοειδή
Μια ανασκόπηση της πρόσφατης επιστημονικής λογοτεχνίας
2000 – 2017

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:
Σίμος Δαλκυριάδης
https://www.facebook.com/simos.dalkyriades

Οι άνθρωποι καλλιέργησαν και κατανάλωσαν τις ανθοφόρες κορυφές του θηλυκού φυτού της κάνναβης[1], ουσιαστικά από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα με βάση την κάνναβη, που χρονολογούνται από το 7.000 πΧ έχουν ανακτηθεί στη βόρεια Κίνα και η χρήση του φυτού ως φαρμάκου και παράγοντα διαχείρισης της διάθεσης χρονολογείται σχεδόν μέχρι σήμερα. Το 2008, αρχαιολόγοι στην Κεντρική Ασία ανακάλυψαν πάνω από δύο κιλά κάνναβης σε έναν τάφο ηλικίας 2.700 χρόνων ενός αρχαίου σαμάνου. Αφού οι επιστήμονες διενήργησαν εκτεταμένες δοκιμές σχετικά με τη δραστικότητα του υλικού, επιβεβαίωσαν ότι: “Το πιο πιθανό συμπέρασμα… είναι ότι οι [αρχαίοι] πολιτισμοί καλλιεργούσαν κάνναβη για φαρμακευτικούς, ψυχοθεραπευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς”.
[1] “Marijuana: A Primer” (Κάνναβη: Ένα Βασικό Στοιχείο)
http://norml.org/aboutmarijuana/marijuana-a-primer

Οι σύγχρονοι πολιτισμοί συνεχίζουν να επιδίδονται στην κατανάλωση κάνναβης για τους ίδιους σκοπούς, παρά την απαγόρευση της καλλιέργειας και της χρήσης του φυτού εδώ και δεκαετίες. Στις ΗΠΑ, οι ομοσπονδιακές απαγορεύσεις που έθεσαν εκτός νόμου την ψυχαγωγική, την βιομηχανική και την θεραπευτική χρήση της κάνναβης επιβλήθηκαν για πρώτη φορά από το Κογκρέσο στο πλαίσιο του νόμου Marihuana Tax Act του 1937 και στη συνέχεια επαναβεβαίωσαν την ολική απαγόρευση με την απόφαση των ομοσπονδιακών νομοθετών να ταξινομήσουν το φυτό της κάνναβης –τις οργανικές χημικές ενώσεις της (ως κανναβινοειδή)– ως ουσία του Πίνακα Ι με τον νόμο Controlled Substances Act του 1970. Αυτή η ταξινόμηση, η οποία κατηγοριοποιεί το φυτό στο ίδιο νομικό καθεστώς απαγόρευσης μαζί με την ηρωίνη, ορίζει την κάνναβη και τα δεκάδες ξεχωριστά κανναβινοειδή της, ως ουσίες που έχουν “μεγάλο ενδεχόμενο κατάχρησης… χωρίς να υπάρχει αποδεκτή ιατρική χρήση… [και] χωρίς αποδεκτή ασφάλεια για τη χρήση της ουσίας… υπό ιατρική επίβλεψη”. Αντιθέτως, η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη –που παραμένουν παράνομες για ψυχαγωγική χρήση αλλά μπορούν να καταναλωθούν υπό την επίβλεψη του γιατρού– ταξινομούνται ως ουσίες του Πίνακα ΙΙ. Τόσο το αλκοόλ όσο και ο καπνός δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες των απαγορευμένων και ελεγχόμενων επικίνδυνων ουσιών.

Αμφισβητώντας την Κατάταξη της Κάνναβης στον Πίνακα Ι
Οι πρόσφατες νομικές και διοικητικές προσπάθειες για την τροποποίηση της κατάταξης της κάνναβης βάσει του ομοσπονδιακού νόμου ήταν ανεπιτυχείς. Τον Ιούλιο του 2011, η κυβέρνηση Obama απέρριψε[2] μια διοικητική έρευνα οκτώ ετών που επιδιώκει να επανεξετάσει το καθεστώς του Πίνακα Ι της κάνναβης, υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της κάνναβης, το φάρμακο δεν γίνεται δεκτό από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες… Αυτή τη στιγμή, οι γνωστοί κίνδυνοι της χρήσης της κάνναβης δεν έχουν αποδειχθεί ότι αντισταθμίζονται από συγκεκριμένα οφέλη σε καλά ελεγμένες κλινικές δοκιμές που αξιολογούν επιστημονικά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα”.
[2] “Federal Government Reaffirms ‘Flat Earth’ Position Regarding Medical Cannabis” (Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θέση “της επίπεδης γης” όσον αφορά την κάνναβη)
http://blog.norml.org/…/federal-government-reaffirms-flat-…/

Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2015, ένας ομοσπονδιακός δικαστής επιβεβαίωσε[3] την συνταγματικότητα της ταξινόμησης για την κάνναβη στον Πίνακα Ι σε μια υπόθεση την οποία υποστηρίζουν τα μέλη της Νομικής Επιτροπής του NORML[4]. Η αγωγή του NORML ζήτησε την απομάκρυνση της κάνναβης από τον νόμο CSA, έτσι ώστε οι πολιτείες να μπορούν να ρυθμίζουν την πολιτική τους για την κάνναβη χωρίς την αδικαιολόγητη ομοσπονδιακή παρέμβαση. Μετά από μια εβδομάδα ακροαματικών ακροάσεων, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος θα έπρεπε να παραμείνει σε ισχύ, καθώς υπάρχει διάσταση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κάνναβης.
[3] “Federal Judge Upholds Marijuana’s Schedule I Status” (Ομοσπονδιακός δικαστής υποστηρίζει το καθεστώς του Πίνακα I για την κάνναβη)
http://norml.org/…/federal-judge-upholds-marijuana-s-schedu…
[4] “NORML Legal Committee” (Νομική Επιτροπή NORML)
http://norml.org/compone…/zoo/category/norml-legal-committee

Πιο πρόσφατα, το 2016, η US Drug Enforcement Administration απέρριψε[5] ένα ζευγάρι διοικητικών αναφορών που επιδίωκαν να ξεκινήσουν διαδικασίες θέσπισης κανόνων για την αναδιάρθρωση της κάνναβης βάσει του ομοσπονδιακού νόμου. Η υπηρεσία παρατήρησε[6] ότι “δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία για το ότι η κάνναβη θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον Πίνακα Ι”.
[5] “DEA Reaffirms ‘Flat Earth’ Position With Regard To Scheduling Marijuana” (Η DEA επιβεβαιώνει τη θέση της “επίπεδης γης” σχετικά με την κατάταξη της κάνναβης)
http://blog.norml.org/…/dea-reaffirms-flat-earth-position-…/
[6] “Denial of Petition to Initiate Proceedings to Reschedule Marijuana” (Άρνηση αναφοράς για την εκίνηση διαδικασίας για την αναδιάρθρωση της κάνναβης)
https://s3.amazonaws.com/public-inspection.f…/2016-17954.pdf

Αντίθετα, υπάρχουν πολλά επιστημονικά και εμπειρικά στοιχεία που αντικρούουν τον ισχυρισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παρά την απαγόρευση του φυτού για σχεδόν ένα αιώνα, η κάνναβη εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο υπό διερεύνηση θεραπευτικέςδραστικές ουσίες στην ιστορία. Μέχρι σήμερα υπάρχουν περίπου 26.000 δημοσιευμένες μελέτες ή ανασκοπήσεις[7] στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το φυτό της κάνναβης και τα κανναβινοειδή του, σύμφωνα με την αναζήτηση λέξεων-κλειδιών στη μηχανή αναζήτησης του PubMed Central, το αποθετήριο της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιστημονική έρευνα, με πάνω από 1.000 νέες μελέτες να δημοσιεύονται ετησίως. Ενώ ένα μεγάλο μέρος του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για τα θεραπευτικά κανναβινοειδή είναι αποτέλεσμα της ανακάλυψης του ενδοκανναβινοειδούς ρυθμιστικού συστήματος[8] (το οποίο περιγράφεται[9] λεπτομερώς σε ένα τμήμα αυτού του πακέτου πληροφόρησης), μεγάλο μέρος αυτής της αυξημένης προσοχής οφείλεται επίσης στο αυξανόμενο όγκο μαρτυριών από ασθενείς που χρησιμοποιούν την κάνναβη και από τους γιατρούς τους, καθώς και από τις πολιτειακές αλλαγές στο νομικό καθεστώς του φυτού.
[7] “Results found in 26 databases for ‘marijuana’” (Αποτελέσματα που βρέθηκαν σε 26 βάσεις δεδομένων για την “κάνναβη”)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gquery/?term=marijuana
[8] “An Overview of the Endogenous Cannabinoid System” (Μια επισκόπηση του ενδογενούς συστήματος κανναβινοειδών)
http://www.erowid.org/…/cannab…/cannabis_pharmacology2.shtml
[9] “Introduction to the Endocannabinoid System” (Εισαγωγή στο Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα)
http://norml.org/…/introduction-to-end-endocannabinoid-syst…

Τα επιστημονικά συμπεράσματα της πλειονότητας της σύγχρονης έρευνας έρχονται σε άμεση αντίθεση με τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το ότι η κάνναβη είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία που αξίζει την απόλυτη ποινικοποίηση. Για παράδειγμα, μια περίληψη[10] των εγκεκριμένων από την FDA τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που αξιολογούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του φυτού της κάνναβης σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών, βρίσκει ότι: “Συσσωρεύονται αποδείξεις ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να είναι χρήσιμο φάρμακο για ορισμένες ενδείξεις… Η ταξινόμηση της κάνναβης ως μια ουσία του Πίνακα Ι καθώς και η συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με το εάν η κάνναβη έχει ιατρική αξία αποτελεί εμπόδιο στην ιατρική πρόοδο στον τομέα αυτό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα, η ταξινόμηση στον Πίνακα Ι δεν είναι αξιόπιστη, δεν είναι ακριβές ότι η κάνναβη δεν έχει ιατρική αξία ή ότι λείπουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της”.
[10] “Medical Marijuana: Clearing Away the Smoke” (Ιατρική χρήση της κάνναβης: Ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358713/
Περίληψη
“Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόηση του τρόπου δράσης της τετραϋδροκανναβινόλης και των συναφών περιεχόμενων κανναβινοειδών της κάνναβης, καθώς και οι συσσωρευμένες ανεπίσημες αναφορές για πιθανά ιατρικά οφέλη, ώθησαν την αυξανόμενη επανεξέταση σε πιθανές φαρμακευτικές χρήσεις της κάνναβης. Πρόσφατες κλινικές δοκιμές με καπνιζόμενη και εξατμιζόμενη κάνναβη, καθώς και άλλα βοτανικά εκχυλίσματα δείχνουν την πιθανότητα τα κανναβινοειδή να είναι χρήσιμα στη διαχείριση του νευροπαθητικού πόνου, της σπαστικότητας λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης και ενδεχομένως και άλλων ενδείξεων. Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, τα οφέλη και οι κίνδυνοι πρέπει να ζυγίζονται όταν συστήνεται η κάνναβη στους ασθενείς. Παρουσιάζουμε έναν αλγόριθμο που μπορεί να είναι χρήσιμος για τους ιατρούς για να καθοριστεί εάν η κάνναβη θα μπορούσε να συνιστάται ως θεραπεία σε πολιτείες όπου επιτρέπεται τέτοια χρήση”.

Πιο πρόσφατα, μια ανασκόπηση[11] του 2017 σε περισσότερες από 10.000 πρόσφατες μελέτες από τις National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν “συμπεράσματα ή ουσιαστικά στοιχεία” για την υποστήριξη της κλινικής χρήσης της κάνναβης για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και άλλων παθήσεων.
[11] “The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research” (Οι επιπτώσεις της κάνναβης και των κανναβινοειδών στην υγεία: Η τρέχουσα κατάσταση των αποδείξεων και οι συστάσεις για την έρευνα)
http://nationalacademies.org/…/Can…/Cannabis-conclusions.pdf

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 140[12] κλινικές δοκιμές χρυσού πρότυπου που εξετάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κάνναβης ή των μεμονωμένων κανναβινοειδών σε περίπου 8.000 ασθενείς.
[12] “Review Identifies 140 Controlled Clinical Trials Related to Cannabis” (Η ανασκόπηση αναγνωρίζει 140 ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που σχετίζονται με την κάνναβη)
http://norml.org/…/review-identifies-140-controlled-clinica…

Αντιθέτως, πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την FDA υπόκεινται σε πολύ λιγότερες κλινικές δοκιμές που αφορούν πολύ λιγότερα άτομα πριν από την έγκριση για να βγουν στην αγορά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη[13] του 2014 που δημοσιεύθηκε στην American Medical Association, ο μέσος αριθμός των βασικών δοκιμών που διενεργήθηκαν πριν από την έγκριση φαρμάκων της FDA είναι δύο και πάνω από το ένα τρίτο των πρόσφατα εγκεκριμένων φαρμάκων εισάγονται στην αγορά με βάση μόνο μία βασική δοκιμή.
[13] “Clinical Trial Evidence Supporting FDA Approval of Novel Therapeutic Agents, 2005-2012” (Αποδείξεις κλινικών δοκιμών που υποστηρίζουν την έγκριση από την FDA νέων θεραπευτικών παραγόντων, 2005-2012)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144867/
Περίληψη
“Σημασία: Πολλοί ασθενείς και γιατροί υποθέτουν ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των πρόσφατα εγκεκριμένων θεραπευτικών είναι καλά κατανοητή. Ωστόσο, δεν έχει αξιολογηθεί η ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων κλινικής δοκιμής που υποστηρίζουν τις αποφάσεις έγκρισης από την Food and Drug Administration (FDA).
Στόχοι: Για τον χαρακτηρισμό των βασικών δοκιμών αποτελεσματικότητας, των κλινικών δοκιμών που χρησίμευαν ως βάση για την έγκριση της FDA, για τα νέα εγκεκριμένα νέα θεραπευτικά.
Σχεδιασμός και ρύθμιση: Ανάλυση εγκάρσιας τομής με τη χρήση διαθέσιμων στο κοινό εγγράφων της FDA για όλες τις νέες θεραπείες που εγκρίθηκαν μεταξύ 2005 και 2012.
Κύρια αποτελέσματα: Κατατάξαμε τις βασικές δοκιμές αποτελεσματικότητας σύμφωνα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχεδίασης: τυχαιοποίηση, τυφλότητα, συγκριτικό και τελικό σημείο δοκιμής. Τα “υποκατάστατα αποτελέσματα” ορίστηκαν ως οποιοδήποτε τελικό σημείο χρησιμοποιώντας βιοδείκτη που αναμένεται να προβλέψει κλινικό όφελος. Καθορίσαμε επίσης τον αριθμό των ασθενών, τη διάρκεια της δοκιμής και τα ποσοστά ολοκλήρωσης της δοκιμής.
Αποτελέσματα: Μεταξύ του 2005 και του 2012, η FDA ενέκρινε 188 νέες θεραπείες για 206 ενδείξεις με βάση 448 βασικές δοκιμές αποτελεσματικότητας. Ο μεσαίος αριθμός βασικών δοκιμών ανά ένδειξη ήταν δύο (μεταξύ των τεταρτημορίων: 1-2,5), παρόλο που 74 (36,8%) ενδείξεις εγκρίθηκαν με βάση μία και μόνο βασική δοκιμή. Σχεδόν όλες οι μελέτες τυχαιοποιήθηκαν (89,3%, 95% διάστημα εμπιστοσύνης / Confidence Interval [CI], 86,4% -92,2%), διπλά τυφλή (79,5%, 95% CI, 75,7% -83,2%) και με χρήση είτε ενεργού είτε εικονικού συγκριτικού (87,1%, 95% CI, 83,9% -90,2%). Ο μεσαίος αριθμός των ασθενών που συμμετείχαν ανά ένδειξη μεταξύ όλων των βασικών δοκιμών ήταν 760 (διατεταρτημοριακό εύρος: 270-1550). Τουλάχιστον μία βασική δοκιμή με διάρκεια 6 μηνών ή μεγαλύτερη υποστήριζε την έγκριση 68 (33,8%, 95% CI, 27,2% -40,4%). Οι βασικές δοκιμές που χρησιμοποίησαν υποκατάστατα τελικά σημεία αποτέλεσαν την αποκλειστική βάση έγκρισης για 91 (45,3%, 95% CI, 38,3% -52,2%), κλινικές εκβάσεις για 67 (33,3%, 95% CI, 26,8% -39,9% ) και κλινικές κλίμακες για 36 (17,9%, 95% CI, 12,6% -23,3%). Τα χαρακτηριστικά της δοκιμής διέφεραν από τα θεραπευτικά και τα χαρακτηριστικά ένδειξης, όπως ο θεραπευτικός χώρος, το αναμενόμενο μήκος θεραπείας, η κατάσταση ορφανών και η επιταχυνόμενη έγκριση.
Συμπεράσματα και σχετικότητα: Η ποιότητα των στοιχείων κλινικών δοκιμών που χρησιμοποίησε η FDA ως βάση των πρόσφατων νέων θεραπευτικών εγκρίσεων ποικίλλει ευρέως σε όλες τις ενδείξεις”.

Το Μεταβαλλόμενο Πεδίο της Επικέντρωσης της Έρευνας για την Κάνναβη
Δεδομένου ότι η κλινική έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κανναβινοειδών έχει πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ, οι ερευνητές έχουν κατανοήσει την αξιοσημείωτη ικανότητα της κάνναβης να καταπολεμά τις ασθένειες. Ενώ οι ερευνητές της δεκαετίας του 1970, της δεκαετίας του ’80 και της δεκαετίας του ’90 αξιολόγησαν κατά κύριο λόγο την ικανότητα της κάνναβης να ανακουφίσει προσωρινά διάφορα συμπτώματα μιας νόσου –όπως η ναυτία[14] που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία του καρκίνου– οι επιστήμονες σήμερα διερευνούν τον πιθανό ρόλο των κανναβινοειδών στο να ρυθμίζουν μια ασθένεια[15].
[14] “Marijuana as Antiemetic Medicine” (Η κάνναβη ως αντιεμετικό φάρμακο)
http://www.druglibrary.org/schaffer/hemp/mariem1.htm
[15] “The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ως αναδυόμενος στόχος της φαρμακοθεραπείας)
http://pharmrev.aspetjournals.org/…/conte…/abstract/58/3/389
Περίληψη
“Η πρόσφατη ταυτοποίηση των υποδοχέων κανναβινοειδών και των ενδογενών λιπιδικών προσδεμάτων τους έχει προκαλέσει μια εκθετική ανάπτυξη μελετών που διερευνούν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τις ρυθμιστικές του λειτουργίες στην υγεία και στις ασθένειες. Τέτοιες μελέτες διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επιλεκτικών ανταγωνιστών υποδοχέων κανναβινοειδών και αναστολέων του μεταβολισμού και μεταφοράς στο ενδοκανναβινοειδές, καθώς και από ποντίκια που έχουν έλλειψη υποδοχέων κανναβινοειδών ή από αμιδοϋδρολάση ενζύμου λιπαρού οξέος που αποικοδομούν ενδοκανναβινοειδή. Κατά την τελευταία δεκαετία, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει εμπλακεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό φυσιολογικών λειτουργιών, τόσο στο κεντρικό όσο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα και στα περιφερειακά όργανα. Το πιο σημαντικό, η ρύθμιση της δραστηριότητας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος αποδείχθηκε ότι κατέχει θεραπευτικές υποσχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ασθενειών και παθολογικών καταστάσεων που κυμαίνονται από διαταραχές διάθεσης και άγχους, κινητικές διαταραχές όπως η νόσος του Parkinson και του Huntington, ο νευροπαθητικός πόνος, η πολλαπλή σκλήρυνση και ο τραυματισμός σπονδυλικής στήλης έως καρκίνο, αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, γλαύκωμα, παχυσαρκία / μεταβολικό σύνδρομο και οστεοπόρωση. Ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη των κανναβινοειδών φαρμάκων ήταν οι κοινωνικά απαράδεκτες ψυχοδραστικές ιδιότητες φυτικών ή συνθετικών αγωνιστών που μεσολαβούν από τους υποδοχείς CB1. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν προκύπτει όταν ο θεραπευτικός στόχος επιτυγχάνεται με θεραπεία με έναν ανταγωνιστή υποδοχέα CB1, όπως στην παχυσαρκία, και μπορεί επίσης να απουσιάζει όταν η δράση των ενδοκανναβινοειδών ενισχυθεί έμμεσα μέσω του αποκλεισμού του μεταβολισμού ή της μεταφοράς τους. Η χρήση επιλεκτικών αγωνιστών υποδοχέων CB2, οι οποίοι δεν έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες, θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη ελπιδοφόρα οδό για ορισμένες συνθήκες. Το δυναμικό κατάχρησης των φυτικών κανναβινοειδών μπορεί επίσης να περιοριστεί μέσω της χρήσης παρασκευασμάτων με ελεγχόμενη σύνθεση και προσεκτική επιλογή της δόσης και της οδού χορήγησης. Ο αυξανόμενος αριθμός προκλινικών μελετών και κλινικών δοκιμών με ενώσεις που διαμορφώνουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ασθενειών για τις οποίες οι τρέχουσες θεραπείες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών. Εδώ παρέχουμε μια συνολική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης γνώσης του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ως στόχου της φαρμακοθεραπείας”.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ερευνούν την ικανότητα των κανναβινοειδών στον μετριασμό των αυτοάνοσων διαταραχών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση[16], η ρευματοειδής αρθρίτιδα[17] και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου[18], καθώς και τον ρόλο τους στη αντιμετώπιση των νευρολογικών διαταραχών, όπως πχ. η νόσος του Alzheimer[19] και αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση[20] (ή νόσος του Lou Gehrig)
[16] “Multiple Sclerosis” (Πολλαπλή σκλήρυνση)
http://norml.org/library/item/multiple-sclerosis
[17] “Rheumatoid Arthritis” (Ρευματοειδής αρθρίτιδα)
http://norml.org/library/item/rheumatoid-arthritis
[18] “Gastrointestinal Disorders” (Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος)
http://norml.org/library/item/gastrointestinal-disorders
[19] “Alzheimer’s Disease” (Νόσος του Αlzheimer)
http://norml.org/library/item/alzheimer-s-disease
[20] “Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)” (Αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση”
http://norml.org/library/…/amyotrophic-lateral-sclerosis-als

Οι ερευνητές μελετούν επίσης τις αντικαρκινικές[21] δραστηριότητες της κάνναβης, καθώς ένα όλο και αυξανόμενο σώμα προκλινικών και κλινικών δεδομένων συμπεραίνει ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση των ειδικών καρκινικών κυττάρων μέσω απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) και με την αναστολή της αγγειογένεσης (του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων).
[21] “Gliomas/Cancer” (Γλοίωμα / Καρκίνος)
http://norml.org/library/item/gliomascancer

Οι ερευνητές διερευνούν επίσης τη χρήση κάνναβης ως εναλλακτική λύση για τη μείωση της βλάβης για ασθενείς με χρόνιο πόνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης[22] του 2015 που δημοσίευσε το National Bureau of Economic Research, ένα μη κομματικό think-tank, “Οι πολιτείες που επιτρέπουν τα κέντρα διάθεσης κάνναβης αντιμετωπίζουν μια σχετική μείωση και στους εθισμούς από οπιοειδή και στους θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών σε σύγκριση με τις πολιτείες που δεν επιτρέπουν”. Τα ευρήματα του NBER είναι παρόμοια με εκείνα που δημοσιεύθηκαν το 2014 στο Journal of the American Medical Association (JAMA), Internal Medicine το οποίο ανέφερε[23] ότι η ψήφιση των νόμων για την κάνναβη σε πολιτειακό επίπεδο για την φαρμακευτική χρήση, συνδέεται με τα σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών στις πολιτείες αυτές. “Οι πολιτείες με νόμους για την ιατρική χρήση της κάνναβης είχαν 24,8% χαμηλότερο μέσο ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών σε σύγκριση με τις πολιτείες χωρίς νόμους για την κάνναβη”, κατέληξαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση από οπιοειδή μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 20% μέσα σε ένα έτος μετά την εφαρμογή του νόμου, 25% σε δύο έτη και έως 33% στα πέντε και έξι έτη.
[22] “Do Medical Marijuana Laws Reduce Addictions and Deaths Related to Pain Killers?” (Οι νόμοι για την ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνουν τους εθισμούς και τους θανάτους που σχετίζονται με τα παυσίπονα;)
http://www.nber.org/papers/w21345
[23] “Study: State Medical Marijuana Laws Associated With Lower Rates Of Opiate-Induced Fatalities” (Μελέτη: Πολιτειακοί νόμοι για τη ιατρική χρήση της κάνναβης σχετίζονται με τις χαμηλότερες τιμές θνησιμότητα λόγω οπιούχων)
http://norml.org/…/study-state-medical-marijuana-laws-ssoci…

Αναμφισβήτητα, αυτές οι πρόσφατες ανακαλύψεις αντιπροσωπεύουν πολύ ευρύτερες και πιο σημαντικές εφαρμογές για τα θεραπευτικά κανναβινοειδή από ότι πολλοί ερευνητές θα μπορούσαν να φανταστούν περίπου τριάντα ή ακόμα και είκοσι χρόνια πριν.

Το Προφίλ Ασφαλείας της Ιατρικής Χρήσης της Κάνναβης
Τα κανναβινοειδή έχουν αξιοσημείωτο ιστορικό ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα συμβατικά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πιο σημαντικά, η κατανάλωση κάνναβης –ανεξάρτητα από την ποσότητα ή τη δραστικότητα– δεν μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα υπερδοσολογία. Σε μια μελέτη[24] του World Health Organization υπογραμμίζεται ότι: “Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα θανάτων από υπερβολική δόση που να αποδίδονται στην κάνναβη και η εκτιμώμενη θανατηφόρα δόση για ανθρώπους που προέκυψε από μελέτες σε ζώα είναι τόσο υψηλή που δεν μπορεί να επιτευχθεί από τους χρήστες…”
[24] “A Comparative Appraisal of the Health and Psychological Consequences of Alcohol, Cannabis, Nicotine and Opiate Use” (Μια συγκριτική εκτίμηση των υγειονομικών και ψυχολογικών συνεπειών της χρήσης οινοπνεύματος, κάνναβης, νικοτίνης και οπιούχων)
http://www.druglibrary.org/schaf…/hemp/general/who-index.htm

Η χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς συνδέεται σπάνια με σημαντικές δυσμενείς παρενέργειες. Μια εξέχουσα ανασκόπηση[25] των δεδομένων κλινικών δοκιμών “δεν διαπίστωσε υψηλότερο ποσοστό επίπτωσης των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την ιατρική χρήση κανναβινοειδών” σε σύγκριση με τους μη χρησιμοποιούμενους μάρτυρες για περίοδο τεσσάρων δεκαετιών. Μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση[26] της σχετικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεταξύ του μέσου ενήλικα χρήστη, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη κάνναβη “δεν είναι πιο πιθανό να είναι επικίνδυνοι” από πολλές άλλες συμπεριφορές ή δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ακεταμινοφαίνης (το συστατικό ανακούφισης πόνου στο Tylenol).
[25] “Adverse effects of medical cannabinoids: a systematic review” (Ανεπιθύμητες ενέργειες της ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών: μια συστηματική ανασκόπηση)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2413308/
Περίληψη
“Ιστορικό: Η θεραπευτική χρήση της κάνναβης και των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη, δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών, των κλινικών ιατρών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ασφαλιστών, των ερευνητών και των ρυθμιστικών αρχών. Παρόλο που η αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών καταδεικνύεται όλο και περισσότερο σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια προέρχονται από μελέτες ψυχαγωγικής χρήσης.
Μέθοδοι: Διεξήγαμε μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών ασφάλειας της ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 40 χρόνια για να δημιουργήσουμε μια βάση τεκμηρίωσης για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την κάνναβη και να διευκολύνουμε τις μελλοντικές πρωτοβουλίες έρευνας για την κάνναβη. Αξιολογήσαμε με κριτικό πνεύμα την ποιότητα των δημοσιευμένων μελετών με σκοπό τον εντοπισμό τρόπων βελτίωσης των μελλοντικών μελετών.
Αποτελέσματα: Συνολικά 321 άρθρα ήταν επιλέξιμα για αξιολόγηση. Μετά την εξαίρεση εκείνων που επικεντρώθηκαν στη χρήση κάνναβης για αναψυχή, συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση μας 31 μελέτες (23 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και 8 παρατηρησιακές μελέτες) ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Στις 23 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, η διάμεση διάρκεια έκθεσης των κανναβινοειδών ήταν 2 εβδομάδες (εύρος από 8 ώρες έως 12 μήνες). Συνολικά 4.779 ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στην παρέμβαση. Οι περισσότερες (4.615 [96,6%]) δεν ήταν σοβαρές. Από στις 164 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, η συχνότερη ήταν η υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης (21 συμβάντα [12,8%]), έμετος (16 συμβάντα [9,8%]) και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (15 περιστατικά [9,1%]). Ο ρυθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν υψηλότερος μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους χορηγήθηκαν κανναβινοειδή απ’ ότι στους ελέγχους (λόγος συχνότητας [RR] 1,86, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 1,57-2,21). Τα ποσοστά των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων (RR 1,04, 95% CI 0,78-1,39). Η ζάλη ήταν η πιο συχνά αναφερθείσα ανεπιθύμητη ανεπιθύμητη ενέργεια (714 συμβάντα [15,5%]) μεταξύ των ατόμων που εκτέθηκαν σε κανναβινοειδή.
Ερμηνεία: Η βραχυπρόθεσμη χρήση των υφιστάμενων ιατρικών κανναβινοειδών φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη χρήση δεν χαρακτηρίστηκαν επαρκώς σε δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης. Απαιτούνται δοκιμές υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμης έκθεσης για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό των ζητημάτων ασφάλειας που σχετίζονται με τη χρήση ιατρικών κανναβινοειδών”.
[26] “Safety and Toxicology of Cannabinoids” (Ασφάλεια και τοξικολογία των κανναβινοειδών)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269228
Περίληψη
“Υπάρχει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια, την τοξικολογία, την ισχύ και το θεραπευτικό δυναμικό της κάνναβης. Ωστόσο, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να διευκολύνει τη συνεχή συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές για την ιατρική και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτή η ανασκόπηση θα περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των κανναβινοειδών και του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Σύνοψη με τις οξείες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κάνναβης και μια συζήτηση για το θεραπευτικό δυναμικό της κάνναβης. Τα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα θα συγκριθούν στη συνέχεια με το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που θα προτείνει μελλοντικές κατευθύνσεις πολιτικής και γενικές κατευθυντήριες γραμμές”.

Ωστόσο, η κάνναβη δεν πρέπει να θεωρείται ως μια “αβλαβής” ουσία. Τα ενεργά συστατικά της μπορούν να παράγουν μια ποικιλία από φυσιολογικές επιδράσεις και αλλαγές της διάθεσης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι πληθυσμοί που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε αυξημένους κινδύνους από τη χρήση κάνναβης, όπως εφήβους[27], έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες[28] και ασθενείς που έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχιατρικών ασθενειών[29] ή που παρουσιάζουν κλινικό υψηλό κίνδυνο[30] ανάπτυξης μιας ψυχωτικής διαταραχής. Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών διαταραχών, καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου[31] ενδέχεται επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών από την κάνναβη ιδιαίτερα από την καπνιζόμενη κάνναβη. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αποφασίσουν αν η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι ασφαλής και κατάλληλη.
[27] “Diffusion abnormalities in adolescents and young adults with a history of heavy cannabis use” (Διαταραχές διάχυσης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες με ιστορικό βαριάς χρήσης κάνναβης)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19111160
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η εφηβεία είναι μια βασική περίοδος για την ωρίμανση των νευρώνων. Παρά τη μεγάλη επικράτηση της χρήσης μαριχουάνας μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τον αντίκτυπό της στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Με βάση τη λογοτεχνία νευροαπεικόνισης σχετικά με την φυσιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου κατά την εφηβεία, υποθέσαμε ότι άτομα με βαριά χρήση κάνναβης (heavy cannabis use, HCU) θα είχαν ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή σε παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου που υποβάλλονται σε ανάπτυξη κατά την εφηβεία, ιδιαίτερα στην μετωπιαγωγική σύνδεση.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Δεκατέσσερα νεαρά ενήλικα αρσενικά σε οικιακή θεραπεία για την εξάρτηση από την κάνναβη και 14 ηλικιωμένα υγιή αρσενικά άτομα ελέγχου προσλήφθηκαν. Οι ασθενείς είχαν ιστορικό HCU καθ’ όλη την εφηβεία. 5 είχαν ταυτόχρονη κατάχρηση αλκοόλ. Τα υποκείμενα υποβλήθηκαν σε δομική απεικόνιση και απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού τάσης διάχυσης. Η ακεραιότητα της λευκής ύλης συγκρίθηκε μεταξύ των ομάδων υποκειμένων που χρησιμοποίησαν ανάλυση voxelwise και fiber tractography.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι αναλύσεις voxelwise και tractography αποκάλυψαν ότι οι έφηβοι με HCU είχαν μειωμένη κλασματική ανισοτροπία, αυξημένη ακτινική διάχυση και αυξημένο ίχνος στις ομόλογες περιοχές που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη κατά την εφηβική ηλικία, ιδιαίτερα στην μετωπιαγωγική σύνδεση μέσω τοξοειδούς φακού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η βαριά χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη τροχιά της φυσιολογικής ωρίμανσης του εγκεφάλου. Λόγω της ταυτόχρονης κατανάλωσης αλκοόλ σε πέντε άτομα της HCU, τα συμπεράσματα από τη μελέτη αυτή θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, καθώς τα ευρήματα DTI που αναφέρονται εδώ μπορεί να αντικατοπτρίζουν τον συνδυασμό αλκοόλης και μαριχουάνας. Περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερα δείγματα, διαχρονική φύση, και έλεγχος για την κατανάλωση αλκοόλ είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της επίδρασης της κάνναβης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο”.
[28] “Prenatal marijuana exposure and intelligence test performance at age 6” (Προβολή της προγεννητικής έκθεσης σε κάνναβη και των δοκιμασιών νοημοσύνης στην ηλικία των 6 ετών)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18216735
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη των επιδράσεων της προγεννητικής έκθεσης στην κάνναβη στην επίδοση των 648 παιδιών σε έξι χρόνια παρακολούθησης.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Οι γυναίκες ερωτήθηκαν για την ποσότητα και τη συχνότητα χρήσης της μαριχουάνας στους 4 και 7 μήνες της εγκυμοσύνης και κατά την γέννα. Οι συμμετέχοντες ήταν ελαφροί έως μέτριοι χρήστες μαριχουάνας και αντιπροσώπευαν πληθυσμό με χαμηλότερο εισόδημα. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν με την κλίμακα πληροφοριών Stanford-Binet Intelligence Scale από τους εξεταστές τυφλοί για την κατάσταση έκθεσης. Χρησιμοποιήθηκε πολλαπλή παλινδρόμηση για να εξεταστούν οι επιδράσεις της προγεννητικής έκθεσης στη μαριχουάνα στην νοημοσύνη των παιδιών μετά την εξάλειψη των επιδράσεων άλλων σημαντικών προγνωστικών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υπήρξε μια σημαντική μη γραμμική σχέση μεταξύ της έκθεσης στην κάνναβη και της παιδικής νοημοσύνης. Η έντονη χρήση κάνναβης (ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συσχετίστηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες λογικής σκέψης στην Stanford-Binet Intelligence Scale. Η βαριά χρήση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου προέβλεπε ελλείμματα στη σύνθετη, βραχυπρόθεσμη μνήμη και τις ποσοτικές βαθμολογίες. Η βαριά χρήση τρίτου τριμήνου συνδέθηκε αρνητικά με την ποσοτική βαθμολογία. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης της νοημοσύνης ήταν ο μητρικός IQ, το περιβάλλον στο σπίτι και η κοινωνική υποστήριξη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η προγεννητική έκθεση σε κάνναβη έχει σημαντική επίδραση στην πνευματική ανάπτυξη της σχολικής ηλικίας”.
[29] “Cannabis, Mental Health and Context: The Case For Regulation” (Κάνναβη, Ψυχική Υγεία και Πλαίσιο: Η υπόθεση για ρύθμιση)
http://norml.org/…/cannabis-mental-health-and-context-theca…
[30] “Acute effects of smoked marijuana in marijuana smokers at clinical high-risk for psychosis: A preliminary study” (Οξεία επίδραση της καπνιζόμενης κάνναβης σε καπνιστές κάνναβης σε κλινικό υψηλό κίνδυνο για ψύχωση: Μια προκαταρκτική μελέτη)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28803095
Περίληψη
“Η χρήση της κάνναβης συνδέεται με την ψύχωση, αλλά τα αποτελέσματά της είναι κατανοητά σε άτομα με προϋπάρχον κίνδυνο για ψυχωσικές διαταραχές. Αυτή η προκαταρκτική μελέτη εξέτασε τις οξείες ψυχολογικές και φυσιολογικές επιδράσεις της καπνιζόμενης κάνναβης (0,0% ή 5,5% Δ9-THC) σε χρήστες κάνναβης σε κλινικό υψηλού κινδύνου (clinical high-risk, CHR, n = 6) για την ανάπτυξη ψυχωτικής διαταραχής και αυτοί που δεν ήταν σε κίνδυνο (n = 6), υπό ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Οι χρήστες CHR της κάνναβης εμφάνισαν προσωρινές αυξήσεις στις ψυχωτικές καταστάσεις και μειώθηκαν οι νευρογνωστικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της επίδρασης από την κάνναβη, αλλά οι ελεγχόμενοι καπνιστές κάνναβης δεν το έκαναν. Αυτά τα ευρήματα, εάν επαναληφθούν, μπορούν να υποστηρίξουν έναν ψυχογενή ρόλο για τη κάνναβη σε άτομα με CHR”.
[31] “An exploratory prospective study of marijuana use and mortality following acute myocardial infarction” (Διερευνητική προοπτική μελέτη χρήσης κάνναβης και της θνησιμότητας μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18294478
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η σχέση χρήσης κάνναβης με στεφανιαία νόσο, συμπεριλαμβανομένης της πρόγνωσης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, είναι αβέβαιη.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Διεξήγαμε μια μελέτη αρχικής κοορτής των 1.913 ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με έμφραγμα του μυοκαρδίου σε 45 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ 1989 και 1994, με μια διάμεση παρακολούθηση 3,8 ετών. Διαπιστώσαμε τη συνολική θνησιμότητα σύμφωνα με την αυτοαναφερόμενη χρήση κάνναβης κατά το προηγούμενο έτος.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά 52 ασθενείς ανέφεραν χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και 317 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Σε σύγκριση με τη μη χρήση, η χρήση κάνναβης λιγότερο από εβδομαδιαία συσχετίστηκε με αναλογία κινδύνου 2,5 (95% CI, 0,9-7,3). Ο αντίστοιχος λόγος κινδύνου για εβδομαδιαία χρήση ή περισσότερο ήταν 4,2 (95% CI, 1,2-14,3). Οι αναλογίες κινδύνου σε σχέση με την ηλικία και το φύλο που σχετίζονται με οποιαδήποτε χρήση ήταν 1.9 (95% CI, 0.6-6.3) για καρδιαγγειακή θνησιμότητα και 4.9 (95% CI, 1.6-14.7) για μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Σε μια σύγκριση 42 χρηστών κάνναβης και 42 άλλων ασθενών που ταιριάζουν σε βαθμολογίες τάσης, υπήρξαν 6 θάνατοι στους χρήστες κάνναβης και ένας στους μη χρήστες (log-rank P = .06).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους κάνναβης για ασθενείς που επιβιώνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν και η χρήση κάνναβης δεν έχει συσχετιστεί με τη θνησιμότητα σε άλλους πληθυσμούς, μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερο κίνδυνο για ευπαθή άτομα με στεφανιαία νόσο”.

Πως να Χρησιμοποιήσεις αυτήν εδώ την Αναφορά
Καθώς οι πολιτείες συνεχίζουν να εγκρίνουν νομοθεσία που επιτρέπει την σύσταση για ιατρική χρήση κάνναβης από ιατρό, περισσότεροι ασθενείς με ποικίλους τύπους ασθενειών διερευνούν τη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς και οι γιατροί τους συζητούν τώρα το θέμα για πρώτη φορά και ζητούν καθοδήγηση σχετικά με το εάν η θεραπευτική χρήση κάνναβης μπορεί να είναι ή δεν μπορεί να είναι ενδεδειγμένη. Η παρούσα έκθεση επιδιώκει να παράσχει αυτή την καθοδήγηση υπογραμμίζοντας ορισμένες από τις πιο σχετικές, πρόσφατα δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες (2000-2017) σχετικά με τη θεραπευτική χρήση κάνναβης και κανναβινοειδών για ποικίλες κλινικές ενδείξεις.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τώρα τις πολυετείς ανεπίσημες αναφορές χρηστών κάνναβης (πχ. χρήση κάνναβης για την ανακούφιση των διαταραχών του γαστρεντερικού[32]). Σε άλλες περιπτώσεις, η έρευνα υπογραμμίζει εντελώς νέες πιθανές κλινικές εφαρμογές για τα κανναβινοειδή (πχ. η χρήση κανναβινοειδών για την τροποποίηση της εξέλιξης του διαβήτη[33]).
[32] “Gastrointestinal Disorders” (Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος)
http://norml.org/library/item/gastrointestinal-disorders
[33] “Diabetes Mellitus” (Σακχαρώδης διαβήτης)
http://norml.org/library/item/diabetes-mellitus

Για τους ασθενείς και τους γιατρούς τους, αυτή η έκθεση μπορεί να χρησιμεύσει ως πρωταρχικό σημείο για όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ή να συστήσουν την ιατρική χρήση της κάνναβης. Για άλλους, αυτή η έκθεση μπορεί να χρησιμεύσει ως εισαγωγή στο ευρύ φάσμα αναδυόμενων κλινικών εφαρμογών για την κάνναβη και τις διάφορες ενώσεις της.

Paul Armentano
Deputy Director
NORML | NORML Foundation
Washington, DC
28 Αυγούστου 2017

* Ο συγγραφέας θα ήθελε να αποδώσει αναγνώριση στους Dr. Dale Gieringer, Estelle Goldstein, Dustin Sulak, Gregory Carter, Steven Karch και Mitch Earleywine, καθώς και Bernard Ellis, MPH, πρώην ασκούμενοι του NORML John Lucy, Christopher Rasmussen και Rita Bowles. Το NORML Foundation θα ήθελε επίσης να αποδώσει αναγνώριση στους Dale Gieringer, Paul Kuhn και Richard Wolfe για την οικονομική συμβολή τους στη δημοσίευση αυτής της έκθεσης.

** Σημαντικές και έγκαιρες δημοσιεύσεις όπως αυτή είναι δυνατή μόνο όταν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εμπλέκονται με το NORML. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας στο NORML ή την πραγματοποίηση δωρεών, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:http://www.norml.org/support
Οι εκπτώσιμες από το φόρο δωρεές για την υποστήριξη των εκστρατειών δημόσιας εκπαίδευσης του NORML πρέπει να καταβάλλονται στο NORML Foundation.

 

Πηγή: Σίμος Δαλκυριάδης

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments