Πόσο Καιρό Μένει το Χόρτο στα Ούρα;

0
2128

Το σενάριο: Ένας φίλος σου φτάνει στο κατάστημα με είδη ανακαίνισης σπιτιών όπου δουλεύει, για να ξεκινήσει τη βάρδιά του. Με το που μπαίνει μέσα, ο διευθυντής τού δίνει ένα κυπελάκι με το λογότυπο «Quest Diagnostics» πάνω του. «Τη γαμήσαμε», σκέφτεται. Καθώς ακολουθεί μια τρομακτική διαδρομή, περνώντας από τα είδη μπάνιου, τα φωτιστικά και εκείνον τον περίεργο διάδρομο με τα πόμολα, για να φτάσει στην τουαλέτα, μέσα του κάνει μανιωδώς υπολογισμούς. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν την ήπιε καθόλου, όμως την Παρασκευή πριν από αυτήν, έκανε μερικές τζούρες σε μια μάζωξη. Αλλά και τον προηγούμενο μήνα, είχε λιώσει τελείως, παρακολουθώντας σερί επεισόδια Rick and Morty με μάτια κατακόκκινα. Άραγε εκείνες οι τζούρες να βρίσκονται ακόμη στον οργανισμό του; Σκέφτεται σοβαρά να δώσει ένα 20ευρο σε εκείνον τον άγνωστο στην τουαλέτα και να του πει να γεμίσει το κυπελάκι. Πόσος καιρός χρειάζεται ακριβώς, για να αποβάλλει το σώμα σου την κάνναβη;

Η πραγματικότητα

Ο οργανισμός αποβάλλει τα ίχνη των κανναβινοειδών μέσω του μεταβολισμού, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο.

«Ο καθένας μας έχει έναν μοναδικό μεταβολισμό, που επεξεργάζεται την κάνναβη με διαφορετικούς ρυθμούς» λέει ο Joseph Rosado, ιατρικός σύμβουλος στην International Cannabis Solutions, μια εταιρεία παροχής συμβουλών περί κάνναβης σε κυβερνήσεις, χώρους εργασίας και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, με έδρα το Τορόντο.

«Ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων ίδιου φύλου και ηλικίας, ο ατομικός τρόπος ζωής –όπως τα επίπεδα άσκησης και οι διατροφικές συνήθειες– μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να βγει καθαρός κάποιος σε ένα τεστ χρήσης ναρκωτικών». Τα υδατοδιαλυτά στοιχεία, όπως τα ίχνη της κάνναβης, αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Επομένως, αυτοί που έχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους, μπορούν να αποθηκεύσουν τα κανναβινοειδή πιο εύκολα από ό,τι τα πιο αδύνατα άτομα, λέει ο Rosado.

Πάντως, αν ο φίλος σου δεν έχει πιει κανέναν μπάφο για έναν μήνα, μάλλον θα βγει καθαρός στο τεστ ανάλυσης ούρων. Στη διάρκεια έρευνας που διεξήγαγε, για να βοηθήσει δικαστήρια που εκδικάζουν υποθέσεις ναρκωτικών και υπηρεσίες αναστολών, το 2005, ο Paul L. Cary, διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Παρακολούθησης Ναρκωτικών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, διαπίστωσε ότι η ανίχνευση κάνναβης 30 ημέρες μετά την τελευταία χρήση μπορεί να συμβεί, αλλά είναι σπάνια. Η συχνότητα χρήσης είναι επίσης ένας παράγοντας. Ο Cary είδε ότι οι περισσότεροι περιστασιακοί χρήστες κάνναβης ή αυτοί που δοκιμάζουν για πρώτη φορά, διατηρούν ανιχνεύσιμα ίχνη στον οργανισμό τους μόνο για τρεις με τέσσερις ημέρες. Οι συστηματικοί χρήστες που καπνίζουν αρκετές φορές την εβδομάδα πρέπει να κρατηθούν μακριά από την αγαπημένη τους ουσία για 21 μέρες, κατά μέσο όρο, για να φτάσουν σε σημείο που δεν θα είναι ανιχνεύσιμη στον οργανισμό τους.

Μια έρευνα του 1999 από επιστήμονες του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου McLean επιχείρησαν να δουν πόσο καιρό παραμένει η κάνναβη στον οργανισμό φανατικών της κάνναβης επιπέδου Willie Nelson – ανθρώπων που έλεγαν ότι έχουν καπνίσει μαριχουάνα περισσότερες από 5.000 φορές στη ζωή τους. Δείχνοντας υπεράνθρωπη εγκράτεια, 17 από αυτούς τους συμμετέχοντες συμφώνησαν να απέχουν για 28 ημέρες. Πέντε από αυτούς, έφτασαν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Τέσσερις ακόμη, είχαν καθαρά ούρα τη δεύτερη εβδομάδα. Άλλοι δύο πέρασαν το τεστ ναρκωτικών, μετά την τρίτη εβδομάδα. Έξι άτομα είχαν ανιχνεύσιμα κανναβινοειδή στα ούρα τους ακόμη και την τέταρτη εβδομάδα. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα της ίδιας κατηγορίας χρήσης επεξεργάζονται τα ίχνη της κάνναβης με διαφορετικούς ρυθμούς. Όμως ακόμη και οι φανατικότεροι χρήστες, είναι συνήθως καθαροί, μετά από έναν μήνα αποχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη πρακτική του να ουρείς σε ένα κυπελάκι, για να κρατήσεις τη δουλειά σου είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό κατάλοιπο του πολέμου κατά των ναρκωτικών που κηρύχθηκε στη δεκαετία του ’80 και δεν έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί κανέναν, πέρα από τους επαγγελματίες συλλέκτες ούρων στα ουρολογικά εργαστήρια.

Το 1986, ο πρόεδρος Ronald Reagan έδωσε εντολή να εξεταστούν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και κάποιοι εξωτερικοί συνεργάτες του δημοσίου τομέα στις ΗΠΑ. Πολλές επιχειρήσεις ακολούθησαν το παράδειγμα: Η πραγματοποίηση εξετάσεων ως προϋπόθεση για την εργασιακή απασχόληση έγινε μια συνήθης πρακτική σε όλες τις βιομηχανίες και όσοι χειρίζονταν δυνητικά επικίνδυνο εξοπλισμό περνούσαν από συνεχείς, τυχαίους ελέγχους. Τα τεστ χρήσης ναρκωτικών κορυφώθηκαν το 1996, με 81% των εργαζομένων να έχουν ελεγχθεί, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Μάνατζμεντ (ΑΜΑ). Το ποσοστό αυτό μειωνόταν κάθε χρόνο μέχρι το 2004, το τελευταίο έτος που η ΑΜΑ πραγματοποίησε επισκόπηση, με τα ποσοστά να βρίσκονται στο 62%.

Το χειρότερο που θα συμβεί

Αν ο φίλος σου κάπνισε τις τελευταίες τρεις-τέσσερις μέρες ή την έπινε ασταμάτητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα θα φανεί στο τεστ. Ακόμη και αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ήπιε μπάφο, υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπου τα κανναβινοειδή παραμένουν στον οργανισμό για περισσότερο χρόνο ακόμη και από την καλοκαιρινή άδεια ενός Ιταλού – μέχρι και 77 ημέρες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις.

Τι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα

Μερικές φορές, αυτές οι κυρώσεις δεν είναι τόσο αυστηρές. Η αντίδραση του εργοδότη, για παράδειγμα, απέναντι σε ένα θετικό τεστ, συνήθως καθορίζεται από τους πολιτειακούς νόμους, γι’ αυτό και όσοι απολύουν κάποιον, επειδή το τεστ του βγήκε θετικό, βρίσκονται σε πιο επικίνδυνο νομικό έδαφος σε σχέση με εκείνους που δεν προτίθενται να προσλάβουν κάποιον, επειδή υπήρχε πολύς «καπνός» στα ούρα του.


Κάποιες πολιτείες, όπως η Μινεσότα και το Βερμόντ,απαγορεύουν σε έναν εργοδότη να απολύσει κάποιονμετά το πρώτο θετικό τεστ, από τη στιγμή που θα συμφωνήσει να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης. Κάποιες εταιρείες επιβάλουν ποινές και παίρνουν προφυλάξεις που δεν περιλαμβάνουν την απόλυση. Σε έρευνα του 2007, διαπιστώθηκε ότιτα δύο τρίτατων εταιρειών που επέβαλαν τη διεξαγωγή τεστ χρήσης ναρκωτικών, συμπεριλάμβαναν ταυτόχρονα και κάποιο πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε εθισμένους, επομένως μπορεί να κάνουν πάσα τον φίλο σου εκεί ή μπορεί να μην του επιτρέψουν να χειρίζεται το ανυψωτικό μηχάνημα για λίγο.

Τι να πεις στον φίλο σου

Αν δεν έχει πιει κανένα περίεργο τσιγάρο την τελευταία εβδομάδα ή δεν πλακώθηκε στους μπάφους τις τελευταίες τρεις, υπάρχει περίπτωση να περάσει το τεστ. Δεν μπορεί να το ξέρει, βέβαια, όμως αν δεν έχεις πιεί καθόλου για έναν μήνα, μάλλον θα τη βγάλεις καθαρή.

Πηγή : vice.com

0 0 votes
Article Rating
Εγγραφή στη ροή σχολίων
Ενημέρωση για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments